Gündem
02 Şub 2011 15:56 Son Güncelleme: 23 Kas 2018 12:00

TGS'DEN YARGILANAN ZAMAN MUHABİRLERİNE DESTEK!

Zaman Gazetesi Yazı İşleri M üdürü Hayri Beşer ile muhabirler Metin Arslan ve Hanım Büşra Erdal'ın yargılanmasına devam edildi.

Beşiktaş'taki İstanbul Adliyesinde görevli 2 hakimi "Terör örgütlerine hedef gösterdikleri" iddiasıyla haklarında 1,5 ile 4,5 yıl arasında değişen hapis cezaları istenen Zaman Gazetesi Yazı İşleri M üdürü Hayri Beşer ile muhabirler Metin Arslan ve Hanım Büşra Erdal'ın yargılanmasına devam edildi.

İstanbul 11. Ağır Ceza Mahkemesindeki duruşmaya, tutuksuz sanık Hanım Büşra Erdal ve Hayri Beşer katıldı. Diğer sanık Metin Arslan'ın katılmadığı duruşmada, şikayetçi hakimlerden Yılmaz Alp'ın avukatı da hazır bulundu. Duruşmaya, şikayetçi hakim Tuncay Aslan ile avukatı ise gelmedi.

Duruşmayı, Türkiye Gazeteciler Sendikası (TGS) Genel Başkanı Ercan İpekçi, Türkiye Gazeteciler Cemiyeti (TGC) Genel Sekreteri Sibel Güneş, Basın Konseyi Genel Sekreteri Oktay Huduti, Hukukçular Derneği Başkan Yardımcısı Reşat Petek, Medya Derneği Genel Sekreteri Deniz Ergüler ve Gazetecilere Özgürlük Platformu üyeleri de sanıklara destek olmak amacıyla izledi.
Duruşmada savunma yapan Hanım Büşra Erdal, 8 yıldır gazetecilik yaptığını ve aynı zamanda hukuk fakültesi mezunu olduğunu belirterek, "Gazetecilik görevimi yaparken azami ölçüde hukuka önem gösteririm" dedi.

Dava konusu haberin kendisine ait olduğunu, haberin "Balyoz planı" iddiası ve "Ergenekon" soruşturmalarıyla ilgili son 1 yıla ait değerlendirmeyi içerdiğini, bu tür soruşturmaların kamuoyunun dikkatini çeken soruşturmalar olduğunu, yazdığı haberin iddia edildiği gibi hakimleri hedef alan bir haber olmadığını ve haberinde hakimlerin verdiği tahliye kararlarının irdelendiğini savunan Erdal, aynı haber nedeniyle Bakırköy 2. Asliye Ceza Mahkemesinde de "Yargılamayı etkilemek" suçundan yargılandığını ve haber nedeniyle açılan bu 5. davada hakim karşısına çıktığını söyledi.

YARGILANAN GAZETECİLERE DESTEK AÇIKLAMASI

Duruşmanın ardından bazı izleyiciler ve sanıklar, adliye önünde toplanarak basın açıklaması yaptı.

Burada "Gazetecilere Özgürlük Platformu" adına konuşan TGS Genel Başkanı Ercan İpekçi, Türkiye'de 58 gazetecinin Türk Ceza Kanunu (TCK) ve Terörle Mücadele Kanunu'ndan (TMK) dolayı cezaevinde bulunduğunu ve 2 binden fazla gazeteci hakkında açılmış dava, 4 binden fazla da soruşturma olduğunu dile getirdi.

Bugünkü davanın insanı şaşırtacak şekilde "terör örgütüne hedef gösterme" iddiasıyla açılmış bir dava olduğunu aktaran İpekçi, "Gerçekten ortada bir terör örgütü olup olmadığı konusunda tartışmaların bulunduğ u bir ortamda, hakimlerin hangi terör örgütüne hedef gösterildiği belli değil. Buna rağmen açılmış bir dava bu. Biz gazeteciler olarak, meslek örgütleri olarak mahkeme kapılarında yazdığımız haberlerden dolayı vakit geçirmek istemiyoruz" dedi.