Polemik & Kulis
26 Oca 2018 15:38 Son Güncelleme: 24 Kas 2018 01:58

TRT Çiftliği'nde adama bir tek "Sen gelme ulan ayı" demiyorlar!

Sayıştay’a biraz kulak vermek lazım. Yoksa TRT’yi bu vakitten sonra öyle elektrik faturası, bandrol vergisi de kesmeyecek.

Türk televizyon tarihine damga vurmuş TRT gibi büyük bir markanın bugün düştüğü halleri görmek beni gerçekten derinden üzüyor.

2008-2013 yılları arasında yapılan alımlarla FETÖ’nün çiftliğine dönen kanalda son elimize ulaşan rakamlara göre 8 bin çalışan bulunuyor ve bunlara toplam 700 milyon lira maaş ödeniyor.

Maaş deyince de öyle asgari ücretler falan aklınıza gelmesin lütfen. Basın sektöründeki herkes bilir ki TRT’ye kapak atmak, emekli olmakla neredeyse eş değerdir.

Mesela TRT’de öyle Güneş Gazetesi’nde olduğu gibi bin 800 liraya çalışan adam bulmak imkansızdır. TRT’de maaş dediğin kallavi olur. Aldın mı parayı şöyle bir yaslarsın sırtını arkaya ve bir güven gelir adama.

Mesela TRT’de ‘Bu yıl zam alabilecek miyiz acaba?’ diye hiç düşünmezsin Habertürk’teki gibi. Öyle kanal önünde çıkıp eylem yapma falan işleri tarihte görülmüş şey değil.  Zam vakti mi geldi hop zamlı maaşlar günü gününe yatar hesaba.

Mesela TRT’de hiç insani olmayan bir çalışma ortamı da yoktur Hürriyet’te, Milliyet’teki gibi. 4 kalem iş için tek adam çalıştırayım anlayışı TRT’nin kapısının önünden bile geçmez.

Peki bunlar yokken neler olduğuna bakalım bir de TRT’de.

8 bin personel var ama son 10 yıl içinde TRT'nin dışardan aldığı program sayısı 3 bin 455.

TRT’nin sadece geçen yıl kurum dışı programlara ödediği miktar 1 milyar 32 milyon TL. Artık 10 yılda ne kadar harcadı siz hesap edin. Demek ki TRT’de çalışan, çok affedersiniz TRT’de yatan adamların biraz niteliğinin sorgulanması gerekli. Madem bu adam üretmiyor, maden bu adam bir şey yapmıyor öyleyse neden TRT’de.

Gelelim adam seçmeye. TRT’de adam seçme Kemal Sunal’ın Kibar Feyzo filmindeki o meşhur sahnenin biraz modernize edilmiş hali. Bir tek “Sen gelme ulan ayı” demiyorlar adama yani.  KPSS’dir, uygun niteliktir, mesleki başarıdır falan hep hikaye. Bir dönem TRT’nin içindeki FETÖ’cü sayısı Fetulllah’ın amiral gemisi Samanyolu’nu bile ikiye katlıyordu neredeyse. Gerisini siz düşünüp hayal edin. Ayrıca buradan torpili olmayan gençlere sesleniyorum; TRT’ye girmek gibi bir hayaliniz varsa kafanızdan hemen şu an silip atın.

TRT'deki programlarda yer alan konuklara, “İstisna akdi” adıyla bir yılda tam 49 milyon lira para ödenmiş. Gerçekten merak ediyorum kimi çıkardınız da bu kadar para ödediniz? 49 milyon liralık ne anlattı bu adamlar bize?

2016’da 719 milyon lira bizim elektrik faturalarından hop kurumun cebine. Ee bir de bu işin bandrolü var, oradan da 962 milyon lira alındı. Kese doldu tabi. Ama gel gelelim yiyici de çok. Sayıştay raporlarına göre TRT’nin gideri 2 milyar lira. Sayıştay diyor ki ‘Acaba iç yapımlara mı yönelseniz’.

Yani velhasılıkelam Sayıştay’a biraz kulak vermek lazım. Yoksa TRT’yi bu vakitten sonra öyle elektrik faturası, bandrol vergisi de kesmeyecek.

Denizhan Erkoç