Gündem
14 Haz 2011 17:40 Son Güncelleme: 23 Kas 2018 12:27

TGS: DEMOKRASİLERDE GAZETELER KAPATILAMAZ!

Türkiye Gazeteciler Sendikası (TGS) günlük Kürtçe yayın yapan Azadiya Welat gazetesinin 15 gün süreyle kapatılmasını kınadı.

TGS Yönetim Kurulu tarafından yapılan açıklama şöyle:

Türkiye’de günlük olarak yayın yapan tek Kürtçe gazete olan Azadiya Welat gazetesinin 12 Haziran 2011 tarihli sayısındaki bazı haberler gerekçe gösterilerek toplatılması ve gazete hakkında 15 gün kapatma kararı verilmesini basın ve ifade özgürlüğünün ağır bir ihlali olarak değerlendiriyoruz. Demokrasilerde, yayın organlarının kapatılması değil, çok sesliliği ve ifade özgürlüğünü temsil eden medya kuruluşlarının yaygınlaştırılması esas olmalıdır.

Yasalar, basın ve ifade özgürlüğünü kısıtlamak amacıyla değil, şiddet ve nefret söylemi içermemek koşuluyla her türlü görüş ve düşüncenin daha geniş kitlelere ulaştırılmasını sağlamak amacıyla hazırlanmalıdır.

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM), Türkiye aleyhine verdiği birçok kararda, “şiddet”, “silahlı mücadele”, “ayaklanmaya teşvik”, “kin ve nefret söylemi” içermemesi koşuluyla her türlü düşünce açıklamasının, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’nin 10. maddesinin koruması altında olduğunu vurgulamaktadır.

AİHM’nin içtihatlarına göre, basın ve ifade özgürlüğüne yönelik yasal koruma; yalnızca toplumda genel kabul gören, zararsız veya kayıtsızlık içeren bilgi ve fikirler için değil, aynı zamanda toplumu sarsıcı, şoke edici veya rahatsız edici düşünce açıklamaları için de geçerli olmalıdır. AİHM, bunu, demokratik bir toplumun “olmazsa olmaz” kuralı, çokseslilik, tolerans ve hoşgörünün bir gereği olarak değerlendirmektedir.

Bu nedenle, Azadiya Welat gazetesi hakkında verilen toplatma ve kapatma kararı, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’nin 10’uncu maddesinin açıkça ihlali anlamına gelmektedir. Demokratik bir toplumda böyle bir kapatma kararının savunulması mümkün değildir. Bu kararın yeniden değerlendirilerek ortadan kaldırılmasını talep ederken, bunu, demokratik bir toplum olmanın gereği sayıyoruz.

Cezaevlerindeki gazeteci sayısının 70’e ulaştığı, gazeteciler hakkında onbinlerce dava ve soruşturmanın açıldığı, gazetelerin toplatıldığı ve kapatıldığı, televizyon yayınlarının durdurulduğu bu utanç ortamından ülkemizin hızla kurtulabilmesi için yeni parlamentoyu ve siyasi iktidarı göreve çağırıyoruz.