Polemik & Kulis
02 Ara 2019 15:24 Son Güncelleme: 02 Ara 2019 15:28

TGC: Gazetecilere 'İletişim' darbesi

Türkiye Gazeteciler Cemiyeti (TGC) Yönetim Kurulu TBMM’de basın kartlarının iptaliyle ilgili yöneltilen bir soruyu yanıtlayan Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay’ın 685 basın mensubunun kartlarının iptal edildiğini duyurmasının ardından bir açıklama yaptı.

Türkiye Gazeteciler Cemiyeti (TGC) Yönetim Kurulu, TBMM’de basın kartlarının iptaliyle ilgili yöneltilen bir soruyu yanıtlayan Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay’ın 685 basın mensubunun kartlarının iptal edildiğini duyurmasının ardından bir açıklama yaptı. Açıklamada ‘basın kartlarının kapalı kapılar ardında, gazetecilere bilgi verilmeden toplandığı’ belirtildi.

Basın, Yayın ve Enformasyon Genel Müdürlüğü’nün kapatılarak İletişim Başkanlığı’nın kurulmasına değinilen açıklamada, “Basın Yayın Genel Müdürlüğü döneminde gazetecilerin basın kartı alıp almadıkları açık biçimde kamuoyuna duyurulur, kendilerine de bildirilirdi. İletişim Başkanlığı basın kartları konusunu üstlendiğinden beri, kimin basın kartı aldığı ya da alacağı, kimin hangi nedenle kartının iptal edildiği anlaşılamamaktadır. Basın Kartları Komisyonu da kapalı kapılar ardında gazetecilere bilgi verilmeden toplanmaktadır.”

‘YÜKÜMLÜLÜKLERİNİZİ YERİNE GETİRİN’

TGC açıklamada, İletişim Başkanlığı’na şöyle seslendi: “Bu durum demokrasinin bütün kurum ve kurallarıyla yerleştiği ülkelerde çok sağlıklı işlerken, Türkiye’de gazetecilerin ağır sorunlarına yeni bir darbe de İletişim Başkanlığı’ndan gelmektedir. Basın kartı, gazetecilik mesleğini icra edenlerin önündeki engelleri kaldıracak bir belgedir. Bu açıdan İletişim Başkanlığı’nı bir kez daha konuyla yakından ilgilenmeye, kurumu kamuoyuna açık tutmaya, gazetecilere karşı yükümlülüğünü yerine getirmeye çağırıyoruz” sözleriyle bitti.

SEBEP ‘MİLLİ GÜVENLİĞE TEHDİT’

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, basın kartının değişiminin amacını, “usulsüz ve sahte kart kullanımının önüne geçilmesi, basın kartının prestijini artırarak basın mensuplarının çalışmalarını kolaylaştırmak” olarak açıklamıştı.

2019 yılı itibarıyla basın kart sayının 343 olduğunu söyleyen Oktay, 15 Temmuz darbe girişimi sonrasında “milli güvenliğe tehdit oluşturan yapılarla aidiyeti, irtibatı veya iltisakı olduğu” gerekçesiyle 685 gazetecinin basın kartının iptal edildiğini söylemişti.