Gündem
18 Tem 2016 15:29 Son Güncelleme: 23 Kas 2018 21:23

TGC: Özgür basın herkese lazım

TGC, darbe girişimi sırasında gazetecilerin uğradığı saldırıları eleştirdi.

Türkiye Gazeteciler Cemiyeti Yönetim Kurulu, 15 Temmuz darbe girişimi sırasında ve sonrasında yayın kuruluşlarına yönelik baskınları, erişim engellemelerini ve gazetecilere yönelik linç girişimlerini kınadı.

Türkiye Gazeteciler Cemiyeti’nin açıklamasında şu görüşler yer aldı:

“Cumhuriyet tarihinin en zor dönemlerinden birinden geçiyoruz. Türkiye 15 Temmuz Cuma gecesi gerçekleşen darbe girişimi sonrası ölüm ve yaralanmalarla yaşadığı ağır travmanın etkisini atlatmaya çalışıyor.

Türkiye Gazeteciler Cemiyeti olarak parlamenter demokrasiyi, halkın temel hak ve özgürlüklerini, basın ve düşünceyi ifade özgürlüğünü ortadan kaldırmaya dönük her türlü girişimin karşısındayız. İçinden geçtiğimiz bu kritik süreçte basın çalışanları uğradıkları saldırı, baskı ve tehditlere rağmen yayınlarına devam ederek darbenin önlenmesine yardımcı olmuşlardır.

DARBE GİRİŞİMİ SIRASINDA TELEVİZYON VE GAZETELER BASILDI

Hatırlanacağı gibi darbe girişimi sırasında darbeciler tarafından TRT, CNN Türk ve Hürriyet Gazetesi saldırıya uğramış, yayınları engellenmeye çalışılmıştır. Ayrıca Halk TV, İMC TV ve Hayatın Sesi TV’nin de yayınları darbeciler tarafından sık sık kesilmiştir.

Ne yazık ki, darbe girişiminin hemen ardından süreci takip eden basın mensuplarına yönelik saldırılar sürmektedir. Muhabirler, foto muhabirleri, kameramanlar, sokaktaki provokatörler tarafından dövülmüştür. Gazeteler basılmış, internet sitelerine erişim engellenmiştir.

HÜRRİYET  FOTO MUHABİRİ ŞAMİLOĞLU LİNÇ EDİLMEYE ÇALIŞILDI

15 Temmuz gecesi Hürriyet Gazetesi foto muhabiri Selçuk Şamiloğlu, Boğaziçi Köprüsü'nde gözaltına alınan askerlerin saldırıya uğradığı anı fotoğraflarken linç girişimine uğramıştır. 20 kişilik bir grup tarafından dövülen, fotoğraf makineleri kırılan Selçuk Şamiloğlu, şans eseri kurtulmuştur. 

CNNTÜRK ÇALIŞANLARI DARP EDİLDİ

15 Temmuz gecesi muhabir Göksel Göksu, Fulya Öztürk, kameraman Onur Özel, Taksim Meydanı’ndaki gelişmeleri izlerken darp edilmiş, kameraları kırılmıştır.

CNN Türk’e yapılan baskın sırasında da kameraman Ahmet Akpolat saldırıya uğramış, kamerası kırılmıştır.

GAZETEM İSTANBUL BASILDI

17 Temmuz 2016 Pazar gecesi  Gazetem İstanbul'un Beylicium AVM'deki merkezi 25 kişilik bir grup tarafından tahrip edilmiş, ofiste bulunan tüm malzemelere hasar vererek kullanılamaz hale getirilmiştir.

12 İNTERNET SİTESİNE ERİŞİM ENGELİ GETİRİLDİ

İnternette yayın yapan Medyascope, Gazeteport, Rotahaber, ABC Gazetesi, Karşı Gazete, Haberdar, Aktif Haber, Postmedya, S Medya, Özgür Düşünce, Meydan ve Yarına Bakış sitelerine erişim engellenmiştir Bu engellemeler “sansür” dür. Halkın haber alma ve gerçekleri öğrenme hakkı engellenmemelidir.

“TEŞEKKÜR” EDİLEN GAZETECİLERİN VE MEDYA KURULUŞLARININ GÜVENLİĞİ SAĞLANMALIDIR

Başbakan Binali Yıldırım’ın “…Darbenin meşruiyet kazanmasının engellenmesinde milli duruş sergilediğini” belirterek  “teşekkür” ettiği “basın kuruluşlarının ve gazetecilerin güvenliği” acil olarak sağlanmalıdır.

Darbe girişiminden sonra sokaklara çıkan yurttaşların bir bölümünün toplumda unutmaya, unutturmaya çalıştığımız linç kültürünü yeniden hayata geçirdikleri gözlenmiştir.

Bu ortam basın ve düşünceyi ifade özgürlüğüne yönelik baskıların artırılması için bir fırsat olarak görülmemelidir. İnternet sitelerine getirilen erişim engellemeleri kaldırılmalıdır.

Darbe girişimi sonrasında özlenen toplumsal barışın ve kardeşliğin sağlanması; basın ve düşünceyi ifade özgürlüğünün korunması ile mümkündür. Adalet gibi, özgür basın da herkese lazımdır.”  (AA)