Televizyon
29 Mar 2016 15:12 Son Güncelleme: 23 Kas 2018 18:25

“TRT Belgesel’deki çocuk ezberletilmiş metni okuyor”

Bağımsız Sinema Merkezi (BSM), TRT Belgesel'deki 'canlı bomba propagandası' görüntülerini değerlendirdi.

BSM, TRT’de küçük bir kız çocuğu aracılığıyla yapılan canlı bomba propagandası ile ilgili açıklama yaptı. BSM’ye göre kız çoçuğu daha önceden ezberletilmiş bir metni okuyor.

TRT Belgesel, kanalında skandal görüntülere yer verdi. Belgeselde, Suriye’deki iç savaştan kaçan bir kıza, “Savaşmak zorunda kalsan ne yaparsın?” sorusu yöneltiliyor. Kızın da, “Kontrol noktasında kendimi patlatırdım” dediği görülüyor. “Belgesel” olduğu iddia edilen bu anlar sosyal medyada büyük tepki çekti. Skandal görüntülerle ilgili Bağımsız Sinema Merkezi (BSM) bir açıklama yaptı. BSM, “Çocuğun konuşma şeklinden ezberletilmiş olduğu çok belli” dedi. İşte o açıklama:

TRT’de kullanılan görüntüleri inceledik. Mesleki tecrübelerimize dayanarak şunları söylemek isteriz.

1) Çocuğun konuşma şeklinden ezberletilmiş olduğu çok belli.

2) Çocuğun konuşmaları bir metni okuduğu ve iyi ezberleyemediği için parça parça alınmış. Sürekli kesmek zorunda kalmışlar.

3)Uzun cümleleri çocuk ezberden okuyamadığı için bir kağıttan okutmuşlar. Altta ki resimde çocuğun gözlerinden bir şey okuduğunu rahatça fark edebilirsiniz. Biz bu gözleri iyi biliyoruz çünkü bir çok kez ezbersiz oyuncularla çekim yaptık ve o oyuncularımız tam bu bakışa geldiklerinde onlara “okuduğun çok belli oluyor bakışlarını biraz dağıt” dedik. (Elbette bu kurmaca işler için geçerli.)

4) Yani TRT’de yayınlanan belgesel için “bir çocuğun kendi düşünceleri bunlar ve gerçek bu” savunmasının geçersiz olduğunu düşünüyoruz.

5) Özellikle çocuğun ellerine bakarak o an nasıl bir baskı altında olduğunu gözlemleyebilirsiniz.

6) Soru anlarında çocuğun gözlerini nasıl açtığına ve şaşırdığına, ardından gelen planda cevabı verirken nasıl rutin bir ezberden okuma yaptığına dikkat edin.