Spor
24 Mar 2023 12:55 Son Güncelleme: 24 Mar 2023 12:58

Trans atletlerin kadınlar kategorisinde yarışması yasaklandı

Dünya Atletizm Birliği, trans kadın atletlerin uluslararası yarışmalarda kadınlar kategorisinde yarışmasını yasakladı.

Dünya Atletizm Konseyi Başkanı Sebastian Coe, erkek ergenliği geçirdikten sonra cinsiyet değiştiren trans kadın atletin 31 Mart'tan itibaren uluslararası yarışmalarda kadınlar kategorisinde yarışmasına izin verilmeyeceğini söyledi.

Trans bireylerin katılımı konusundaki kurallara ilişkin daha fazla araştırma için bir çalışma grubu kurulacağını belirten Coe, "Sonsuza kadar hayır demiyoruz" dedi.

Coe, şu anda sporda uluslararası düzeyde yarışan trans sporcu bulunmadığını belirtti. Önceki kurallara göre, Dünya Atletizm Birliği trans kadın atletlerin kan testosteron seviyesini litre başına 5 nanomol seviyesine düşürmelerini ve yarışmadan önce 12 ay boyunca sürekli olarak bu eşiğin altında kalmalarını şart koşuyordu. Dünya Atletizm Konseyi ayrıca Güney Afrikalı Caster Semenya gibi cinsiyet gelişiminde farklılıkları (DSD) olan sporcular için izin verilen kan testosteron miktarını azaltma kararı aldı. DSD'li atletlerin kan testosteron seviyelerini litre başına 5'ten 2,5 nanomolün altına düşürmeleri ve herhangi bir atletizm etkinliğinde kadınlar kategorisinde uluslararası düzeyde yarışabilmek için iki yıl boyunca bu eşiğin altında kalmaları gerekecek.

Öte yandan konsey, 12 ay boyunca "trans bireylerin dahil edilmesi konusunu daha iyi değerlendirmek" üzere bir çalışma grubu kurmayı kabul etti.