Gündem
15 Ağu 2011 04:51 Son Güncelleme: 23 Kas 2018 12:40

TOPU TAÇA MI ATACAK, KALEYE Mİ? TFF İÇİN KARAR ANI!

TFF Yönetim Kurulu, bugün saat 15.30'da toplanıp küme düşürüp düşürmeme kararını açıklayacak.

İşte bugün TFF’nin alması beklenen favori karar:

•Etik Kurul somut delil bulamadığı için TFF küme düşme cezası vermeyecek. Ya iddianamenin hazırlanmasını ya da mahkeme sürecinin sonucunu bekleyecek
•Şike dosyası kapanmayacak aksine yeniden açılacak. Etik Kurul, yeni klasörler isteyecek, ’gizlilik’ kararının bitmesinin ardından kişileri sorguya çekecek
•Federasyon, Aziz Yıldırım, Şekip Mosturoğlu, Serdal Adalı, Tayfur Havutçu başta olmak üzere tutuklu 31 kişiye tedbir kararı koyabilir. Bu isimler maçlara alınmayacak
%90 LiGLER AYNEN DEVAM
ETİK Kurulu’nun raporunu bugün teslim alacak olan Futbol Federasyonu, saat 17.00’de başlayacak toplantısında konuyu enine boyuna masaya yatıracak. İlk akla gelen karar ise şöyle:
-  Küme düşme olmayacak. Yani F.Bahçe, Beşiktaş, Trabzon, Sivas, Eskişehir ve Mersin İdman Yurdu, Süper Lig’de oynamaya devam edecek. Şike soruşturması kapsamında en ağır cezayı alması beklenen F.Bahçe de böylece ligde kalacak...
-  Avrupa kupalarına katılımla ilgili hiçbir değişiklik olmayacak. F.Bahçe, Şampiyonlar Ligi’ne, Trabzon, Beşiktaş, Bursaspor Avrupa Ligi’ne katılacak.
-  Bank Asya’da 18 takım devam edecek, küme düşme olmayacak.
- Şike soruşturmasında tutuklu bulunan 31 kişiye tedbir kararı konacak. Bu kişiler tedbirli olarak Disiplin Kurulu’na sevk edilecek. PFDK kişilere 1-3 yıl arasında her maçtan ayrı ayrı ceza verebilecek.
GEREKÇE: Etik Kurulu değerlendirmesinde tutuklulara savunma hakkı verilemedi. Kimse dinlenemedi ve bu kişilerin elinde belge-bilgi olabilir. Eldeki delil ve bulgularla ’maçların sonuçlarına etki edildiği’ kanaati oluşmadı. Ayrıca ileride doğacak yüklü tazminat hakları var. Bu nedenle mahkemeyi beklemek en mantıklısı. Bireysel organizasyon gözlemlendiği için kişisel cezalar verilmeli.

EYLEM PLANI:
A-Eğer 2-3 ay sonra hazırlanacak iddianamede yeni bir ciddi bulgu ve belgelere rastlanırsa hemen yeni bir karar alınacak. Takımları küme düşürmeyi gerektirecek sonuç halinde yaptırım uygulanacak.
B-Karar mahkemenin sona erme sürecine bırakılacak. Bu da en az 2 yıl demek.
C-Aziz Yıldırım başta tüm tutuklular mahkeme sürecinde serbest kalsalar dahi son karar çıkıncaya dek tedbirli olacaklar.

%5 DOSYALAR KAPATILABİLİR
ELDEKİ belgelere göre şike soruşturması Futbol Federasyonu tarafından tamamen kapatılabilir. Eğer yönetim kurulunda ’şike ve teşvik yok’ kanaati oluşursa dosya kapanacak. Ne takımlar düşecek ne de cezalar uygulanacak. Kurumsal olarak bu kararlar alınacak ve bireysel olarak cezalar verilecek. ANCAK bu olasılık düşük gözüküyor.

%5 FENER’E KÜME DÜŞÜRME
TFF’DEN çıkacak maksimum ağır karara gelince. Şike ve teşvik nedeniyle bazı takımlar küme düşürülebilir. İşte bunun için öngörüler:
- F.Bahçe küme düşürelecek. Bu sezonki Şampiyonlar Ligi’ne katılımı elinden alınacak.
- Beşiktaş ve Trabzon ile Sivas ve Mersin İY takımlarına yaptırımlar uygulanacak. Bu düşme de olabilir, eksi puan da. 
- Bank Asya’dan soruşturulan Kartal, Giresun ve birkaç takım daha küme düşürülebilir.
GEREKÇE: Savcılığın verdiği delillerde şike yapıldığına dair kesin kanaat oluşmuştur. Bu nedenle ağır ceza verilir.
EYLEM PLANI:
A-Kulüpler 7 gün içinde savunmalarını Tahkim’e verecek. Kurul, maksimum bir ay içinde karar verecek. Ya cezalar onaylanacak ya da Hasan Gerçeker başkanlığındaki Tahkim Kurulu kararı bozup mahkemenin beklenmesini kararlaştıracak. Bu durumda da ligin ertelenmesi gündeme gelecek.
B-Federasyon bu durumda ligi yeniden dizayn edecek. Düşecek takımın yerine Süper Lig’den geçen sezon küme düşen takım geri dönecek.

Etik görüş bildirmeyecek
AKŞAM’IN günler önce yazdığı gibi Etik Kurulu somut şike belgesi bulamadı. Dosyaları inceleyen kurul, topu mahkemeye atacak. Hazırladığı öneri içerikli raporu bugün TFF yönetimine verecek. Ve küme düşme ile ilgili de bir görüş bildirmeyecek.
GEREKÇE olarak kişilerin savunmalarının alınmadığını belirtecek, gelen telefon tapelerinin de şike belgesi olmadığının altını çizecek. Özellikle soruşturmanın devam etmesi nedeniyle belge eksikliği yaşayan Kurul, TFF’ye yaptırım önerisinde bulunmayacak.
FEDERASYON yönetimi ise hukukçuları ile konuyu bir kez daha görüşecek. Etik Kurulu’nun önerisi sonrasında kulüplere düşme kararı verilmeyecek ancak dosya da iddianameyi beklemek üzere beklemeye alınacak.

TFF’yi düşündüren Sarıyer
BİLİNDİĞİ gibi Futbol Federasyonu Tahkim Kurulu, geçtiğimiz günlerde bahis soruşturması geçiren ve 55. maddeden ceza alan Recep Öztürk ile Durmuş Bayram için örnek teşkil edecek karar almıştı. Buna göre iki isim de Tahkim Kurulu’na başvurmuş ve PFDK’nın verdiği cezaların durdurulmasını sağlamıştı.
MAÇ sonucunu etkilemekten ceza alan bu iki ismin cezalandırılabilmesi için Hasan Gerçeker başkanlığındaki Tahkim Kurulu, mahkeme sürecinin sonuçlanması kararını almıştı. İşte bu örnekler TFF’nin biraz da elini kolunu bağlıyor.

Futbolun kıyamet senaryosu

Aksi bir karar çıkar TFF, F.Bahçe’yi küme düşürürse ne olur? İşte bu sorunun cevabını kimse düşünmek bile istemiyor: ’Türk futbol sistemi tamamen çöker. Havuz da yıkılır, üstelik Anadolu futbolu iflas eder’

Varsayalım TFF yönetim kurulu bugünkü toplantısında F.Bahçe’yi küme düşürdü. Sadece F.Bahçe’yi değil, Beşiktaş ve Sivasspor gibi şike soruşturmasında adı geçen diğer kulüpler de Bank Asya’ya düşürüldü. İşte o zaman Türkiye’de ne olacak? Cevap: Kıyamet kopacak, sistem tamamen çökecek.
SÜPER Lig kulüpleri havuzdan bu sezon 321 milyon dolar aldı. Yüzde 10 federasyon payı, yüzde 2 organizasyon payı, yüzde 18’lik KDV derken bu rakam 424 milyon 233 bin 600 dolara çıkıyor. F.Bahçe’nin hatta Beşiktaş’ın içinde bulunmadığı bir havuz, 321 milyon dolar etmez. Havuz sistemi çöker. Tek gelir kaynakları naklen yayın ücreti olan Anadolu kulüpleri art arda gerçek anlamda iflas eder.
Borçlar ödenemezse UEFA kriterleri yerine getirilemeyeceği için Avrupa kupalarına katılacak takım bulunamaz. Yabancı futbolcular paralarını alamadığı için otomatikman serbest kalır, FIFA tarafından kulüplere transfer yasakları gelir.

JUVENTUS ÖRNEĞİ ORTADA
F.BAHÇE, Beşiktaş, Sivas gibi kulüplerin yerine Bank Asya’dan alınacak kulüpler, mali ve insan kaynakları açısından Süper Lig’e kendilerini hazırlamadıkları için ligin rekabet gücü sıfıra iner. Hangi takımların hangi kriterlerle Süper Lig’e alınacağı ayrı bir tartışma yaratır. Küme düşürme cezasının etkileri Juventus örneğinde olduğu gibi sadece bu sezon değil yıllarca devam eder. Türk futbolu kaostan çıkamaz.
KISACASI suçlu bulunması halinde küme düşme cezası verilmesi F.Bahçe’yi değil Türk futbolunu cezalandırmak anlamına gelir.