Gündem
18 Haz 2013 18:23 Son Güncelleme: 23 Kas 2018 15:14

TGC'DEN TAKVİM'İN HABERİNE KINAMA; "GAZETECİNİN SORUMLULUĞU GERÇEĞİ HABERLEŞTİRMEKTİR"

TGC Yönetim Kurulu, Takvim Gazetesi'nin Mevlüt Yüksel imzalı haberinin gazetecilikle bağdaşmadığını açıkladı

Türkiye Gazeteciler Cemiyeti Yönetim Kurulu Takvim Gazetesi’nin birinci sayfasında CNN'in savaş muhabiri Christiane Amanpour ile yapılmış gibi sunulan gerçek dışı röportajın Türkiye Gazetecilik Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne aykırı olduğunu açıkladı.

Röportajla ilgili Türkiye Gazeteciler Cemiyeti’ne yüzlerce şikayet telefonu, faks ve elektronik posta ulaştığına işaret eden Türkiye Gazeteciler Cemiyeti yaptığı açıklamada “Gazetecinin sorumluluğu gerçeği haberleştirmektir. Halkın bilgi edinme hakkı uyarınca, gazeteci, kendi açısından sonuçları ne olursa olsun, gerçeklere ve doğrulara saygı duymak ve uymak zorundadır. Gazeteci sıfatını taşımayı hak eden herkes meslek ilkelerine en yüksek seviyede uymayı taahhüt eder” uyarısını yaptı.

Türkiye Gazeteciler Cemiyeti’nin yaptığı açıklama şöyle:

“Takvim Gazetesi’nin bugün birinci sayfasının manşeti olan CNN’in savaş muhabiri Christiane Amanpour ile yapılmış gibi sunulan “Para için yaptık” başlıklı röportaj Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’nin Gazetecinin Sorumluluğu başlıklı C bendine ve Gazetecinin Temel İlkeleri ve Görevleri başlığı altındaki E bendinin 1. 5. ve 10. Maddelerine aykırıdır.

Bildirgede gazetecinin sorumluluğu “Gazeteci, basın özgürlüğünü, halkın doğru haber alma, bilgi edinme hakkı adına dürüst biçimde kullanır” diye yer alır. Gazetecinin Temel İlkeleri ve Görevleri E bendinin 1. 5. ve 10. maddelerine ise şöyledir:

'1. Halkın bilgi edinme hakkı uyarınca, gazeteci, kendi açısından sonuçları ne olursa olsun, gerçeklere ve doğrulara saygı duymak ve uymak zorundadır. 5. Gazeteci; temel bilgileri yok edemez, görmezlikten gelemez ve metinlerle belgeleri değiştiremez, tahrif edemez. Yanlış, yanıltıcı ve tahrif edilmiş yayın malzemesi kullanmaktan uzak durur. 10. Gazeteci, çalıntı, iftira, hakaret, lekeleme, saptırma, manipülasyon, söylenti, dedikodu ve dayanaksız suçlamalardan kesinlikle uzak durur.'

Gazeteci sıfatını taşımayı hak eden herkesin meslek ilkelerine en yüksek seviyede uymayı taahhüt ettiğini hatırlatarak, meslektaşlarımızı Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’yle uyumlu bir yayıncılık anlayışına davet ediyoruz.”