Gündem
01 Nis 2016 14:19 Son Güncelleme: 23 Kas 2018 18:26

TRT tepkilere neden olan belgeseli sitesinden çıkarttı

TRT Belgesel kanalında ‘canlı bomba’ propagandası yapılıyor eleştirilere uğrayan 'Pusula Doğu' isimli program TRT’nin internet sitesinden kaldırıldı.

TRT Belgesel kanalında geçen hafta yayınlanan 'Pusula Doğu' isimli programda Suriyeli bir çocuk sorulan "Savaşmak zorunda kalsan ne yapardın?" sorusuna, "Kontrol noktasında kendimi patlatırdım" yanıtını verdi. Bu görüntülerin yayınlanması üzerine gelen tepkiler üzerine TRT, “Her gün yüzlerce programın üretildiği bu büyük yapı içinde yayınlarla ilgili eleştiriler her zaman olabilir.  TRT Belgesel kanalında yer alan "Pusula Doğu" belgeselinin fragmanında babası Suriye'de rejim güçleri tarafından öldürülen küçük bir kız çocuğunun söylemlerinin, "çocukları savaşa özendiriyormuş" gibi çarpıtılarak bazı çevrelerce eleştiri odağı haline getirildiği görülmektedir. Bilindiği üzere belgesellerde kurgu yapılmaz, gerçekler çarpıtılmaz, duygusal tepkiler yönlendirilemez. Bu nedenle belgesel fragmanında küçük bir çocuğun gösterdiği tepkiyi bir kurguymuş gibi algılayıp, algılatıp insanların aklını karıştırmak sonuçsuz bir provokasyondan öteye gitmez. TRT her zaman milli ve manevi değerlerimizi gözeten, ilkeli ve doğru yayıncılık anlayışından taviz vermeyerek insanımıza ve ülkemize hizmete devam edecektir" açıklaması yaptı.

Ancak bu açıklamanın ardından Sözcü gazetesinin haberine göre belgesel TRT’nin internet sitesinden kaldırıldı. TRT’nin sayfasında belgesel ile ilgili bölüm “geçici olarak servis dışı” olarak gösterildi.