Televizyon
03 Ara 2020 15:15 Son Güncelleme: 03 Ara 2020 15:31

TGC'den Habertürk'e verilen cezaya tepki!

Türkiye Gazetecililer Cemiyeti Yönetim Kurulu Habertürk TV’ye bir program nedeniyle RTÜK tarafından 5 kez yayın durdurma, en üst sınırdan para cezası verilmesini, basın ve düşünceyi ifade özgürlüğünün ihlali olarak değerlendirdi.

Türkiye Gazetecililer Cemiyeti (TGC) Yönetim Kurulu’nun konuyla ilgili yaptığı basın açıklamasında şu görüşler yer aldı:

"İktidarın yine bir yargı reformu yapılacağını açıklamasının ardından basın ve düşünceyi ifade özgürlüğünün engellenmesine yönelik haksız baskı ve cezaların ağırlaşarak sürmesi düşündürücüdür.

Radyo ve Televizyon Üst Kurulu RTÜK tarafından Habertürk TV’ye 28 Kasım 2020 tarihinde yayınlanan ‘Gerçek Fikri Ne?’ isimli bir programda konuşmacı milletvekilinin sözleri nedeniyle ağır bir ceza verilmiştir. Habertürk’e 5 kez yayın durdurma ve en üst sınırdan idari para cezası uygulanmıştır.

RTÜK verdiği cezalarla medya kuruluşlarını kamusal meseleleri tartışmaktan caydırmaya çalışmaktadır.

Cezalar ölçüsüz, haksız ve orantısızdır. RTÜK’ün bu ceza kararlarıyla eleştirel yayıncılık yapan kuruluşlar, ekonomik olarak zayıflatılmaktadır.

Radyo ve Televizyon Üst Kurulu’nun verdiği cezalar amacını aşıp, yine yasaların önüne geçmiş ve halkın haber alma hakkını yok sayan bir tutuma dönüşmüştür.

Gazetecilerin görevi iktidarları memnun etmek değildir. İktidar erkinin eleştirilmesi, yayın durdurma ve para cezası gerekçesi olmamalıdır.

RTÜK’ü bir kez daha basın ve düşünceyi ifade özgürlüğüne saygı göstermeye, kararlarında Anayasa’ya uygun davranmaya davet etmeyi sürdürüyoruz."