Televizyon
27 Mar 2023 14:33 Son Güncelleme: 27 Mar 2023 14:46

TRT Genel Müdürü dizi ve yorumcu ücretlerini açıklamadı! Fiyat avantajını kaybedermiş!

TRT Genel Müdürü Zahid Sobacı, dış yapım dizilerinde bölüm başı ücretleri ve yorumculara ödenen tutarlarla ilgili, "Açıklayamam. Çünkü TRT, piyasa koşullarında faaliyet gösteriyor. Verdiğim takdirde fiyat avantajını kaybediyorum" dedi.

TBMM Kit Komisyonu, CHP grubunca Kamu İktisadi Teşekkülleri’nin (KİT) 2017-2018 ve 2019-2020 raporlarına yapılan itirazları görüşmek üzere toplandı. Komisyon toplantısında TRT’nin “ticari sır” gerekçesiyle ayrıntısını açıklamadığı 1,8 milyar TL’lik dış yapım harcaması da gündeme geldi.

T24'te yer alan habere göre; TRT’nin 2021'de dış yapımlar için 1 milyar 854 milyon TL harcadığını hatırlatan CHP’li milletvekilleri, hangi diziye ne kadar harcandığını, yorumcuların da ne kadar ücret aldığının açıklanmasını istedi. 
Eleştirileri yanıtlayan TRT Genel Müdürü Sobacı, TRT’nin piyasa koşullarında faaliyet gösterdiğini belirterek, şu ifadeleri kullandı: 

"Piyasanın rasyonel bir ilkesidir"
"Yemekhanede verdiğimiz gıda maddelerini tedarik eden hiçbir firma sen kamu yayıncısısın, sana daha ucuza vereceğim demiyor. Açıklayamam. Ben bir yorumcunun aldığı ücreti, dizinin bölüm başı maliyetini verdiğim takdirde yarın bir gün diğer özel yayınlarla karşılaştırdığımda fiyat avantajını kaybediyorum.

Bu piyasanın gayet, rasyonel, makul ve ticari mantık itibariyle anlaşılabilir bir ilkesidir. Sadece bir veriyi vermemek üzerinden, bir kamuoyu algısı oluşturup, üstüne TRT’yi şaibeli ilan etmek, çiftlik gibi yandaş beslemesi gibi kavramlarla birlikte anmak en hafif ifadesiyle iyi niyet yoksunluğundandır."

Sertel: TRT daha önce açıklıyordu
CHP İzmir Milletvekili Atila Sertel de TRT’nin Şenol Göka’nın genel müdürlüğü döneminde hangi dizi için ne kadarlık harcama yaptığını açıkladığını hatırlatarak, "Sobacı’dan önceki genel müdür döneminden bu yana bu diziler ticari sır olarak anılmaya başlandı" dedi.

Dış yapımlara harcanan 1 milyar TL’nin hangi kurum ve kuruluşa harcandığını bilme hakları olduğunu kaydeden Sertel, "X şirketine verdiğiniz belki çok yüksek meblağ. Belki dizi başına 2 milyon, 3 milyon veriyorsunuz. Harcadığınız her kuruş milletin parasıdır" diye konuştu.