Gündem
13 Eki 2020 15:04 Son Güncelleme: 13 Eki 2020 15:08

TGC'den efsane foto muhabiri için başsağlığı mesajı

Türkiye Gazeteciler Cemiyeti Üyesi, Sürekli Basın Kartı ve 2014 Burhan Felek Basın Hizmet Ödülü sahibi spor basınımızın usta fotoğrafçılarından Hüseyin Büyükkırcalı 12 Ekim 2020 Pazartesi günü Şanlıurfa’da vefat etti.

Türkiye Gazeteciler Cemiyeti Yönetim Kurulu'nun yayınladığı başsağlığı mesajında "Gazetecilik mesleğine uzun yıllar başarıyla hizmet veren usta fotoğrafçı Hüseyin Büyükkırcalı’yı kaybetmenin üzüntüsü içindeyiz. Kırcalı’nın ailesine ve basın topluluğumuza başsağlığı diliyoruz" denildi.

Hüseyin Büyükkırcalı’nın cenazesi 13 Ekim 2020 Salı günü Şanlıurfa Bediüzzaman Mezarlığı'nda toprağa verildi.

Hüseyin Büyükkırcalı kimdir? 

1941 yılında Urfa’da doğdu. Öğrenimini yarıda bırakarak fotoğrafla uğraşmaya başladı. Gazeteci Necmi Onur aracılığıyla Milliyet Gazetesi Urfa foto muhabirliğine başladı. Gazeteye gönderdiği fotoğraflar beğenilince İstanbul’a staja gitti. Bir ay çalıştıktan sonra Abdi İpekçi, Hasan Yılmaer, Ömer Sami Coşar ve Dinçer Güner Milliyet Gazetesinin yeni açtığı Diyarbakır Bürosunda görev almasını istediler.6 Ay İbrahim Örs’le Diyarbakır bürosunda görev yaptı. Sonra Milliyet’in merkez binasına geri döndü.12 Temmuz 1963’ de başlayan bu görevde 38 yıl hizmet verdi.

Spor Fotoğrafçısı olarak Türkiye’de ve Dünyada ünlendi. 8 yaz, 2 kış toplam 10 Olimpiyat, 6 Futbol Dünya Kupası, çeşitli dallarda 20’ ye yakın dünya şampiyonası izledi. TGC’nin büyük ödülünün yanı sıra Türkiye Spor Yazarları Derneğinin pek çok ödülüne değer görüldü.

1966 da World Press Contest’ de başarı ödülü kazandı. Life, Paris Match, Stern gibi ünlü yayın organlarında fotoğrafları yayınlandı. Stern Dergisinin Yılın En İyi Fotoğrafları serisinde 1988 Kanada Calgary kış olimpiyatında çektiği 2 sayfayı kapsayan Buz Pateni yıldızı Caterina Witt’in fotoğrafı ile yer aldı.

1974 Arap-İsrail çatışmasında gönüllü olarak savaş muhabirliği yaptı.

 Emekli olduktan sonra doğduğu kent olan Urfa’da yaşadı. Sürekli Basın Kartı taşıyordu.