Gündem
09 Mayıs 2018 09:45 Son Güncelleme: 24 Kas 2018 02:12

TGC Türkiye Gazetecilik Başarı Ödülleri verildi! İşte ödül kazanan isimler... (Medyaradar/Özel)

Türkiye Gazeteciler Cemiyeti'nin 1959 yılından bu yana verdiği 'Gazetecilik Başarı Ödülleri' sahiplerini buldu.

Türkiye’nin en yaygın meslek örgütü Türkiye Gazeteciler Cemiyeti’nin 1959 yılından bu yana sürdürdüğü Türkiye Gazetecilik Başarı Ödülleri Taksim The Marmara Oteli’nde 8 Mayıs 2018 Salı akşamı düzenlenen törenle sahiplerini buldu.

Ödül töreni Mustafa Kemal Atatürk silah ve çalışma arkadaşlarıyla, haber peşinde koşarken ölen ve öldürülen tüm gazeteciler için bir dakikalık saygı duruşuyla başladı.

Toplantının açış konuşmasını yapan TGC Başkanı Turgay Olcayto şunları söyledi:

“Türkiye’nin zor bir dönemden geçtiğine tanıklık ediyoruz. Bütün bu güçlükler, zorluklar içinde en çok örselenen kurumlardan biri basın mesleği oldu. Aslında yakın tarihe baktığımızda günümüze dek gazetecilerin hem kamuoyunu aydınlatma görevi açısından hem de çalışma koşullarının getirdiği sıkıntılardan bir türlü kurtulamadığını görürüz.

GAZETECİLER ÖRGÜTLENME HAKKINDAN YOKSUN BIRAKILMIŞLARDIR

Siyaset, sermaye, medya sarmalında çalışan gazeteciler sendikal haklarına sahip olamamışlardır, örgütlenme haklarından yoksun bırakılmışlardır. Darbeler, darbe girişimleri, sıkıyönetimler, koalisyonlar ve Olağan Üstü Haller’le sürüp giden siyasi hayatımızda evrensel gazetecilik ilkelerine uygun nesnel habercilik yapmak pek de mümkün olmamıştır.

149 GAZETECİ CEZAEVİNDEDİR

Özellikle 2007’den bu yana ise gazetecilik iktidarın gözünde suç olarak kabul edilmiş, eleştirel gazetecilik yapan, halkın bilgilenme kanallarını açık tutmaya çalışan gazetecilerin pek çoğu cezaevlerini boylamıştır. Elde ettiğimiz verilere göre günümüzde halen 149 meslektaşımız tutuklu ya da hükümlü olarak cezaevinde bulunmaktadır. Sayıları bine ulaşan gazeteci ise işsiz olarak kendisine çalışabileceği yeni mecralar aramaktadır. Bu durum demokrasi adına yüz kızartıcıdır. Bu durum çağdaş ülkelerin basın anlayışıyla, düşünceyi ifade özgürlüğü anlayışıyla bağdaşmamaktadır. Dileğimiz Türkiye’nin bir an önce bu ayıptan kurtulmasıdır. Umuyoruz ki yakın gelecekte yapılacak seçimlerden sonra toplumda iç barışı sağlayacak bir siyasi konsensüs oluşur ve ülke üzerine iliştirilmiş bu ayıplardan kurtulur.

YARIŞMAYA KATILAN ARKADAŞLARIMIZI YÜREKTEN KUTLUYORUM

Başarı Ödülleri yarışmasına katılan arkadaşlarımızın tümünü yürekten kutluyorum. Çünkü bütün olumsuz şartlara karşın haberciliklerinden, düşündüklerini yazmaktan yılmadılar ve biraz sonra görüp dinleyeceğiniz gibi kamuoyunu habersiz bırakmadılar; zorluklar onları yıldırmadı. İktidar baskıları, patronaj baskıları ve ülkede sürüp giden OHAL’e rağmen yazdılar, yazdıklarını gazetelerinde paylaşmayı becerdiler. Dolayısıyla gazeteciliğin her koşulda yapılabileceğini herkese kanıtladılar. Onların başarılarıyla meslek örgütü olarak bizler de gurur duyuyoruz. Bu arada bir üzüntümü de belirtmeden geçemeyeceğim. Medyada görev yapan ve kendilerini gazeteci diye tanımlayan bazı insanların muhalif diye belledikleri iktidarı eleştiren, iktidarın kimi yanlışlarını ortaya koymaya çalışan gazetecileri tehdit ettiği gözlenmektedir. Bu tehditler o kadar çirkin bir noktaya ulaşmıştır ki bazı meslektaşlarımız patronlarına ihbar edilmiş, bazı meslektaşlarımız iktidara ispiyonlanmış, bazı meslektaşlarımız da haklarında uydurulan yalan haberlerle  uğraşmak zorunda kalmışlardır. Bu tür ihbar furyasına, tehdit furyasına katılanları bu toplum affetmeyecektir. Elbette bugünlere kayıt düşen basın tarihi de… bu tiplerin evde aynada kendilerine, ya da çocuklarının yüzüne nasıl bakabildiklerini doğrusu anlayamıyorum.

GAZETECİLİK ONURLU BİR MESLEKTİR 

Sık sık yineliyorum bir vesileyle konuşmak zorunda kaldığımda hep olumlu şeylerden söz etmek istiyorum. Ama toplum öylesine gerildi ve öylesine kutuplaştı ki buna pek olanak kalmıyor. Yine de bir kez daha söyleyelim gazetecilik onurlu bir meslektir. Gazetecilik asla suç değildir. Gazeteci halkın sesidir. Halen türlü vesilelerle cezaevinde tutulan gazetecilerin bir an önce serbest bırakılmalarını istiyoruz. Arkadaşlarımızla, meslektaşlarımızla her zaman dayanışma içinde olduk bundan sonra da olacağız. Türkiye’de hukukun üstünlüğünün, bağımsız yargının gerçekleştiği ayrımcılığın ortadan kalktığı, laik, demokrat bir cumhuriyet yönetiminde soluk almak istiyoruz. Bu uğurda da çalışmaya, mücadele etmeye devam edeceğiz.

Türkiye Gazetecilik Başarı Ödülleri’nin 59. buluşmasında bizleri yalnız bırakmayıp yanımızda olduğunuz için herkese teşekkür etmek istiyorum. Başarı Ödülleri’nin seçici kurulları özveri ile titiz bir çalışma yaptılar. Seçilen yapıtların sahiplerini kutluyorum. Seçici kurula teşekkürlerimizi sunuyorum. Bu toplantının hazırlanmasında görev alan çalışma arkadaşlarıma da sonsuz teşekkürüm var. Bir teşekkürüm de bu toplantının gerçekleşmesi için bize destek veren sponsorlarımıza… Toplantılarımızda bizleri bir ev sıcaklığı içinde karşılayan The Marmara Oteli’nin yöneticilerine ve çalışanlarına da tek tek teşekkür etmeyi bir görev sayıyorum. Son olarak en büyük teşekkürüm de bu salonu dolduran sizlere, bizleri onurlandırdınız, bize güç verdiniz. Sağ olun, var olun.”

DAP YAPI İnşaat Sanayi ve Ticaret A.Ş., NETLOG Lojistik Hizmetleri A.Ş, HAFELE Mobilya Ve İnşaat Donanımları San.ve Tic. A.Ş. CNR Holding A.Ş,ORKA Tekstil San. ve Turizm Tic. A.Ş. sponsorluğunda düzenlenen törene TGC üyeleri, STK Temsilcileri, ekonomi ve siyaset dünyasının isimleri katıldı.

Ödülleri kazananlar isimleri şöyle:

BASIN

HABER:


Siyasal: Nurettin Kurt Hürriyet Gazetesi’nde 22 Haziran 2017 tarihinde yayınlanan “Tank Değil Ben Çarptım” başlıklı haberiyle ödüle değer bulundu.

Ekonomi: Burak Coşan Hürriyet Gazetesi’nde 20 Mart 2017 tarihinde yayınlanan “Ekmeğimizle Oynuyorlar” başlıklı haberiyle ödüle değer bulundu

Haber Toplum: Zehra Özdilek Cumhuriyet Gazetesi’nde 3 Haziran 2017 tarihinde yayınlanan “Ohal İstismarı” başlıklı haberiyle ödüle değer bulundu

Eğitim: Yusuf Doğan Habertürk Gazetesi’nde 23 Mart 2017 tarihinde yayınlanan “Tez Pazarı’nda Kapı 3 Bin TL’den Açılıyor” başlıklı haberiyle ödüle değer bulundu

Sağlık: Mesude Erşan Hürriyet Gazetesi’nde 17 Haziran 2017 tarihinde yayınlanan “Verem Turistleri” başlıklı haberiyle ödüle değer bulundu.

Kültür-Sanat-Magazin: Ömer Erbil Hürriyet Gazetesi’nde 13 Ekim 2017 tarihinde yayınlanan “Hasbahçe’ye İmar” başlıklı haberiyle ödüle değer bulundu

Spor: Murat Ağca Habertürk Gazetesi’nde 31 Ağustos 2017 tarihinde yayınlanan “Şaka Değil Gerçek: Sakat Pist!” başlıklı haberiyle ödüle değer bulundu

Köşe Yazısı: Atilla Türker Habertürk Gazetesi’nde 29 Haziran 2017 tarihinde yayınlanan “Antalyaspor’da Menajer Vurgunu” başlıklı yazısıyla ödüle değer bulundu.

Araştırma: Gülistan Alagöz Hürriyet Gazetesi’nde 11-13 Mayıs ve 25 Temmuz 2017 tarihlerinde yayınlanan “Dönüşüm İnsanları” başlıklı araştırmasıyla ödüle değer bulundu.

Röportaj- Söyleşi: Demet Yalçın Güneş Cumhuriyet Gazetesi’nde 7-11 Mart 2017 tarihleri arasında yayınlanan “Bitmeyen Dram: Çocuk Gelinler” başlıklı röportajıyla ödüle değer bulundu.

Sayfa Düzeni:

a- Birinci Sayfa Düzeni: Mehmet Deniz Özkök Habertürk Gazetesi’nde 19 Temmuz 2017 tarihinde yayınlanan birinci sayfasıyla ödüle değer bulundu.

b- İç Sayfa Düzeni: Ercan Arıkan Habertürk Gazetesi’nde 30 Ocak 2017 tarihinde yayınlanan 22. sayfasıyla ödüle değer bulundu.

Karikatür: Bu dalda ödüle değer eser bulunamadı.

Fotoğraf: Selahattin Sönmez Hürriyet Gazetesi’nde 15 Haziran-9 Temmuz 2017 tarihleri arasında yayınlanan “Adaleti Yolda Arayanlar” fotoğraf serisiyle ödüle değer bulundu.

TELEVİZYON-RADYO

TV Haber Dalında


İrfan Sapmaz 15 Aralık 2017 tarihinde Doğan Haber Ajansı’nın yayınladığı “Filistinli Göstericinin Vurulma Anları” başlıklı TV haberi ile ödüle değer bulundu.

TV Haber Araştırma Dalında

Duygu Kaya 9 Aralık 2017 tarihinde Habertürk TV’de yayınlanan “Hayallere Engel” başlıklı haber dosyası ile ödüle değer bulundu.

TV Haber Program Dalında

Cüneyt Özdemir 9 Aralık 2017 tarihinde CNN Türk TV’de yayınlanan “5N1K: Reza Zarrab Özel” konulu haber programı ile ödüle değer bulundu.

TV Belgesel Dalında

Kerime Senyücel 15 Mart 2017 tarihinde TRT Belgesel TV’de yayınlanan “Bilun: Sürgünün Son Tanığı ” belgeseli ile ödüle değer bulundu.

TV Kültür Sanat Dalında

Bu dalda ödüle değer eser bulunamadı.

Tv Spor Dalında

Orhan Ayhan 26 Şubat 2017 tarihinde TRT Spor TV’de yayınlanan “Efsane Boksör Marcel Cerdan” başlıklı programı ile ödüle değer bulundu.

TV Kamera Çalışması Dalında

Hasan Dönmez ve Murat Karataş 26 Kasım 2017 tarihinde Habertürk TV’de yayınlanan “Her Şey Vatan İçin” başlıklı haber dosyası ile ödüle değer bulundu.

Radyo Haber-Program Dalında

Sevin Okyay 26 Mart 2017 tarihinde NTV Radyo’da yayınlanan Cinayet Masası programı ile ödüle değer bulundu.

İNTERNET

İnternet Haber Dalında


Emre Kızılkaya 6 Ekim 2017 tarihinde www.hurriyet.com.tr internet sitesinde yayınlanan “Google Aramalarında Türkiye’nin Gizli Portresi” başlıklı haberi ile ödüle değer bulundu

İnternet Röportaj Dalında

Mahmut Hamsici 10 Ekim 2017 tarihinde www.bbc.com/turkce sitesinde yayınlanan “IŞİD’den Kaçan Iraklı Türkmen Kadın” başlıklı röportajı ile ödüle değer bulundu.

NEZİH DEMİRKENT ÖZEL ÖDÜLÜ
Türkiye Gazeteciler Cemiyeti Yönetim Kurulu 2017 Nezih Demirkent Özel Ödülü’nün Hürriyet Gazetesi Ekonomi Yazarı Jale Özgentürk’e verilmesini kararlaştırdı.

Ödül Töreninin sonunda törenin düzenlenmesine katkıda bulunan sponsorlar DAP YAPI İnşaat Sanayi ve Ticaret A.Ş., NETLOG Lojistik Hizmetleri A.Ş, HAFELE Mobilya ve İnşaat Donanımları San. ve Tic. A.Ş. CNR Holding A.Ş,ORKA Tekstil San. ve Turizm Tic. A.Ş.’ye  teşekkür plaketleri verildi.