Gündem
16 Haz 2015 17:06 Son Güncelleme: 23 Kas 2018 17:39

TGC-TGS Diyarbakır’da yaralanan gazetecileri ziyaret etti!

Türkiye Gazeteciler Cemiyeti (TGC) ve Türkiye Gazeteciler Sendikası (TGS) temsilcileri, Diyarbakır’da 9 Haziran’da çıkan olaylarda yaralanan 3 gazeteciyi ziyaret etti.

Diyarbakır Valisi Hüseyin Aksoy, Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Eş Başkanı Fırat Anlı ile görüşüp bilgi alışverişinde bulunduktan sonra Güneydoğu Gazeteciler Cemiyeti’nde bir basın toplantısı düzenledi.

 Türkiye Gazeteciler Cemiyeti ve Türkiye Gazeteciler Sendikası görevlerini yaparken saldırıya uğrayan gazetecilerin yanında olmaya devam ediyor.TGC ve TGS yöneticileri bu amaçla Diyarbakır’da yaralanan gazetecilerle Büyükşehir Belediye Başkanı ve Vali’yi  ziyaret etti. TGC Başkanı Turgay Olcayto ve TGS Başkanı Uğur Güç yaptıkları ziyaretlerin ardından gazetecileri dayanışma içinde olmaya çağırdı.

GAZETECİLERİN İŞLERİNİ YAPMALARINI ENGELLEMEKTEN VAZGEÇİN

İktidara ve muhalefet partilerine de çağrı yapan TGC ve TGS başkanları gazetecilerin işlerini yapmalarının artık engellenmemesini istediler. Başkanlar; “Gazeteciler siyasetçiler tarafından sürekli hedef gösteriliyor. Diyarbakır’da gazeteciler ölümle sonuçlanabilecek bir saldırıya uğradı. Diyarbakır’da gazetecilik yapmak çok zor. Yalnızca miting izledi diye bir gazeteci gözaltına alınabiliyor. Siyasetçi hedef gösterince güvenlik güçleri gazetecileri hedef seçiyor. Halkın haber almasından ve gerçekleri öğrenmesinden korkulmuyorsa gazetecilerin işlerini yapmaları için gerekli güvenli koşullar sağlanmalı. Siyasetçiler sorumlu davranmalı gazetecilere saldıranlar da yargı önüne çıkarılmal” mesajını verdiler.

Diyarbakır’a giden heyet içinde Türkiye Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Turgay Olcayto, Türkiye Gazeteciler Cemiyeti Genel Sekreteri Sibel Güneş, Türkiye Gazeteciler Sendikası Genel Başkanı Uğur Güç ve Türkiye Gazeteciler Sendikası İstanbul Şube Başkanı Gökhan Durmuş ve TGC Diyarbakır temsilcisi Faruk Balıkçı yer aldı.



SALDIRIYA UĞRAYAN GAZETECİLER ZİYARET EDİLDİ

Diyarbakır’da 9 Haziran’da İHYA–DER’in Başkanı Aytaç Baran’ın ve ardından çıkan olaylarda 3 kişinin öldürülmesi olayını takip ederken DHA muhabiri Canan Altıntaş ve kameraman Serdar Sunar ile İHA muhabiri Burak Emek saldırıya uğramıştı. TGC ve TGS heyeti önce DHA muhabiri Serdar Sunar ile Canan Altıntaş’ı ziyaret etti. Saldırı nedeniyle kas yırtılması sorunu olan İHA muhabiri Burak Emek ise hastanede olduğu için telefonla görüşme yapılabildi.

DHA KAMERAMAN SERDAR SUNAR: AZ KALSIN LİNÇ EDİLİYORDUK

DHA muhabiri Serdar Sunar uğradıkları saldırıyla ilgili şu bilgileri verdi:
“Biz haberleştirmek için olay yerindeydik. İHYADER Başkanı’nın öldürüldüğü binadan çıkan bir grup bize saldırdı. Biz tartaklanırken meslektaşım Canan benimle polisin arasına girdi. Ancak saldırganlar Canan’ın da arkasından başına vurdular. Canan yüzüstü düştü. Etrafımızı çevreleyen saldırganlar arkadaşımızı tekmelediler. Zırhlı aracın içindeki polis önce gaz sıktı. Sonra da müdahale etti. Az kalsın linç ediliyorduk.”

DHA MUHABİRİ CANAN ALTINTAŞ: YARALI OLARAK GÖTÜRÜLDÜĞÜM HASTANENİN ACİLİ DE SİLAHLA TARANDI

TGC ve TGS heyetinin evinde ziyaret ettiği DHA muhabiri Canan Altıntaş olayla ilgili yaşadıklarını anlattı:

“Diyarbakır’da toplumsal olaylarda yer alan grup profillerini biz gazeteciler olarak iyi tanıyoruz. Ona göre hareket ediyoruz. Hassas  davranıyoruz. 9 Haziran günü de olay yerinde zırhlı polis araçlarının ortasındayken bize saldırıldı. Silah doğrultuldu. Kameraman arkadaşımız  Serdar’ın üzerine doğru yöneldiler. Sonra da bana saldırdılar. Yüz üstü yere düştüm ve beni tekmelediler. Polis önce gazla müdahale etti. Beni bırakmadıklarını görünce havaya ateş açtılar. Sonra beni hastaneye götürdüler. Saldırıda yaralananlar da devlet hastanesine getirilmişti. Selahaddin Eyyubi Devlet Hastanesi’nin acil servisi de ben oradayken saldırıya uğradı. Makineli tüfekle acil servis tarandı. İkinci bir şok daha yaşadık.”

DİYARBAKIR BÜYÜKŞEHİR BELEDİYE BAŞKANI FIRAT ANLI: GAZETECİLER ŞİDDETLE, İŞSİZLİKLE VE AÇLIKLA TERBİYE EDİLMEYE ÇALIŞILDI

Türkiye Gazeteciler Cemiyeti (TGC) ve Türkiye Gazeteciler Sendikası (TGS) yetkilileri; Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Eş Başkanı Fırat Anlı’yı ziyaret ederek konuyla ilgili bilgi alışverişinde bulundu. Başkan Fırat Anlı görüşmede şunları söyledi:

“Saldırıda yaralanan gazeteciler bu coğrafyanın kahrını çeken arkadaşlarımız. Onlara yapılan saldırıyı kınıyoruz. Bu ülkede ilk akla gelen şey basını susturmak. Buna karşı hep birlikte duracağız. Diyarbakır’a yaptığınız ziyaret çok anlamlı. Bu ülkenin sivil örgütlü yapıları olduğunu göstermesi açısından anlamlı. Bu ülkede ortak geleceğe dair bir irade olduğunu gösterdi. Gazeteciler zor  bir dönem geçirdi. İktidar toplumsal muhalefeti engelleyerek örgütlü yapıları işlemez hale getirmeye çalıştı. Gazetecileri de şiddetle, işsizlik ve açlıkla terbiye etmeye çalıştı. Gazetecilere yapılan saldırıyı kınıyoruz.”

DİYARBAKIR VALİSİ HÜSEYİN AKSOY: HUKUK ÖNÜNDE SUÇ İŞLEYEN HERKES HESAP VERMELİ

TGC ve TGS heyeti Diyarbakır Valisi Hüseyin Aksoy ile görüşerek gazetecilere saldıran kişilerle ilgili soruşturma hakkında bilgi aldı. Vali Hüseyin Aksoy, hukuk önünde suç işleyen herkesin hesap vermesi gerektiğini belirterek “Soruşturma sürüyor. Gazetecilere saldıranları yargı önüne çıkarmak için çalışmalarımız sürüyor. Gazetecilere saldırının kabul edilebilir bir yanı yok. Gazeteciler görevlerini yapmak için oradaydılar” dedi.

TGC VE TGS HEYETİ BASIN AÇIKLAMASI YAPTILAR

TGC ve TGS heyeti ziyaretlerin ardından AZC Plaza önünde bir basın açıklaması yaptılar. TGC Genel Başkanı Turgay Olcayto,gazetecilere vahşice öldürme kastıyla saldırıldığına dikkat çekti. Polisin olaya geç müdahale ettiği bilgisini edindiklerini belirten TGC Başkanı Olcayto şöyle konuştu:
“Halkın haber alma ve gerçekleri öğrenme hakkına dönük yine vahim bir saldırı gerçekleşmiştir. Karanlık güç odakları barış ve huzur ortamını bozmak için yine iş başındadır. Diyarbakır’da İHYA–DER’in Başkanı Aytaç Baran ve ardından çıkan olaylarda 3 kişinin öldürülmesi ile ilgili olayları takip eden DHA muhabiri Canan Altıntaş, kameraman Serdar Sunar ile İHA muhabiri Burak Emek yaralanmıştır. Huzur içerisinde geçirilen seçimin ardından yapılan bu saldırı Türkiye’nin geleceğine ipotek koyma girişimidir. Gazetecilere yapılan saldırı ise halkın haber alma kanallarını tıkamak için yapılan bir eylemdir. Bu vahşi saldırıyı kınıyor, sorumluların en kısa sürede ortaya çıkarılmasını bekliyoruz. Meslektaşlarımıza geçmiş olsun dileklerimizi iletiyoruz. Meslektaşlarımıza bir çağrı yapmak istiyorum. Birbirinize kenetlenin, dayanışma içerisinde olun. Gazetecilerin birbirini hedef gösterdiği ve ifade özgürlüğünün derin yaralar aldığı günlerden geçtik. Umarız yeni dönemde kurulacak hükümetle birlikte ifade özgürlüğü ve basın emekçilerine yönelik baskıların önüne geçmek için gerçek adımlar atılır. Vali ve Büyükşehir Belediye Başkanı ile konuştuk. Vali olayın sorumlularının ortaya çıkarılacağı konusunda söz verdi. Biz de olayın takipçisi olmayı sürdüreceğiz.”

‘GAZETECİLERİ YARALAYANLAR YARGI ÖNÜNE ÇIKARILSIN’

TGS Genel Başkanı Uğur Güç de Diyarbakır’da yaşananların bir provokasyon olduğunu belirterek sözlerini şöyle sürdürdü
:
“Meslektaşlarımızla görüştük. Canan Altıntaş’ı evinde ziyaret ettik. Bu saldırı ölümle sonuçlanabilirdi. Tüm meslektaşlarımıza geçmiş olsun diyoruz. Canan Altıntaş’ın tedavisi sürüyor. Tekrar bir ameliyat olacağını bize söyledi. Diyarbakır’da çalışan tüm gazetecilerin yanındayız. Bölgede görev yapan gazetecilere yönelik saldırıların önüne geçilmesini ve gazetecileri yaralayanların bir an önce yargı önüne çıkarılmasını istiyoruz.”

TGS Adana Şube Sekreteri Ozan Kılınç’ın da Diyarbakır’da gözaltına alındığını hatırlatan Güç, “Kılınç, 2014 yılında süren bir soruşturma kapsamında gözaltına alınmış. Yani aradan geçen zamanın ardından bu döneme denk gelmesinin bir algı yaratmak olduğunu düşünüyoruz. Sanki yönetici arkadaşımız o cinayetler kapsamında alınmış gibi gösterilmeye çalışılıyor. Bunu da şiddetle reddediyoruz” diye konuştu.