Gündem
17 Ağu 2012 22:45 Son Güncelleme: 23 Kas 2018 14:02

TRT, 1.LİG SPONSORLUĞU İÇİN PTT İLE KAÇ LİRAYA ANLAŞTI?

TRT, 1.Lig sponsorluğu için PTT ile el sıkıştı. Vatan'dan Ufuk Şanlı'nın haberine göre PTT ne kadar ödeyecek?

Futbolun 1.Ligi'nin yeni patronu PTT oldu

TRT, 1. Lig sponsorluğu için PTT ile el sıkıştı. Üç yıllık anlaşmada PTT, ilk yıl için yaklaşık 13 milyon lira ödeyecek. Fiyat ikinci yıldan itibaren TÜFE oranında zamlanacak.

Yılda 3.5 milyon kişiyi stadyuma, milyonlarca futbolseveri de ekranları başına toplayan TFF 1. Lig’in yeni isim sponsoru PTT oldu. Lig’in yayın haklarını elinde bulunduran TRT ile PTT uzun süren görüşmelerin ardından fiyatta anlaştı ve taraflar sponsorluk için el sıkıştı. Edinilen bilgilere göre taraflar 2+1 olmak üzere toplam 3 yıllığına anlaştı. Yapılan anlaşmaya göre PTT ilk yıl yaklaşık 13 milyon lira (7 milyon dolar) ödeyecek. İkinci yıldan itibaren fiyat her yıl enflasyon nisbetinde artacak.

TRT yönetimi 2008’de Bank Asya ile başladıkları isim sponsorluğu çalışmalarında gelinen noktadan oldukça memnun. Bank Asya’dan yılda ortalama 10 milyon lira kazanç elde eden TRT, yeni anlaşmayla rakamı yüzde 30 arttırmayı başardı.

Ancak bu durum bile TRT’nin kâr etmesini sağlamıyor. Türkiye Futbol Federasyonu ile yapılan anlaşma gereği olarak federasyona yılda 45 milyon lira ödeniyor. Buna operasyonel giderler de dahil edildiğinde 1. Lig’in TRT’ye maliyeti yaklaşık 60 milyon liraya ulaşıyor. Dolayısıyla reklam gelirlerinde sağlanan artış kurumun bir anlamda naklen yayından kaynaklanan zararın azalması anlamına geliyor.

TRT yönetimi sponsorluk görüşmeleri için daha önce kadar aralarında bankalar, telekom ve enerji şirketlerinin de yer aldığı birçok şirket ve holdingin kapısını çalmıştı. Bu şirketler arasında Türk Telekom, Halkbank, Vakıflar Bankası ve Azeri Socar da bulunuyordu. TRT her hafta oynanan 9 maçtan sadece 5 tanesini yayınlıyor. Kalan 4 maçın farklı bir yayıncı kuruluş tarafından yayınlanması gündemde.

PTT kâr rekoru kırıyor

1.Lig’e adını veren PTT, son yıllarda sergilediği performans ile dikkat çekiyor. 2011 yılında 174 milyon lira kâr elde eden şirket, şu anda 4 bin 300 hizmet noktasıyla milyonlarca müşteriye hizmet veriyor.

2003’ten itibaren ciddi bir yeniden yapılanma sürecine giren PTT, bu dönemde attığı adımların karşılığını kısa zamanda aldı. PTT’nin cirosu ve kârı bu tarihten itibaren süratle yükselmeye başladı.

2003’te 716 milyon lira olan ciro 2011 sonunda yüzde 150 artışla 1.8 milyar liraya yükseldi. Yine aynı dönemde 25 milyon lira olan kâr 7 kat artışla 174 milyon lira olarak gerçekleşti. Şirketin posta, kargo ve lojistik alanındaki altyapısı tamamen yenilendi ve dünya devleriyle rekabet eder konuma geldi.

Genel Müdür Osman Tural ve ekibi, Avrupa’daki Postbank modelini yakından inceleyerek benzer bir modeli Türkiye’de hayata geçirdi. Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) ile görüşen PTT bürokratları, mevduat toplama haricinde tüm bankacılık işlemlerini yapan bir kurum oluşturmayı başardılar. Yılda 1.9 milyon müşteriye hizmet veren PTTbank’larda fatura tahsilatından, maaş ödemesine, para transferinden, kredi kartına, sigorta poliçesinden, döviz işlemlerine kadar çok geniş bir yelpazede hizmet veriliyor. Genel Müdür Osman Tural, “2012’den itibaren yurtdışına para transferi işlemlerine de başladık. Ürün çeşitliliği anlamında tam bir banka gibi hizmet veriyoruz” diye konuştu. Kurum bu değişim süreci için yaklaşık 200 milyon liralık altyapı harcaması gerçekleştirdi.

Şirketin en büyük gelir kalemini ise hala posta oluşturuyor. PTT tarafından yayınlanan istatistiklere göre geçen yıl 1 milyar 788 milyon lira olan toplam gelirin yüzde 59’u yani 1 milyar 60 milyon lirası posta hizmetlerinden geldi. 370 milyon lirası bankacılık, 136 milyon lirası da lojistik faaliyetlerinden kaynaklandı.