Gündem
15 Tem 2014 15:47 Son Güncelleme: 23 Kas 2018 16:27

Tim Cook kimdir

Dünya devinin yöneticiliğini yapan Tim Cook kimdir? Tim Cook kim

Babası liman çalışanı, annesi ise ev hanımı olan Tim Cook, Robertsdale Lisesi'nden mezun oldu ve 1982 yılında Auburn Üniversitesi Endüstri Mühendisliği bölümünü bitirdi. 1998 yılında Duke Üniversitesi'nde MBA eğitimini tamamladı.

KARİYERİ

Tim Cook, Steve Jobs tarafından Apple'da çalışmak üzere işe alınmadan önce 6 ay Compaq şirketinde Kurumsal Malzemelerden sorumlu Genel Müdür Yardımcısı olarak görev yapmıştır. Daha önce Integrated Electronics şirketinde COO (şef operasyon sorumlusu) olarak çalışan Tim Cook ayrıca 12 yıl boyunca IBM'in kişisel bilgisayarlar bölümünde Kuzey Amerika Lojistiğinden sorumlu direktör olarak görev yapmıştır.

Tim Cook Apple'ın mevcut fabrika ve depolarını kapatarak üretimden çekilmesinden sorumlu olmasıyla bilinmektedir. Böylece Apple'ın daha az stok tutarak tedarik zincirini daha işlevsel hale getirmiş ve şirketin kar marjlarının artmasını sağlamıştır. Ocak 2007'de ise Apple'ın CEO'su olmuştur. Tim Cook ayrıca Nike'ın yönetim kurulunda da yer almaktadır.

JOBS'UN YERİNE APPLE'I İDARE ETTİ

Tim Cook 2004 yılında Steve Jobs'ın kanser tedavisi için görevden geçici olarak ayrılmasının üzerine iki ay boyunca Apple'ın CEO'luğunu yapmıştır. Yine benzer bir şekilde 2009 yılında Steve Jobs'ın karaciğer nakli için görevinden ayrıldığı aylarda da CEO'luk görevini yerine getirmiştir.

2011 Ocak ayında Apple'ın Yönetim Kurulu Steve Jobs'ın sağlık sorunları nedeniyle görevden ayrılma isteğini kabul etmiş ve o günden itibaren CEO'nun günlük işleri Tim Cook tarafından yapılmaya başlanmıştır. Her ne kadar bu dönemde Steve Jobs önemli kararların alınmasında söz sahibi olsa da 24 Ağustos 2011 tarihinde Steve Jobs'ın resmen Apple'daki görevinden istifa etmesi üzerine Apple'ın CEO'luğuna getirilmiştir.