Gündem
02 Nis 2024 10:36 Son Güncelleme: 02 Nis 2024 10:45

TOKİ için güçlerini birleştirdiler! 8 milyarlık deprem ihalesi aldılar…

Egemen İnşaat ve Okyanus Enerji birlikte kurdukları konsorsiyumla TOKİ’den bugüne kadar 14 milyarlık ihale aldılar. Şirketin birlikte aldığı son ihale ise Hatay Antakya’dan deprem konut ihalesi oldu. 21 Şubat tarihinde pazarlık usulü yapılan 3 milyarlık 100 milyonluk ihale Okyanus Enerji ile Egemen İnşaat ortaklığına verildi. İki şirketin deprem bölgesinde aldığı ihale ise şimdiden 8 milyarı buldu.

MedyaRadar’dan Ercan Öztürk’ün haberine göre, TOKİ (Toplu Konut İdaresi Başkanlığı), 21 Şubat 2024 tarihinde ‘Hatay İli Antakya İlçesi 1 Bölge 2 Etap 1013 Adet Konut İnşaatı İle Altyapı ve Çevre Düzenlemesi işi’ başlıklı bir ihale düzenledi. Pazarlık usulü yapılan ihalenin yaklaşık maliyeti 3 milyar 404 milyon lira olarak belirlendi. 5 firmanın davet edildiği ihaleyi 2 yıldır kurdukları konsorsiyumla TOKİ ihalelerinin gediklisi olan Okyanus enerji ile egemen İnşaat isimli firma kazandı. TOKİ’nin 14 Mart 2024 tarihinde iki şirketle imzaladığı ihale bedeli ise 3 milyar 140 milyon lira oldu.

TOPLAM DÖRT DEPREM İHALESİ ALDILAR..

TOKİ ihaleleri için güç birliği yapan Okyanus Enerji ile egemen İnşaat’ın kazandığı deprem ihaleleri bununla sınırlı değil. Hatay’da 707 adet konut, 128 adet dükkan yapılması için 29 Aralık 2023 tarihinde bir ihale yapıldı. Pazarlık usulü yapılan ihaleye 9 firma davet edildi. İhaleyi 2 milyar 459 milyon liralık teklifiyle Okyanus Enerji ile Egemen İnşaat ortaklığı kazandı. 20 Şubat 2023 tarihinde 821 adet konut 36 dükkan yapımı ihalesi de aynı ortaklığa verildi. TOKİ ile Okyanus Enerji ve Egemen İnşaat arasında imzalanan ihale bedeli ise 1 milyar 145 milyon oldu. Bu ihaleden tam bir ay sonra, 20 Mart 2023 tarihinde yine Hatay'da 500 deprem konutu yapım ihalesi yapıldı. 3 firmanın davet edildiği ihaleyi Okyanus Enerji ile Egemen İnşaat ortaklığı kazandı. İhale bedeli ise 1 milyar 673 milyon lira oldu. Bir çok sektörde yatırımlar yapan iki şirketin sadece inşaat alanında ortaklık yapmaları ise dikkatlerden kaçmadı.

KENTSEL DÖNÜŞÜMDE DE ORTAKLAR!

Gaziosmanpaşa’da yapılan kentsel dönüşüm konutları için ortaklık kuran Okyanus Enerji ile Egemen İnşaat, Eyüpsultan’da 637 adet konut, 20 adet dükkan ve bir adet cami yapılması için 25 Aralık 2023 tarihinde düzenlenen ihalede de ipi göğüsleyen şirket olmuşlar. ‘Deprem kılıfı’ altında pazarlık usulü yapılan ihalenin bedeli ise 2 milyar 93 milyon lira olmuş. İki şirketin konsorsiyum kurduktan sonra TOKİ’den 2 yılda aldıkları ihale 14 milyara ulaştı.

HER YERDE İMZALARI VAR!

Egemen İnşaat aldığı kamu ihaleleri ile dikkat çekiyor. Bu projelerden bazıları şöyle: Mülteci Kampları, Yüksekova Havaalanı, Gaziantep Stadyumu, Gökkaya Barajı, Feke 1 Reg. ve HES, Van , Hatay, Şırnak, Isparta, Ankara konutları, Batman Üniversitesi, Bozok Üniversitesi, Sınır Takım Karakolları Yol Yapım Projesi. Okyanus Enerji ise yine kamu ihaleleriyle tanınan CABA İnşaat'ın sahibi olduğu bir şirket. CABA İnşaat son olarak Bursa'daki EDS ihalesiyle gündeme gelmiş. İhale öncesinde AKP Bursa Milletvekili Mustafa Esgin ile Bursa Büyükşehir Belediye Meclisi AKP Grup Sözcüsü Karacabey Belediye Başkanı Ali Özkan'ın EDS ihalesini alan Caba İnşaat A.Ş Yönetim Kurulu Başkanı Cahit Balyen'i ziyaret ettiğini gösteren fotoğraf büyük tepki çekmişti. CABA İnşaat'ın aldığı kamu ihalelerinden bazıları şöyle: Çok sayıda Hidroelektrik Enerji Santrali (HES), Güneş Enerjisi Santrali (GES), Rüzgar Enerjisi Santrali (RES), Şırnak Merkez, Hakkari Yüksekova, Diyarakır'da toplu konut projeleri, PTT Kargo İşleme Merkezi ve Lojistik Üs Binası, Isparta, Adana, Ankara, Gaziantep'te öğrenci yurtları, Kapıkule, Hamzabeyli sınır kapıları... Polatlı İmam Hatip Ortaokulu, Yurt, Spor Salonu ve Cami Yapımı...