Gündem
28 Şub 2014 14:53 Son Güncelleme: 23 Kas 2018 15:58

TRT Genel Müdürü Şahin'den sansür açıklaması

Okan Üniversitesi’nin 15. kuruluş yıldönümü nedeniyle düzenlenen “Son 15 Yılda Türkiye’de Sinema-TV” paneline katılan TRT Genel Müdürü İbrahim Şahin, gelen soru üzerine sansür hakkında açıklama yaptı.

Şahin, bir öğrencinin sansür sorusuna, “Bizim bir kanunumuz var. Zaten bir oto sansür içerisindeyiz. RTÜK bizi denetliyor. Kurum içerisinde denetim birimimiz var. Biz kamu hizmeti yayıncılığı yapan bir kurumuz. Günümüz teknolojisi içerisinde sansürün çok fazla yer edinme şansı yok. Burayı kısıtlarsınız öbür taraftan çıkar. Şu an Türkiye’de 500’den fazla televizyon var. Birinden kaçarsınız öbür taraf verir. Bırakalım televizyonları şimdi sosyal medya var. Bir açıklama yapıyorsunuz Twitter kırılıyor. Sabaha kadar TT’ler (trend topic) oluyor. Eskiden 2-3 günde bir gündem değişirdi. Şimdi saatte gündem değişiyor“ diye cevap verdi.

Okan Üniversitesi’nin Tuzla Kampüsü’nde gerçekleştirilen paneller zincirinin ilkinde, “Son 15 Yılda Türkiye’de Sinema-TV” konusu masaya yatırıldı. Panele TRT Genel Müdürü İbrahim Şahin’in yanı sıra Doğan TV Holding CEO’su İrfan Şahin, Sinema Genel Müdür Yardımcısı Ali Atlıhan, Yönetmen Derviş Zaim ve Aktör Ediz Hun katıldı.

“Diziler sayesinde Araplar bizi sevdi”

Panelde konuşan TRT Genel Müdürü İbrahim Şahin, dizi ihraçlarına kadar Arap bölgesinde Türkiye’ye karşı bakışın inanılmaz negatif olduğunu, dizilerin bu bölgelerde yayınlanmasının ardından Türkiye ve Türklere karşı bakış açısının değiştiğini söyledi. TRT’ye ilk geldiği yıllarda Programlardan Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı ile kanalları izlediğini belirten Şahin, “1953 yapımı bir film gördüm kanallarımızdan birinde yayınladığımız. Kendisine neden son dönem filmlerini koymuyorsunuz diye sordum. ‘Efendim canları isterse izlesinler istemezse izlemesinler’ gibi bir cümle sarf etmişti. Kaliteli bir şey koymazsanız 3 saniyeniz var. İzleyici hemen kanal değiştiriyor” diye konuştu.  Bazı ülkelerin kendilerini daha iyi anlatmak ve tanıtmak için çok yüksek miktarlarda paralar harcadıklarını belirten Şahin, “Türkiye diziler aracılığıyla cüzi de olsa paralar kazanıyor ama kendi kültürünü, yapısını ve Türk toplumunu dışarıya ‘yumuşak güç’ olarak aktarması paha biçilemez. 102 ülkeye ihraç edilen diziler Türkiye’nin yumuşak gücü” dedi.

“Bir bölüm 226 bin dolara satılıyor”

Günümüzde 226 bin dolara dizilerin bir bölümünün satıldığını belirten İbrahim Şahin, şunları söyledi: “Bu gerçekten inanılmaz bir şey. Bunu sadece bir ülkeye satıyorsunuz. Bazı diziler 50 ülkeye satılıyor. Şu an Türkiye 102 farklı ülkeye dizi ihraç ediyor. Arap ülkelerinin en etkili kanallarından olan NBC bizimle birlikte bir TV dizisi çekmek istedi. Biz bunu kabul etmedik. Eğer böyle bir projeye girseydik 2. 3. diziden sonra kendi ülkelerinde bu tarz diziler yapma becerisini ortaya koyacaklardı. Bu, bizden kopmalarına neden olabilirdi. Bu fırsatı iyi değerlendirmemiz gerekiyor.”

İbrahim Şahin’e “sansür” sorusu

TRT Genel Müdürü İbrahim Şahin, bir öğrencinin, “son günlerde sansürle ilgili birçok konu gündeme geliyor. Haber kanallarında bir telefonla yazılar ya da programlar sansürleniyor. Tek tipçi ve sansürcü bir yayın anlayışı hakkında ne düşünüyorsunuz” sorusu üzerine, “Medyaya yansıdığı bir sansür anlayışı yok. Ama zaman zaman kraldan çok kralcılar olayı üstlenirler ve kendileri bir tarz belirler” dedi. TRT’nin kamu yayıncısı olduğunu belirten İbrahim Şahin sözlerine şöyle devam etti: “Bizim bir kanunumuz var. Siz söyleseniz de söylemeseniz de biz zaten bir oto sansür içerisindeyiz. RTÜK bizi denetliyor. Kurum içerisinde denetim birimimiz var. Biz kamu hizmeti yayıncılığı yapan bir kurumuz. Günümüz teknolojisi içerisinde sansürün çok fazla yer edinme şansı yok. Burayı kısıtlarsınız öbür taraftan çıkar. Şu an Türkiye’de 500’den fazla televizyon var. Birinden kaçarsınız öbür taraf verir. Bırakalım televizyonları şimdi sosyal medya var. Bir açıklama yapıyorsunuz Twitter kırılıyor. Sabaha kadar tt’ler (trend topic) oluyor. Eskiden 2-3 günde bir gündem değişirdi. Şimdi saatte gündem değişiyor.”

İrfan Şahin: “Doğan grubunu içerik üreticisi haline getirmek istiyorum”

Dünyada içerik problemi olduğunu belirten Doğan TV Holding CEO’su İrfan Şahin, “Doğan TV Holding’in CEO’suyum. Şirketin adını “Doğan Entertainment” olarak değiştirmek istiyorum. Ben Doğan grubunu içerik üreticisi haline getirmek istiyorum. TV kanalı olmak istemiyorum. TV benim yan işim” dedi. Gelecekte tek önemli şeyin içerik olacağını belirten İrfan Şahin, “Ben film üretmek, dizi üretmek, müzik üretmek istiyorum. İyi bir film yaparsanız gördüğünüz gibi 6 milyon kişi izler. Dünyada içerik açığı var. Gençlere bu yönde çalışmalarını öneriyorum.”