Televizyon
26 Haz 2013 08:44 Son Güncelleme: 23 Kas 2018 15:15

TMSF'NİN SHOW TV HÜSRANI! DIGITURK'Ü CİNER-DOĞUŞ ORTAKLIĞI MI ALACAK?

Show Tv'yi 402 milyon dolara satan TMSF, bu önemli satıştan istediği sonucu elde edemedi.

Kanalın birikmiş borçları düşüldükten sonra devlet gruptan sadece 92 milyon dolar tahsil edebildi.

Vatan’dan Ufuk Şanlı’nın haberine göre, Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu (TMSF) Mayıs ayının 3 haftasında aralarında Show TV, Akşam, Skytürk360, Digiturk ve BMC’nin de yeraldığı 12 şirkete el koydu. El koyma nedeni ise Mehmet Emin Karamehmet’in İnterbank’tan kaynaklanan borçlarıydı. Çukurova Grubu, 2007 ve 2009 yıllarında yapılan iki protokolle toplam borcunun 455 milyon dolar olduğunu kabul etmişti. Yapılan protokollerin ardından 89.6 milyon dolar ödeme yaptı. Ancak daha sonra yapması gereken ödemeleri yapamayınca TMSF şirketlerin yönetimine el koydu.

Kaç para borcu kaldı?

TMSF Başkanı Şakir Ercan Gül’ün açıklamalarına göre grubun devir tarihi itibarıyla devlete 455 milyon dolarlık borcu bulunuyor. Kamu alacaklarını en hızlı şekilde tahsil etmek isteyen Fon yönetimi, el koyma işleminden 2 hafta sonra Çukurova Grubu’nun önerisiyle Ciner Medya ile satış için masaya oturdu. Taraflar arasında yapılan görüşmelerin ardından Show Tv, 1 Haziran günü 402 milyon dolara Ciner Medya Grubu bünyesine katıldı. Satış işleminin ardından grubun borcunun 53 milyon dolara gerilediği ve Karamehmet’in çok varlık satmadan kısa zamanda medya grubu ve BMC’yi geri alacağı ifade edildi. Ancak gerçek tam olarak böyle değil.

Vatan’ın görüşlerine başvurduğu TMSF ve Çukurova Grubu yöneticileri satış sürecine dair önemli bilgiler paylaştı.

Net borç ödemesi 92 milyon

Buna göre Ciner Grubu’nun ödediği 402 milyon doların çok önemli bir bölümü Show Tv’nin piyasa ve devlete olan borçları için kullanıldı. Kanalın piyasa olan yaklaşık 305 milyon dolarlık borcunu üstlenen Ciner Grubu, kanal için devlete yaklaşık 97 milyon dolar ödemiş oldu. Bu paranın da yüzde 17’si Erol Aksoy’a, yüzde 4.5’si Turkcell’e ve yüzde 0.65’i Aydın Doğan’a ödendi. (Bu arada Doğan Grubu’nun Show Tv’deki hisselerinin haksız sermaye artırımları yoluyla azaltıldığını belirterek, mahkeme yoluna başvurmuştu)

Dolayısıyla TMSF’nin elindeki Erol Aksoy hisseleri de dahil edildiğinde devlet, Karamehmet’ten toplam 92 milyon dolar tahsil etmiş oldu. 455 milyon dolar olarak açıklanan borcun 363 milyon dolarlık bölümünün nasıl ödeneceği konusunda görüşmeler hala sürüyor.

Digiturk’te Doğuş-Ciner ortaklığı mı?

Borcun ödenmesi noktasında en değerli varlık olarak Digiturk öne çıkıyor. Mayıs sonu itibarıyla 3.3 milyon abonesi olan şirketin 2013 sonunda 1.6 milyar lira gelire ulaşacağı tahmin ediliyor. Yüzde 53’ü Çukurova Grubu’nun elinde bulunan Digiturk’un geriye kalan yüzde 47’si Amerikalı Providence Equity Partners’ın kontrolünde. Kulislerde Doğuş Grubu ile Ciner Grubu’nun Digiturk için ortak teklif verebileceği konuşuluyor. Ntvspor ve Oley.com ile spor yayıncılığı ve müşterek bahis alanında boy gösteren Doğuş ile Show Tv’yi satın alan Ciner Grubu’nun bu alanda güçlü bir sinerji yaratması mümkün.