Gündem
06 Kas 2012 11:55 Son Güncelleme: 23 Kas 2018 14:20

TGF BAŞKANLAR KONSEYİ SONUÇ BİLDİRGESİ AÇIKLANDI‏

2-4 Kasım tarihlerinde Alanya'da gerçekleşen Türkiye Gazeteciler Federasyonu'nun 40. Başkanlar Konseyi Sonuç Bildirgesi açıklandı.

TGF Yönetim Kurulu tarafından yapılan açıklama şöyle: 

Türkiye Gazeteciler Federasyonu’nun 40. Başkanlar Konseyi, 03 Kasım 2012 tarihinde 63 asil ve 7 konuk olmak üzere toplam 70 meslek örgütünün başkan ya da temsilcisinin katılımıyla Alanya’da toplandı ve yaklaşık altı saat süren görüşmeler sonrasında oluşturulan aşağıdaki sonuç bildirgesinin kamuoyu ile paylaşılması kararlaştırıldı: 

1- Ülkemizde milli birlik ve beraberliğe en fazla ihtiyaç duyduğumuz günleri yaşıyoruz. Bilinen amaçlarla yoğunlaştırılan terörü lanetliyor ve terör örgütlerinin ülkemizi kaos ortamına sürüklemek istemelerine karşı tüm halkımızı uyanık durmaya çağırıyoruz. Meslektaşlarımızı da, terör örgütlerinin propagandasına sebebiyet verecek haber ve açıklamalar konusunda çok daha duyarlı olmaları gerektiğini bir kez daha hatırlatıyoruz. 

2- Büyükşehir Yasası’nın yürürlüğe girmesiyle birlikte ilçelerde yayınlanan ve resmi ilan alan gazeteler ile ilgili mevzuat değişikleri Başkanlar Konseyi’nin öncelikli konusu olarak belirlenmiş ve detaylı biçimde görüş alışverişinde bulunulmuştur. Basın İlan Kurumu Koordinasyon ve İdari Müdürü Mehmet Çelik ile İlan Hizmetleri Müdür Yardımcısı İdris Armağan Çam tarafından tüm katılımcı başkan ve temsilcilere detaylı bilgiler verilerek sorular cevaplandırılmıştır ve aynı toplantıda ayırım gözetilmeksizin tüm meslek örgütlerine maddi yardım sağlanmasıyla ilgili görüşler ortak beklenti olarak benimsenmiştir.  

3- Suriye’deki olaylar sırasında mesleğini icra etme amacıyla bu ülkede bulunan ancak gazetecilik yapmak isterken tutuklanarak esir tutulan meslektaşımız Cüneyt Ünal’ın derhal serbest bırakılmasını talep ediyoruz. Bu konuda uluslararası gazeteci örgütlerinin dikkatini çekiyor, Suriye hükümeti üzerinde baskı unsuru olmaya çağırıyoruz. 

4- Geçtiğimiz Ekim Ayında Sakarya’da meydana gelen ve Basın İl Kurumu Sakarya Şubesi Müdürü Recep Bolat ile Denetçi Devrim Ersan Özergin’nin yaşamını yitirmesine ve meslektaşımız Mustafa Süke’nin yaralanmasına neden olan elim olay camiamızı derinden üzmüştür. Bu olayda kurşunlar aslında Anadolu Basını’na sıkılmış ve en fazla da yerel basına büyük darbe vurmuştur.  Bu menfur saldırı, gazete sahipliğini kişisel çıkar ve beklentilerine alet etmek isteyen zihniyetin, mesleğimize ne denli zarar verebileceğini acı bir şekilde ortaya koymuştur. Meslektaşlarımızın, sonuç olarak Türk Basını’na katkı koyabilmek için çaba gösteren Basın İlan Kurumu çalışanları ile omuz omuza olmaları gerektiğini ve onları bulundukları illerde görevlerini yaparken destek vermeleri lazım geldiğini önemle hatırlatıyoruz. BİK Ailesi’ne bir kez daha başsağlığı diliyor, yaşamını yitiren meslektaşlarımızın ailelerine sahip çıkılıp destek olunması gerektiğinin altını hassasiyetle çiziyoruz. 

5- Türkçe konuşan ülkelerdeki meslek örgütlerimizle ortak projeler geliştirilmesi ve o ülkelerdeki meslektaşlarımızla yakın ilişkiler geliştirerek birlikte etkinlikler düzenlenmesi karşılıklı yararlı sonuçlar ortaya çıkaracaktır. Bu konuda gerekli çalışmalar TGF tarafından başlatılmış olup, Türkiye ile Türki Cumhuriyetler’de mesleğimiz adına gelişmeye katkı koyucu, karşılıklı mesleki ve kültürel etkinlikler için projeler üretilmesi kararlaştırılmıştır. Bu konuda Osmaniye TGF Delegesi Menderes Demire görev verilmiştir. 

6- Meslektaşlarımın en önemli eksiklikleri arasında yabacı dil konusu gelmektedir ve en az bir yabancı dilin pratik konuşma açısından çok önemli olduğundan hareketle, bu konuda projeler üretilmesi kararlaştırılmıştır.  Konu ile ilgili olarak Doğan Haber Ajansı Londra Muhabiri Aynur Özgür’ün hazırladığı geniş kapsamlı AB Projesi görüşülmüş ve desteklenmesi kararlaştırılmıştır. Bu proje ile 18-29 yaş grubundaki 100 gazetecinin, İngiltere’de 8 hafta veya daha uzun süreli eğitim ile yabancı dillerinin geliştirilmesine olanak sağlanacaktır.