Gündem
27 Ara 2019 15:00 Son Güncelleme: 28 Ara 2019 10:38

TGC: “Sözcü davasında gazetecilik cezalandırıldı”

Türkiye Gazeteciler Cemiyeti Çağlayan Adliyesi’nde 37. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen Sözcü Davası’nda yedi gazeteciye hapis cezası verilmesiyle ilgili bir basın açıklaması yaptı.

Açıklamada şu görüşler yer aldı:

“Türkiye’de yıllardır işsizlik, sansür, oto sansür, dava ve cezaevleri gölgesinde gazetecilik mesleği yapılmaya çalışılıyor. İktidarı eleştiren yayın organlarında görev yapan meslektaşlarımıza ağır diyetler ödetiliyor.

Son olarak Sözcü Davası’nda yine gazetecilik yargılandı, yedi meslektaşımıza hapis, bir meslektaşımıza para cezası verildi. Karara göre Sözcü yazarı Necati Doğru’ya 3 yıl 6 ay 15 gün, Emin Çölaşan‘a 3 yıl 6 ay 15 gün, Sözcü Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Metin Yılmaz’a 3 yıl 4 ay, sozcu.com.tr Yayın Yönetmeni Mustafa Çetin’e 3 yıl 4 ay, sozcu.com.tr Haber Koordinatörü Yücel Arı’ya 2 yıl 1 ay, muhabir Gökmen Ulu’ya 2 yıl 1 ay, muhasebe görevlisi Yonca Yücekaleli’ye 2 yıl 1 ay hapis cezası verildi. Sözcü Gazetesi sahibi Burak Akbay’ın dosyası ise ayrıldı.

Bu karar geçen ekim ayında iktidarın yargı reformu diye sunduğu pakette yer alan ‘Haber verme sınırlarını aşmayan veya eleştiri amacıyla yapılan düşünce açıklamaları suç oluşturmaz’ maddesinin de uygulanmadığının bir göstergesidir.

Bu karar demokrasiye, gazeteciliğe, basın özgürlüğüne, halkın haber alma özgürlüğüne vurulmuş yeni bir darbedir. Sözcü Gazetesi çalışanları ve yazarları yalnız değildir. Bu ülkede demokrasinin yeşermesi için gazetecilerin görevlerini yapmalarının engellenmesinden artık vazgeçilmelidir. Türkiye Gazeteciler Cemiyeti olarak meslektaşlarımızla dayanışma içinde olmayı sürdürdük, sürdüreceğiz.”