Gündem
24 Şub 2016 17:19 Son Güncelleme: 23 Kas 2018 18:22

Tiyatro oyunu 5 kişiye fenalık geçirtti!

Ulusal Tiyatro yetkilileri yaklaşık 40 izleyicinin de sahnede sergilenen vahşete tahammül edemeyerek tiyatroyu erken terk ettiğini açıkladı.

İngiltere’nin başkenti Londra’daki Ulusal Tiyatro’da Salı günü ön gösterimi yapılan Cleansed (Arındırılmış) isimli oyun; gerçekçi seks, vahşet, işkence ve tecavüz sahneleriyle beş izleyicinin fenalık geçirmesine yol açtı. Ulusal Tiyatro yetkilileri yaklaşık 40 izleyicinin de sahnede sergilenen vahşete tahammül edemeyerek tiyatroyu erken terk ettiğini açıkladı.

28 yaşında kendini asarak hayatına son veren ünlü oyun yazarı Sarah Kane tarafından kaleme alınan, yönetmen Katie Mitchell tarafından sahneye uyarlanan oyun, sorgu merkezine çevrilmiş bir üniversite kampüsünde geçiyor ve bir dizi “uyumsuz” karakterin aşklarını kanıtlayabilmeleri için işkenceye tabi tutulmalarını anlatıyor.

KAN DONDURAN SAHNELER

Oyun boyunca bir karakterin dili koparılıyor, bir başka karakterin elleri kesiliyor, oyuncular elektroşoka maruz bırakılıyor, bir kadının vücuduna zorla erkek cinsel organı naklediliyor ve birçok karakter de cinayete kurban gidiyor ya da intihar ediyor.

Yönetmen Katie Mitchell, ‘Cleansed’in içerdiği dayanılması güç sahnelerin oyuncuları da derinden etkilediğini ve provalar boyunca “oyundaki karanlığı dengelemek için bol bol gülmeye çalıştıklarını” söyledi.



Daily Telegraph gazetesine konuşan Mitchell, “Britanya halkının kadınlar tarafından yazılmış ve zorlu temalara odaklanan oyunlarla baş etmekte daha başarılı hale gelmesi gerektiğini” söyledi. Ulusal Tiyatro’nun yeni sanat direktörü Rufus Norris ise, “Kadınlar tarafından yaratılmış eserlere ağırlık verme kararı aldığı için” bu oyunun izleyici ile buluştuğunu dile getirdi.

Uzmanlar, ilk kez 1998 yılında Royal Court tiyatrosunda izleyici ile buluşan oyunun bu yeni versiyonun ülke tarihinde en çok izleyicinin terk ettiği temsil olacağına inanıyor. Tiyatro eleştirmenleri ‘Cleansed’in 2014 yılında Shakespeare’s Globe tiyatrosunda sergilenen ve 3 ayda 100 izleyicinin bayılmasına ya da fenalaşıp tiyatroyu terk etmesine neden olan ‘Titus Andronicus’ isimli oyununun rekorunu kıracağına inanıyor. ‘Cleansed’, 5 Mayıs’a kadar sahnelenmeye devam edecek. (Hürriyet)