Gündem
19 Mayıs 2023 10:06 Son Güncelleme: 19 Mayıs 2023 10:08

Toplu taşımada kadınları artık böyle göreceğiz!

Kadınların en büyük sorunlarından bir tanesi de toplu taşımalarda uğradıkları taciz. İşte kadınlar da bu tacizlerden kurtulmak için bir akım başlattı ve çözüm de TikTok'tan duyurdu.

Kadınlar toplu taşıma araçlarını kullanırken aldıkları güvenlik önlemlerini belgeliyor. Bazıları kıyafet seçimleriyle ilgili istenmeyen ilgiden korunmak için ekstra büyük tişörtler, diğer bir deyişle "metro gömlekleri" giydiklerini söylüyor.

Independent Türkçe'nin haberine göre Havaların ısınmasıyla birlikte bu trend, TikTok'ta bir sohbet konusu haline geldi. Trende uyum sağlayan kadınlar kıyafetlerinin üzerine büyük boy gömlekler giyerek metroya binerken kendilerini filme aldı.

@rae.hersey kullanıcı adını kullanan Rae, TikTok'ta çektiği bir videonun altına "Gideceğiniz yere vardığınızda metro gömleğinizi çıkarırsınız" diye yazdı. Videoda Rae, bir kafede montunu çıkarırken kendini videoya çekti. TikToker daha sonra giydiği büyük beyaz düğmeli gömleği çıkararak altındaki kesik detaylı siyah bluzu gözler önüne serdi.

O zamandan beri 600 binden fazla kez izlenen videonun altına şunları yazdı:

Beni beyaz bir düğmeli gömlekle görürseniz, gerçek kombinimin altında olduğunu bilin.

Video izleyiciler arasında büyük yankı uyandırdı ve pek çok kişi bu önlemi, istenmeyen bakışlar konusunda endişelenmek zorunda kalmadan istediklerini giyebilmelerini sağlayan bir yol olarak gördüklerini açıkladı.

Yorumlarda bir kişi "Moda güvenliği katmanı" diye yazarken, bir diğeri bu trendi "üzücü ama gerekli" diye nitelendirdi.

Bir başkası ise "Bu çok üzücü ama tamamen anlıyorum" dedi.

Diğerleri de Uber veya Lyft gibi araç paylaşım platformlarını kullanırken bu trende başvurduklarını açıkladı. Bir kişi "Evet, Uber ve Lyft için eşofman altlarım var" derken, bir başkası "Giydiğim bir Uber gömleğim var" diye belirtti.

Rae'nin videosu bu akıma yönelik tek video değil; TikTok'ta @fionaylin kullanıcı adını kullanan Fiona adlı bir kadın da kadınlara metro gömleklerini yanlarında getirmelerini hatırlatan bir video paylaştı.

Fiona, elbisesinin üzerine giydiği büyük boy blazer ceketi gösterdiği bir videonun üzerine "Artık New York'ta havalar nihayet ısınmaya başladığına göre, bu size kendinizi korumak için sevimli kıyafetinizin üzerine her zaman bir metro gömleği/ceketi giymeniz gerektiğini hatırlatıyor" notunu düştü.

@hanselkai adını kullanan Mya adlı bir kadın da metro gömleklerine ve bu giysilerin "sürüngenlerden korunmak" için nasıl kullanılabileceğine dair bir "kamu spotu" paylaştı.

Mya videonun üzerine "Kamu spotu: Hanımlar, hava ısındığına göre, metro/yol gömleğinizi yanınıza almayı unutmayın. Hem ateşli hem seksi hem de sürüngenlerden uzak kalın!" diye yazdı.

TikTok'ta @ideal.grace kullanıcı adlı Grace de, havalar ısındıkça kadınlara toplu taşıma araçlarında büyük beden gömlek giymelerini hatırlatan bir video paylaştı.

Grace, "New York'ta hava 29 derece, bu yüzden hanımlar metro gömleğinizi getirmeyi unutmayın!" diye yazdığı videoda, büyük boy siyah düğmeli bir gömlekle bir metro platformunda dururken görülüyor.

Kıyafet yumuşatan diye de bilinir. Trende yabancı erkekler sizi rahatsız etmesin diye sevimli kıyafetlerimizin üzerine giydiğimiz büyük boy bir gömlek.