Gündem
28 Mar 2010 15:51 Son Güncelleme: 23 Kas 2018 11:11

TGS'DEN SABAH-ATV'DE 180 DAKİKA GREV NÖBETİNE DESTEK ÇAĞRISI!

ATV-Sabah işyerlerinde başlayan grev yarın 180. gününe giriyor. TGS, yarın tüm basın emekçilerini ve greve destek verenleri 180 dakika grev nöbetine çağırıyor.

Türkiye Gazeteciler Sendikası tarafından konuya ilişkin yapılan açıklama şöyle:
 
Türkiye Gazeteciler Sendikası’nın ATV-Sabah işyerlerinde başlattığı grevin 180. günü olan 29 Mart 2010 Pazartesi günü saat 12.00’den itibaren İstanbul Balmumcu binası önünde 180 dakika GREV NÖBETİ tutulacaktır.

TGS Genel Merkez ve Şube Yöneticilerinin katılacağı grev nöbetinde, ATV-Sabah (Turkuvaz) işvereninin hukuk dışı uygulamaları nedeniyle GREV HAKKI’nın kullanılamaz hale getirilmesi protesto edilecektir.

Sendikamız Üyesi olan ve olmayan tüm basın emekçilerini,  kardeş konfederasyonlarımızın ve sendikalarımızın temsilcilerini, meslek örgütlerini ve tüm demokratik kitle örgütlerini GREV NÖBETİNE destek olmaya ve dayanışmaya çağırıyoruz.

Türkiye Gazeteciler Sendikası’nın, 29 yıl aradan sonra 13 Şubat 2009 tarihinde Türk medyasında fiilen başlattığı ilk grev olan atv-Sabah grevi 16 Temmuz 2009 tarihinde mahkeme kararıyla durdurulmuştu.

Karar, üye sayısındaki azalmanın 3/4 oranında olup olmadığının tespitinin, yetki alınan tarihten değil grev kararının ilan edildiği tarihten sonraki verilere göre yapılması gerektiği gerekçesiyle Yargıtay tarafından bozuldu. İstanbul 2’nci İş Mahkemesi, 1 Mart 2010 tarihli duruşmada Yargıtay’ın bozma kararına uydu ve grevin durdurulmasına ilişkin verdiği kararın yok hükmünde olduğuna karar verdi.

Sendikamız, bunun üzerine atv-Sabah’ın (Turkuvaz) İstanbul ve Ankara işyerlerinde 4 Mart 2010 tarihinde yeniden grev pankartlarını astı.

Bu süreç içerisinde, grevin henüz dördüncü günündeyken, 17 Şubat 2009 tarihinde, greve katıldıkları gerekçesiyle iş akitleri yasadışı olarak feshedilen 10 kişiden 9’unun iş akdi fesihlerinin geçersizliğine dair Sendikamızın açtığı davalar kazanıldı ve işe dönüş kararları Yargıtay tarafından onandı.

Ancak işveren, grevin durdurulduğu dönemde, işe dönüş taleplerini kabul etmeyerek, 9 işçinin sendikal tazminatlarının yanı sıra kıdem ve ihbar tazminatlarını ödeyerek iş ilişkilerini hukuken sona erdirdi.

Bu koşullar altında, atv-Sabah işyerlerindeki grev, işçi hareketinin örgütlenme, toplu sözleşme, grev haklarının kullanılmasının önündeki engellerin somut bir örneği olarak değerlendirilmektedir.

Greve katılan işçi işten atılırsa, grev hakkı nasıl kullanılacaktır? Sendikamız bu konuyu Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne taşıyacaktır.

Ancak Sendikamız, atv-Sabah işyerlerindeki grev zemininin, sendikal hareketin önündeki engellerin kaldırılmasına yönelik bir “sendikal hak kampanyasına” dönüştürülmesini amaçlamaktadır.

Bu nedenle, yasal olarak iş ilişkisi sona ermemiş bir grev gözcüsünün bulundurulabildiği atv-Sabah işyerlerinin İstanbul Balmumcu’daki merkez binasının önünde, her gün TGS Genel Merkez Yöneticilerinden birer kişi; ayrıca üst kuruluşumuz olan TÜRK-İŞ Konfederasyonu’na bağlı sendikalar ile şubelerinden yönetici, temsilci ya da üye düzeyinde 4’er kişi dayanışma amacıyla grev nöbetine destek vermektedirler.

Temel insan haklarından olan çalışmama hakkını kullanılamaz hale getiren 12 Eylül kanunlarının değiştirilmesini ve basın emekçileriyle birlikte tüm işçilerin örgütlenme ve toplu sözleşme hakkına yeniden kavuşmasını sağlamaya yönelik SENDİKAL HAK KAMPANYASININ kamuoyuna mal olması ve dayanışmanın genişletilmesi amacıyla tüm sendika ve demokratik kitle örgütlerinin yanı sıra Sendikamızın üyesi olan ya da olmayan gazeteci, yazar, foto muhabiri, kameraman ve tüm basın emekçilerinin destek ve katkısına ihtiyaç duyulmaktadır.
 
TÜRKİYE GAZETECİLER SENDİKASI
YÖNETİM KURULU