Gündem
05 Kas 2012 12:17 Son Güncelleme: 23 Kas 2018 14:20

TGC BURHAN FELEK BASIN HİZMET ÖDÜLLERİ SAHİPLERİNİ BULUYOR‏

TGC'nin Burhan Felek adına düzenlediği Basın Hizmet Ödülleri 5 Kasım 2012 Pazartesi günü (bugün) saat 18.00'de törenle sahiplerine veriliyor.

Türk Basınının önde gelen kalemlerinden ve Türkiye Gazeteciler Cemiyeti önceki başkanlarından Şeyhül Muharririn Burhan Felek 4 Kasım 2012 Pazar günü ölümünün 30. yıldönümünde saat 11.00 de Karacaahmet’teki mezarı başında anıldı.

Burhan Felek adına konulan “Basın Hizmet Ödülleri” de 5 Kasım 2012 Pazartesi günü (bugün) TGC Burhan Felek Konferans Salonunda saat 18.00 de başlayacak törenle sahiplerini bulacak. Törende TGC Başkanı Orhan Erinç’in Şeyhül  Muharririn Burhan Felek’i anlatan konuşmasından sonra ödül dağıtımına geçilecek.

Ödüller, TGC Başkanı Orhan Erinç’nin başkan, TGC Genel Sekreteri Sibel Güneş’in yazman olduğu,  Ara Güler, Nail Güreli, Nurhan Aydın, Şükran Soner, Vahap Munyar, Sevim Ertemur ve İhsan Yılmaz’dan oluşan seçici kurul kararıyla belirlendi.

Oylama sonunda özel yönetmeliğe göre 70 yaşından gün alan, meslekte 50 yılını tamamlayan ve gazeteciliğini sürdüren gazetecilerden; Tümer Argın, Gürbüz Azak, Ahmet Oktay Börtecene, Nadir Güneri Civaoğlu, Ayhan Dinç, Üstün İnanç, Alaattin Koçak, Turgay Olcayto, Gürol Sözen, Ulvi Yanardağ,  Vedat Zeydanlı, Burhan Felek Basın Hizmet Ödülüne değer görüldüler.

Ödüllerin tarihçesi

“Şeyhül Muharririn” ününü taşıyan, 70 yıldan fazla aktif gazetecilik yapan Burhan Felek’in anısına bu ödül 1983 yılında oluşturuldu. 29 yılda 254 gazeteci bu ödülü almaya hak kazandı. Burhan Felek Basın Hizmet Ödülleri için 70 yaşından gün alan adayların 50 yılı aşkın süreyle basına hizmet vermiş ve bu hizmetlerini sürdürüyor olmaları şartı aranıyor. Türk basınının önde gelen kalemlerinden Burhan Felek, 26 yıl süreyle Türkiye Gazeteciler Cemiyeti Başkanlığı yapmıştı.

Burhan Felek kimdir?

Burhan Felek, 1889 yılında İstanbul’da doğdu ve Hukuk Mektebi’ni bitirdi. Mesleğe Ahmet Rasim’in Donanma Dergisinde başladı. Tasvir-i Efkar Gazetesinde spor ve foto muhabiri olarak çalıştı. Vatan, Millet, Yeni Ses, Tan, Cumhuriyet ve Milliyet gazetelerinde yazarlık yaptı. 1925 yılından başlayarak son günlerine kadar köşe yazılarını sürdürmesi nedeniyle Şeyhül Muharririn unvanı ile ödüllendirildi. İÜ Gazetecilik Enstitüsü'nde öğretim üyeliği yaptı. İtalyan mizahçısı Giovanni Guareschi’nin “Don Camillo” dizisini Türkçe'ye çevirdi. İstanbul Üniversitesi'nin Onursal Hukuk Doktorluğunu alan ilk gazeteci oldu. TGC başkanlığını 1949–52 ve 1959–82 yılları arasında 2 kez üstlendi.