Gündem
05 Tem 2014 17:42 Son Güncelleme: 23 Kas 2018 16:24

TİB'de olağanüstü gelişmeler!

Telekomünikasyon İletişim Başkanlığı'nda dinleme ve takip sistemi çöktü. Geçtiğimiz hafta boyunca sistemin çalışmaması Emniyet ve MİT'te büyük krizi neden oldu.

Son aylarda adı gündemden hiç düşmeyen TİB'deki dinleme ve teknik takip sistemlerinin geçtiğimiz hafta boyunca çalışmadığı ileri sürüldü. Radikal’in edindiği bilgilere göre bu süre zarfında, güvenlik birimleri dinleme yapamadı, suçluların takibinde hayati önem arz eden konum tespit sistemleri iflas etti ve ulusal güvenlik açısından ciddi zaafiyet oluştu.

HAYATİ ÖNEME SAHİP BİLGİLERE ERİŞİLEMEDİ

Bilindiği gibi, TİB, Emniyet istihbarat, Jandarma ve MİT’in istihbari dinlemeleri ile kolluk güçleri ve mahkemelerin dinleme ve teknik izleme taleplerine hizmet veriyor. Güvenlik kurumlarından alınan bilgilere göre, Haziran ayının son haftasında başlayan problem nedeniyle mahkemeler suçluların tespitinde ve mağdur vatandaşların kurtarılması ile ilgili çalışmalarda kullanılan hayati öneme sahip dinleme ve konum tespit bilgilerine erişemediler. Özellikle konum tespit bilgileri sadece suç takibinde değil kayıp ihbarlarında, çığ, deprem, helikopter düşmesi gibi acil müdahale gerektiren durumlarda hayati öneme sahip.

EMNİYET VE MİT'TE BÜYÜK KRİZ

Özellikle Suriye ve Irak’tan ülkemize giren ve bombalı eylem hazırlığında olduğu belirtilen IŞİD ve El Kaide bağlantılı terörist eylemlerin beklendiği son günlerde, teknik izleme sistemlerinin çalışmaması Emniyet ve MİT’te büyük krize yol açtı. Bu sorundan dolayı güvenlik birimleri ile TİB arasında gergin saatlerin yaşandığı ve Emniyet ve MİT yetkililerinin TİB Başkanı'na sitem ettikleri öğrenildi. TİB sistemleri sınır ihlallerinin önlenmesi açısından da kritik öneme sahip.

TERÖR GRUPLARI SIZMIŞ OLABİLİR

Geçtiğimiz hafta boyunca TİB sinyal sistemleri çalışmadığı için Suriye ve Irak’tan ülkemize yeni bazı terör gruplarının sızmış olabileceği endişesi yaşanıyor. Öte yandan, savcılık ve mahkemelerin telefon dinlemesi talepleri ile görüşme detay kayıtları (arama/aranma bilgileri) taleplerine de 1 hafta süreyle TİB tarafından cevap verilemedi. İletişim tespiti olarak ifade edilen görüşme detay kayıtları birçok soruşturmanın aydınlatılması ve suçluların yakalanması için kritik öneme sahip. Sistemlerin çalışmaması nedeniyle gerek güvenlik kurumları gerekse mahkeme ve savcılıkların yürüttüğü soruşturma ve kovuşturmalar akamete uğradı.

SESLER KAYIP

Sorunun yaşandığı yaklaşık 1 hafta içinde güvenlik ve istihbarat kurumları tarafından tüm Türkiye 'de hiçbir telefon dinlemesi yapılamadı. Bu süre zarfında takip edilen kişilerin yaptıkları görüşmelerin kaydedilemediği ve böylelikle seslerin kaybedildiği iddia ediliyor. TİB'in 2006'da kurulmasından bu yana ilk defa yaşanan bu sorun, güvenlik bürokrasisini çok zor durumda bıraktı. Jandarma, Emniyet ve MİT yetkilileri bu konuda rahatsızlıklarını dile getirdiler.