Gündem
18 Tem 2012 12:05 Son Güncelleme: 23 Kas 2018 13:55

TGC 2012 BASIN ÖZGÜRLÜĞÜ ÖDÜLÜ SAHİPLERİNİ BULDU

Türkiye Gazeteciler Cemiyeti'nin 1987 yılından bu yana verdiği Basın Özgürlüğü Ödülü'nü bu yıl kişi dalında gazeteci Ferai Tınç aldı.

Büyük Seçici Kurul ayrıca tutuklu gazeteciler adına da  2012  Basın Özgürlüğü Ödülü’nün Bedri Adanır ve Zeynep Kuray arasında paylaştırılmasına karar verdi. Kurum dalında ise ödül Türkiye Yayıncılar Birliği’ne verildi. Ödüller 24 Temmuz Salı günü düzenlenecek törenle sahiplerini bulacak

Türkiye Gazeteciler Cemiyeti’nin basın özgürlüğünün önemini vurgulamak amacıyla her yıl verdiği Basın Özgürlüğü Ödülü”nü kazanan isimler belli oldu. 2012 Basın Özgürlüğü Ödülü Büyük Seçici Kurulu 16 Temmuz 2012 Pazartesi günü Türkiye Gazeteciler Cemiyeti Merkezi’nde toplandı. 

2012 Basın Özgürlüğü Ödülleri Büyük Seçici Kurulu’nda bu yıl  Türkiye Barolar Birliği Adına  Av.Teoman Ergül, Türkiye Gazeteciler Sendikası Adına Genel Eğitim Sekreteri  Şehriban Kıraç, iletişim fakültelerinden  Bahçeşehir Üniversitesi  İletişim Fakültesi Yeni Medya Bölüm Başkanı Prof Dr Orhan Tekelioğlu,  İletişim Araştırmaları Derneği’nden Prof Dr. Nurçay Türkoğlu, İletişim Mezunları Derneği adına Başkan Hüseyin Irmak, Önceki Başkanlardan Nail Güreli, ödül alanlardan Altan Öymen, Türkiye Yayıncılar Birliği’nden Başkan Metin Celal Zeynioğlu, yayın yönetmenlerinden Dünya Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Hakan Güldağ yer aldı. Büyük Seçici Kurulda TGC’yi  Başkanvekili Turgay Olcayto ve Genel Sekreter Sibel Güneş temsil etti. Toplantıya  İstanbul dışında bulunan Altan Öymen katılamadı, oyunu gönderdi. 

Büyük Seçici Kurul Başkanlığı’na Prof. Dr. Nurçay Türkoğlu’nun, raportörlüğe Sibel Güneş’in oybirliği ile seçilmelerinin ardından adayların değerlendirilmesine geçildi. 2012 Basın Özgürlüğü Ödülü kişi dalında, basın özgürlüğü konusunda yaptığı çalışmaları, bu konudaki örgütlü mücadeleyi geliştirmeye yönelik katkıları, sürece ulusal ve uluslar arası  mesleki destekleri katmayı başarabilmesi gibi nedenlerle gazeteci Ferai Tınç’a verildi.

Büyük Seçici Kurul ayrıca sayıları 100’e yaklaşan tutuklu gazeteciler adına da  2012  Basın Özgürlüğü Ödülünün Bedri Adanır ve Zeynep Kuray arasında paylaştırılmasına karar verdi. 2012 Basın Özgürlüğü Ödülü’nün bu yıl kurum dalında gazeteciler ve yayıncılar üzerindeki baskıları sürekli dile getirmesi, düşünce ve ifade özgürlüğü üzerinde raporlar hazırlayarak kamuoyunu aydınlatması  nedeniyle Türkiye Yayıncılar Birliği’ne verilmesi kararlaştırıldı. 

TGC 2012 Basın Özgürlüğü Ödülleri Büyük Seçici Kurulu,  ayrıca basın özgürlüğü ile ilgili gazetecilerin yaşadığı sorunlara da dikkat çekerek şu açıklamayı yaptı:  “Gazeteciliğin meslek ilkelerine bağlı olarak özgürlükçü bir anlayışla yapılması önemli ölçüde kısıtlanmaya uğramıştır. Farklı görüşleri ve çok sesliliği dile getirdikleri için medyadan uzaklaştırılan ve siyasi iktidar tarafından hedef gösterilen gazetecilerin sayısı hızla artmaktadır. Türkiye’nin basın özgürlüğü açısından içinden geçmekte zorlandığı bu dönemde halkın haber alma hakkını savunan, gerçekleri dile getirmekten vazgeçmeyen gazetecilere her zamankinden daha fazla ihtiyaç duyulmaktadır. Bu durumda bırakılan gazeteci arkadaşlarımızı desteklediğimizi mesleki tutumlarını övgüyle karşıladığımızı kamuoyu ile paylaşırız.”  

Ödüller 24 Temmuz Salı günü The Marmara Oteli’nde düzenlenecek törenle sahiplerini bulacak