Gündem
06 Eki 2012 11:45 Son Güncelleme: 23 Kas 2018 14:13

TGF GENEL BAŞKANI ATİLLA SERTEL: AKREDİTE VİRÜSÜ YAYILIYOR!

Balıkesir Belediye Başkanlığı, kennet yayın yapan iki yerel gazetenin belediyenin basın toplantılarına katılmamaları yönünde karar aldı.

Balıkesir Belediye Başkanlığı, kentte yayın yapan iki yerel gazetenin belediyenin basın toplantılarına katılmamaları yönünde karar alırken, MHP’li Başkan İsmail Ok, Başbakan’ın AK Parti kongresine bazı gazeteleri almamasını örnek gösterdi.
Türkiye Gazeteciler Federasyonu (TGF) Genel Başkanı Atilla Sertel, Başbakan tarafından gündeme getirilen “akredite virüsü”nün yayıldığına dikkat çekti. Genel Başkan Atilla Sertel, belediyenin gazetecileri engellemeye yönelik kararını kınarken, bir an önce bu yanlıştan dönülmesi yönünde çağrıda bulundu.
Balıkesir Belediyesi’nin kentteki iki yerel gazeteye, belediye çalışmalarıyla ilgili toplantı ve teknik gezileri katılmalarının engellediğinin öğrenilmesi üzerine yazılı bir açıklama yayımlayan Türkiye Gazeteciler Federasyonu Genel Başkanı ve İzmir Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Atilla Sertel, gazetecilerin halkın haber alma hakkı için çalıştığını ve kamu görevi gördüğünü belirterek, halkın haber alma özgürlüğünün engellenemeyeceğini vurguladı. Sertel, şunları söyledi:
 
TEHLİKELİ BİR SÜREÇ
“Balıkesir Belediye Başkanı Sayın İsmail Ok talimatlarıyla, belediyenin yapımı devam eden çalışmaları yerinde incelemek üzere düzenlediği ’teknik gezi’ye davet edilen gazetelerin temsilcileri arasında yer alan Gazete Balıkesir Haber Müdürü Mustafa Sütçüoğlu’nun, gazetecilerin bulunduğu belediye otobüsünden belediye görevlilerince indirildiğini üzüntüyle öğrenmiş bulunuyorum. Benzer bir olayın Ayna Gazetesi spor muhabirine de yapıldığı bilgisi de var.
Belediyeler halk için, kamu yararı için çalışırlar. Hizmetlerini de basın aracılığıyla halka anlatırlar. Sayın Ok, şunu unutmasın ki; gazeteciler de aynı amaç için görev görürler. Halkın haber alma hakkı için büyük bir özveriyle çalışırlar.
Meslektaşlarımızın kamuya ait araçlardan indirilmesi, Anayasa ile güvence altına alınan haber alma hakkının engellenmesi anlamına geldiği gibi aynı zamanda ’rencide’ edici bir davranış biçimidir. Hiçbir kişi ve kurumun gazetecileri rencide etmeye hakkı yoktur.
Görünen o ki; Sayın Başbakan’ın AKP Kongresi’nde başlattığı ayrımcılık ve ‘sansür’ uygulaması adeta bir virüs gibi diğer kurum ve kuruluşlara da yayılmaktadır. Bu süreç demokrasi adına, basın ve ifade özgürlüğü adına, halkın haber alma ve gerçekleri öğrenmesi adına çok tehlikeli bir süreçtir.
Balıkesir Belediye yönetimini gazetecilere uyguladığı ayrımcılıktan ‘hemen’ vazgeçmeye davet ediyor, demokrasinin nimetlerinden faydalanarak halk tarafından göreve getirilen bir kişinin demokrasiyi ihlal etmesini kınıyoruz.”