Gündem
01 Eki 2013 10:45 Son Güncelleme: 23 Kas 2018 15:40

THE TIMES'TAN DEMOKRATİKLEŞME PAKETİ İÇİN ŞOK YORUM! LAİK DEVLETE SALDIRI!

Başbakan Erdoğan'ın açıkladığı paket için Times gazetesi bakın nasıl bir yorum yaptı.

Times gazetesi demokratikleşme paketi için yaptığı haberinde adeta "şeriat geliyor" yaygarası koparttı. Yıllardır kamuda başörtülü kadınlara uygulanan yasağın kaldırılmasını gazete laikliğe saldırı olarak gördü.

BBC Türkçe’de yer alan habere göre ’’Türkiye’de kaldırılan başörtüsü yasağıyla laik devlete saldırı’’ başlığını atan gazete paketi eleştirdi.

Başörtüsü yasağının Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşundan bu yana laik ilkeleri temsil eden güçlü bir sembol olduğunu belirten Times gazetesi, Londra merkezli araştırmacı-yazar Ziya Meral’in reform paketindeki bu maddeyi ’’Türkiye’deki ulus-devlet projesinin mirasına ters düşüyor.’’ şeklinde yorumladığını bildiriyor.

Ama gazete yasağın halen yargıçlar, savcılar, polis ve askeri personel için geçerli olacağını hatırlatmış.

Times, reform paketinde Kürt azınlığa yönelik yeniliklerin de yer aldığını belirterek, ilk defa özel okulların Kürtçe eğitim vermesine müsade edileceğini ve Kürtçe şahıs ve yer isimleri üzerindeki yasakların kaldırılacağını bildiriyor.

BARAJ TAVİZİ

Times, PKK ile barış görüşmeleri sürecinde yüzde 10’luk seçim barajının düşürülmesi talebini ilk başta reddeden Başbakan Erdoğan’ın dün bu konuda geri adım atmaya hazır olduğunu belli ettiğini yazıyor.

Ancak gazete, BDP’nin yeterli olmadığı gerekçesiyle paketten düşkırıklığını ifade ettiğini ve partinin eşbaşkanı Gültan Kışanak’ın ’’Türkiye’nin demokratikleşme ihtiyacına yanıt vermediğini’’ söylediğini aktarıyor.

Guardian’ın sayfalarında iri puntolarla ’’Türk Başbakan başörtüsü yasağını kaldırıyor’’ diye okuyoruz.

REFORMCU RUHA GERİ DÖNÜŞ

Guardian, Türkiye’nin cumhuriyet tarihinde ilk defa parlamentonun ve devlet dairelerinin kapılarını başörtülü kadınlara açan reform paketinin ayrıca Türkiye’deki Kürt azınlığa yakınlaşma hamleleri içerdiğini bildiriyor.

Gazeteye göre dün açıklanan paket, aylardır despotlukla suçlanan Erdoğan’ı iktidardaki ilk yıllarının reformcu ruhuna kısmen geri götürdü. Fakat Guardian, eleştiren çevrelerin reform paketininin yetersizliğinden şikayet ettiğini de bildiriyor.

Gazeteci Oral Çalışlar’dan görüş alan Guardian, ’’Elbette eksiklikleri var. Ama özellikle okullardaki ulusalcı ant içme töreninin kaldırılması ve seçim barajında reforma gidilmesi Kürtlerle barış sürecine çok olumlu bir etki bırakacaktır.’’ sözlerini aktarıyor.