Gündem
11 Eyl 2011 16:58 Son Güncelleme: 23 Kas 2018 12:47

TGF 35. BAŞKANLAR KONSEYİ SONUÇ BİLDİRGESİ AÇIKLANDI

Türkiye Gazeteciler Federasyonu 35. Başkanlar Konseyi Toplantısı İzmir Gazeteciler Cemiyeti'nin ev sahipliğinde yapıldı.

İzmir’in Kurtuluş Günü nedeniyle düzenlenen resepsiyona da katılan TGF Başkanlar Konseyi Üyeleri, İzmir ve ülkemiz için büyük anlam ifade eden 9 Eylül coşkusuna ortak oldu.

TGF’ye üye 54 meslek örgütünün başkan ya da temsilcilerinin yanı sıra Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, İzmir Valisi Mustafa Cahit Kıraç, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu’nun aralarında bulunduğu kent yöneticileri, siyasi parti temsilcileri, meslek örgütleri, basın kuruluşu temsilcileri ve sivil toplum örgütlerinin katılımıyla gerçekleştirilen toplantıda, sektörün sorunları masaya yatırıldı.

TGF Başkanlar Konseyi sonucunda aşağıdaki konuların kamuoyuna duyurulması kararlaştırıldı.

1-    Ülke gündemimizin ilk sıralarında bulunmaya devam eden, tutuklu gazeteciler sorunu artık toplumun her kesiminde ciddi rahatsızlık yaratmıştır. Ne ile yargılandıklarını bilmeyen ve tutukluluk halleri cezalandırılmaya dönen meslektaşlarımızın, ‘Özgür yargılanmaları’ yönündeki talebimizi yineliyoruz. Ülkemizin yurt dışında da prestij kaybına neden olan ve meslektaşlarımızda basın özgürlüğünü zedeleyici bir baskı unsuru olarak kendini hissettiren bu kanayan yaranın çözümü için, TBMM’de grubu bulunan tüm partilerin harekete geçmesini ve yasal değişikliklerin acilen yapılmasını talep ediyoruz. Aksi halde  “ileri demokrasi” söylemlerinin havada kalacağını buradan bir kez daha haykırıyoruz.

2-    Basın İlan Kurumu Genel Kurulu’nun son aldığı kararla, kurumun şubelerinin bulunduğu illerdeki sınırlı sayıda meslek örgütümüze sağlanan maddi yardımın yetersiz olduğu açıktır. Ülke içinde 71, ülke dışında da 6 meslek örgütünün üye olduğu ve yaklaşık 30 bin meslektaşımızla Anadolu’daki en büyük basın örgütü olan TGF, Basın İlan Kurumu’nun bu yardımının çatımız altındaki tüm meslek kuruluşlarına adil bir şekilde dağıtılmasını talep etmektedir. Bu konuda TGF Yönetimi her türlü katkıya hazırdır. Zor koşullar altında ayakta durmaya çalışan meslek örgütlerimizin desteklenmesi, yerel basının maddi manevi ayağa kalkmasını sağlayacak, bu da ülkemizdeki demokrasi standardının yükselmesine katkı koyacaktır.

3-    Hükümet yetkililerinin son aylarda sık sık dile getirdiği internet medyasıyla ilgili yasa hazırlığı TGF tarafından yakından izlenmektedir. Yasanın en büyük endişe yaratan bölümü, resmi ilanların gazeteler yerine internette yayınlanmasını sağlayacak maddelerin de bu tasarının içinde yer almasıdır. Güç şartlarda yaşam mücadelesi veren yazılı medya bu durumdan ciddi anlamda olumsuz etkilenecektir. Devlet yetkililerinin, yerel medyayı bitirebilecek bu tip bir yasanın çıkarılması aşamasında basın meslek örgütlerinin görüşlerini alması şarttır. TGF bu sürece katkı koymaya hazırdır. Basın İlan Kurumu’nun da bu aşamada mevcut yazılı basının internet sitelerini de değerlendirmeye alması gerektiğine inanıyoruz.

4-    Gazetecilerin yıpranma hakkının ellerinden alınmasıyla ilgili sancı devam etmektedir.  TGF olarak bu konuda hükümet nezdinde yaptığımız tüm görüşmelerin takipçisiyiz. Neredeyse günün 24 saatinde kendisini görevde hisseden ve uzun süreli mesai saatleriyle yıpranan basın emekçilerinin önceden kazanılmış ancak ellerinden alınmış haklarının geri alınmasıyla ilgili mücadelemiz her platformda sürecektir.

5-    Gazetecilerin basın tribünlerine girişlerinde yaşanan akreditasyon sorunu devam etmektedir. Bu konuda son olarak Danıştay Dava Daireleri, Türkiye Futbol Federasyonu’nun yetkisinin yürütmesinin durdurulmasına GSGM tarafından yapılan itirazı 12 Temmuz 2011 tarihli kararıyla oybirliği ile reddetmiştir. Buna karşın akreditasyon sürecine TFF ve TSYD tarafından yasa dışı bir şekilde müdahil olunmaktadır. Temiz futbol ve temiz spor sürecinin yaşandığı ülkemizde konuyla ilgili yargı kararının uygulanması ve meslek örgütlerimizden herhangi birine ayrıcalık tanınmadan sorunun çözülmesi yılların kanayan yarasını ortadan kaldıracaktır. TGF olarak, göreve yeni başlayan Gençlik ve Spor Bakanı’nın akreditasyonla ilgili hiçe sayılan yargı kararını uygulamaya öncülük etmesini talep ediyoruz.

6-    TGF 35. Başanlar Konseyi Toplantısı’nda Adıyaman Gazetecleri  Cemiyeti’nin üyeliği kabul edilmiştir