Dünya
02 Eki 2020 08:49 Son Güncelleme: 02 Eki 2020 11:07

The Washington Post'ta dikkat çeken yazı! "Starbucks'ın sahibi Osmanlı Sultanına teşekkür etmeli"

The Washington Post’ta yayınlanan ve “Tüm dünyada kahvenin aslında bir Osmanlı tarihi olduğu” anlatılan yazı, 1 Ekim Dünya Kahve Günü’nde yeniden gündeme geldi.

Alan Mikhail imzalı 20 Eylül’de yayımlanan yazıda Osmanlı İmparatorluğunun büyüklüğü ve I. Selim’in bu geniş coğrafyayı kontrol etmekte gösterdiği liderlik ile ekonomik olarak bir güç merkezi haline geldiği vurgulanması dikkat çekti.

Yazıda, kahve ile ilgili ise şu ifadelere yer verildi:

“I. Selim döneminden 18’inci yüzyılın başlarına kadar imparatorluğun ekonomisini sürükleyen unsurlardan biri de küresel kahve ticaretinin kontrolü idi. Aslında bu parlak kırmızı taneli bitkiyi ilk bulan Yemen seferi sırasında Sultan Selim’in ordusuydu. Osmanlılar bu taneleri nasıl içecek haline getirebileceklerini keşfettiler ve sadece kahve içmeye özgü mekanlar inşa ettiler. Biz Amerikalıların (ve tabi ki Starbucks’ın sahibi Howard Schultz’un) kahve dükkanları için Osmanlı Sultanı Selim’e teşekkür etmemiz gerekir. Çok azımız, bir Osmanlı sultanının ticareti jeopolitiğe dönüştüren ve dünyanın ilk özgün kitlesel tüketim ürünlerinden birinin arzını tekelleştiren kişi olmasını takdirle karşılıyoruz”