Gündem
28 Eki 2013 13:40 Son Güncelleme: 23 Kas 2018 15:43

TIMES'TAN MARMARAY YORUMU; DEMİR İPEK YOLU!

İstanbul'da Cumhuriyet Bayramı'nda resmen açılacak olan Marmaray projesi, yurt dışında da ilgi uyandırıyor.

İstanbul’un iki yakasını birleştiren Marmaray projesi, Times gazetesinin haberinde, “Demir İpek Yolu” diye tanımlanıyor.

İstanbul’da Cumhuriyet Bayramı’nda resmen açılacak olan Marmaray projesi, yurt dışında da ilgi uyandırıyor. İngiliz Times gazetesi, Avrupa'yı Asya'ya bağlayan tünel için “Demir İpek Yolu” nitelemesini yapıyor.

Times gazetesi, projenin temelini oluşturan ilk kıtalararası demiryolu tünelinin açılışının 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı’na rastladığına dikkat çekiyor.

Tünelden, İstanbul ile Bakü arasında sefer yapacak hızlı trenlerin geçeceği belirtilen haberde, proje tamamlandığında Avrupa’yı Çin’e bağlayan Trans Sibirya Demiryolu hattına alternatif bir rotanın ortaya çıkacağı kaydediliyor.

Times, BBCTürkçe tarafından yansıtılan haberde maliyetinin yaklaşık 3 milyar dolar olduğu söylenen bin 400 metrelik tünelin, İstanbul’da 30 yıl içinde olması beklenen büyük depreme dayanıklı inşa edildiği ise Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım’ın ağzından aktarılıyor.

MUAZZAM KANAL, DEV HAVALİMANI

Times, Osmanlı Sultanı I. Abdülmecid’in iktidarda olduğu 1860 yılında bir Fransız mimarın benzer bir proje hazırladığını ancak bu projenin imkansız bulunduğunu da anımsatıyor.

Haberde Boğaziçi’nde üçüncü asmalı köprü, Marmara Denizi ve Karadeniz’i birleştirecek muazzam bir kanal ve dev bir havalimanı projeleriyle birlikte, İstanbul’un bölgesel bir bağlantı noktası olacağına işaret ediliyor.

 ÇEVRE SORUNLARI: KUŞLAR, AĞAÇLAR

Diğer yandan, gazete, havalimanının kuşların göç yolları üzerinde olması ve köprü inşaatı için 2,5 milyon ağacın kesilmesi gibi çevresel sorunların ortaya çıktığını anlatıyor..