Televizyon
14 Ara 2010 15:30 Son Güncelleme: 23 Kas 2018 11:52

TRT HABER TÜRK AYDINININ SESİNİ EKRANLARA TAŞIYOR!

TRT Haber ekranlarında “Türkiye'nin Fikir Arşivi” niteliğinde yeni bir belgesel haber program başlıyor.

İnsanları derinden etkileme özelliğine sahip, kanaat önderi gücündeki kimseler olan aydınlar, Türkiye’nin dününü, bugününü ve geleceğine ilişkin öngörüleri ile arzularını TRT Haber ekranlarında anlatıyor.

“Memleket  İsterim – Aydınların Gözüyle Türkiye”, Türk aydınının  sesini ekrana taşıyor. Tango Yapım imzalı belgeselin ilk bölümü 17 Aralık Cuma saat 21:20’de TRT Haber ekranlarında yayınlanacak.

Her bölümde bir aydınımız nasıl bir Türkiye’de doğup-büyüdüğünü, bugün nasıl bir Türkiye’de yaşam sürdüğünü ve geleceğin Türkiye’sine ilişkin hayalini paylaşıyor.
Proje tasarımını yazar Muhsin Kızılkaya, gazeteci Fuat Kozluklu ve yönetmen Ali Taner Baltacı’nın yaptığı; gazeteci Suat Kozluklu’nun da yapımcılığını üstlendiği “Memleket  İsterim – Aydınların Gözüyle Türkiye, “Fikir Arşivi” niteliğinde bir belgesel.

Yapımcı Suat Kozluklu, farklı eğilimlerden, toplumun farklı kesimlerinden ve farklı siyasal eğilimlerden düşün insanlarını bir araya getirmeyi hedeflediklerini vurgulayarak, “Toplumsal hafızamızı canlı tutmayı hedefleyen bir belgesel hazırladık” dedi.

Kozluklu, “Memleket  İsterim – Aydınların Gözüyle Türkiye” belgeselini şöyle anlattı:

“Aydınlar toplumun kaderini etkileyen kişi olduğu için bulunduğu toplumun sözcüleridir, beyinleridir.  Aydın olmak zorlu bir yolda ilerlemeyi gerektirmektedir. Bu durum için varoluşçuluğun kurucusu olan çağdaş Fransız filozofu yazardan yola çıkarak aydın portresini şöyle çizer; "Yazar konuşan kimsedir. O, gösterir ortaya koyar, buyurur, yalvarır." Aydın, Fransızca “entelektüel”in karşılığı olarak kullanılmaktadır. Aydınlanmış kişi, evrende olan her şeyi, gerçekleşen her olayı sorgulayan kişidir. Kendi perspektifinden gerçeğe yürüyen kişidir. Böylece etrafındaki insanları da aydınlatan kişidir, aydın.

“Memleket  İsterim – Aydınların Gözüyle Türkiye” belgeselinde, insanları derinden etkileme özelliğine sahip ve güçlü kimseler olan aydınların gözüyle Türkiye’nin yarım yüzyıllık siyasal, sosyal, kültürel, ekonomik, dini, hukuki, etnik, adli vs. fotoğrafını çekmeyi; Türkiye’nin dününü, bugününü ve geleceğini belgeselleştirmeyi hedefledik. Ülkemiz aydınlarından yaşam öykülerini dinlerken, hayatlarının kırılma noktası olay/olaylar, kişi/kişiler neler anlatmalarını istedik. Bu sırada Türkiye’nin siyasal, sosyal, kültürel, ekonomik, dini, hukuki, etnik, adli vs. fotoğrafını çekmeyi; Türkiye’nin dününü, bugününü ve geleceğine ilişkin görüşlerini kayıt altına alıp gelecek kuşaklara aktarmayı hedefledik. Ülkemizin yarınlarına, aydın gözünden Türkiye’nin yakın geçmişine dair bir fikir arşivi bırakacağız.”

Belgeselde; Zülfi Livaneli, Yılmaz Erdoğan, Adalet Ağaoğlu, Sırrı Süreyya Önder, Ara Güler, Orhan Pamuk, Ali Sirmen, Yaşar Kemal, Mehmet Barlas, Elif Şafak, Taha Akyol, Mehmet Altan, Ali Bulaç, Ümit Fırat, Ekrem Dumanlı, Hasan Cemal, Doğan Hızlan, Mario Levi, Hasan Saltık, Bejan Matur, Vedat Bilgin, Ali Bayramoğlu, Doğu Ergil, A. Turan Alkan, Hüsrev Kutlu, Ali Nesin, Yalçın Akdoğan, Rıdvan Dilmen, Fuat Sezgin, Atilla Kıyat, Cemal Kafadar, Etyen Mahçupyan, Gürer Aykal, Emre Kongar, Oral Çalışlar, Tuncel Kurtiz, Sertap Erener, Mustafa Karaalioğlu, Ufuk Uras, Sedat Laçiner, Serdar Turgut, Şahin Alpay, Tuğrul İnancer, Hilmi Yavuz, Burhan Öçal, Mustafa Boydak, Ertuğrul Sağlam, Hadi Uluengin gibi onlarca isim yer alıyor.