Gündem
17 Haz 2010 23:42 Son Güncelleme: 23 Kas 2018 11:23

TFMD TARAFINDAN DÜZENLENEN YILIN BASIN FOTOĞRAFLARI 2009 ÖDÜLLERİ SAHİPLERİNİ BULDU

''Yılın Basın Fotoğrafları 2009'' yarışmasında dereceye giren foto muhabirlerine ödülleri takdim edildi.

Türkiye Foto Muhabirleri Derneği (TFMD) tarafından düzenlenen ''Yılın Basın Fotoğrafları 2009'' yarışmasında dereceye giren foto muhabirlerine ödülleri takdim edildi.

Rixos Grand Ankara Oteli'nde düzenlenen ödül törenine, Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, Devlet Bakanı ve Başmüzekereci Egemen Bağış, CHP Genel Başkan Yardımcısı Hakkı Süha Okay, MHP Grup Başkanvekili Oktay Vural, bazı milletvekilleri ve çok sayıda davetli katıldı.

Bakan Babacan, törende yaptığı konuşmada, yılın basın fotoğraflarının yer aldığı sergiyi incelediğini ve Türkiye'de foto muhabirliği mesleğinin ulaştığı noktayı gururla izlediğini söyledi ve ''Türkiye'de uluslararası standartlarda foto muhabirlerinin yetiştiğini görmek Türkiye için büyük bir onur kaynağı'' dedi.

Foto muhabirliğinin zor ve çileli bir meslek olduğunu ifade eden Babacan, ''Günlerce, haftalarca, belki de yıllarca çalıştıktan sonra o tek bir kare pek çok şeyin özetini veriyor. O tek kare, sayfalarca, saatlerce anlatılabilecek mesajı bir özet halinde veriyor. Bu mesleğe gönül veren arkadaşlarımızı tebrik ediyorum ve mesleklerini icra ederken hayatlarını kaybedenlere de Allah'tan rahmet ve ailelerine sabır diliyorum'' dedi.

Mesleğin stresli bir meslek de olduğunu dile getiren Babacan, kalp krizi sonucu yaşamını yitiren gazeteciler olduğunu duymaktan duyduğu üzüntüyü de ifade etti.

Türkiye'nin gündemin çok yoğun olduğunu, ülkenin yanı başında meydana gelen olayların sadece Türkiye'yi değil, tüm dünyayı ilgilendirdiğini anlatan Babacan, sözlerini şöyle sürdürdü:

''Öyle bir coğrafyadayız ki, bugün Irak, İsrail-Filistin meselesi, dünyanın dört bir yanından insanların izlediği ve dünya kamuoyunu oluşturan meseleler. Dolayısıyla Türkiye'de gazetecilik yapmak, foto muhabirliği yapmak aynı zamanda bunu dünyanın izlediği, dünyanın takip ettiği bir icraat haline geliyor.

Bizim gerçekten bu mesleğe gönül veren arkadaşlarımızı takdir etmemiz gerekiyor, onların sıkıntılarını daha iyi anlamamız gerekiyor. Bu ödül töreni, aslında bu bahsettiğimiz konuların farkındalığını oluşturmak açısından da önemli. Bu vesileyle bu konuları konuşuyoruz, mesleğin zorluklarını ve taleplerinizi dinliyoruz.''

''ZOR AMA HEYECANLI BİR MESLEK''

Türkiye'de zor bir meslek olan olan gazeteciliğin, zor olduğu kadar bir o kadar da heyecanlı bir meslek olduğunu düşündüğünü belirten Babacan, ''O hazzı duymadan bu kadar çileyi çekmek, bu zorluklara katlanmak pek mümkün değil. Bakıyorsunuz çalışma şartlarına, (aylık geliri aşağı yukarı belli gazeteci arkadaşlarımızın) diyorsunuz ki, 'bu çileye değer mi?' Bu mesleğin bir hazzı var ki; bu sıkıntı, çile çekilir diye düşünüyorum'' dedi.

Ortaokul ve lise yıllarında fotoğrafçılıkla ilgilendiğini de aktaran Babacan, foto muhabirlerinin sanatı ve haberciliği bir arada yapmalarının da ayrı bir konu olduğunu söyledi.

Bakan Babacan, konuşmasında ödül alan foto muhabirlerini kutlarken, ödül alamayan ancak yarışmaya girenlere de başarılar diledi. Babacan, etkinliğe destek veren Vakıfbank yetkililerine teşekkür etti.

''YIPRANMIYORUZ, ÖLÜYORUZ''

TFMD Başkanı Rıza Özel de, 26 yıl önce kurulan derneğin 25 yıldır ''Yılın Basın Fotoğrafları'' ödüllerini verdiğini anlattı.

Konuşmasını günler öncesinden hazırladığını dile getiren Özel ancak 42 yaşında yaşama veda eden Behzat Miser'i toprağa verdiklerini bunun üzüntüsünü yaşadıklarını ifade etti.

Behzat'ın ailesi için bir kampanya düzenlemeyi istediklerini dile getiren Özel, son 10 gün içinde 3 gazeteci arkadaşının kalp krizi geçirdiğini de belirterek, ''Sanırım mesleğimizin stresini, yükünü kalbimiz çekemiyor'' dedi.

Geçen yıl çıkan yasayla gazetecilerin yıpranma haklarını kaybettiklerine işaret eden Özel'in, ''Ama biz sanırım yıpranmıyoruz, ölüyoruz'' sözleri salondakilerden alkış aldı.

Foto muhabirlerinin pek çok riskli bölgede görev yaptığını, bazı arkadaşlarının bu görevler sırasında yaralandığını, bazı arkadaşlarının da yaşamlarını kaybettiğini kaydeden Özel, ''Bütün arkadaşlarım adına siz sayın devlet büyüklerimizden bir tek şey rica ediyoruz. Bizim 90 günlük filli hizmet süremizi yani yıpranma hakkımızı verin ve bizim sendikalaşmamızın önünü açın ve en azından haklarımızı alalım'' şeklinde konuştu.

Vakıfbank Genel Müdürü Süleyman Kalkan da basın fotoğrafçılığı alanında en prestijli ödül olan yarışmayı desteklemekten gurur duyduklarını ifade etti.

Foto muhabirlerinin objektiflerine yansıyan karelerin tarihe tanıklık etmek olduğunu kaydeden Kalkan, ''Zor şartlarda canla başla görev yapan tüm foto muhabirlerimizi, üstlendikleri kutsal görevleri için bir kez daha tebrik ediyorum'' dedi.

TÖRENDEN NOTLAR

Babacan, konuşmasının ardından, Associated Press Haber Ajansından ''İstanbul 2009'' isimli fotoğrafıyla ''Yılın Haber Fotoğrafı Birincisi'' seçilen İbrahim Usta'ya ödülünü verdi.

Devlet Bakanı Egemen Bağış da Anadolu Ajansından ''Her Şey Hayatta Kalmak İçin'' isimli fotoğrafıyla ''Yılın Haber Fotoğrafı İkincisi'' seçilen Emrah Yaşar'a ödülünü takdim etti.

Bağış, ödülü takdim sırasında, ''Sağlığınıza dikkat edin. Bize lazımsınız. Demokrasinin önündeki engellerin aşılması için inşallah 13 Eylül sabahını da fotoğraflamayı Allah size nasip edecek. O yüzden lütfen sağlığınıza dikkat edin'' diye konuştu.

CHP Genel Başkan Yardımcısı Okay ise ''Bilge Köyünde Acı'' isimli fotoğrafıyla ''Yılın Haber Fotoğrafı'' üçüncüsü seçilen Sabah gazetesinden İlhami Yıldırım'a ödülünü verdi.

Okay, ''Fotoğrafların hepsi bir hüznü, bir felaketi gösteriyordu. Aslında Türkiye'de görülmemesi gereken bu manzaraların yılın fotoğrafları arasında yer alması bizi mutluluk değil, üzüntü vermesi lazım. Ancak bu fotoğrafları çekenleri kutluyorum'' dedi.

MHP Grup Başkanvekili Okay da ''Yılın Serbest Fotoğrafı'' kategorisi birincisi Anadolu Ajansı foto muhabiri Hakan Şahin'e ödülünü takdim etti.

Başbakan Yardımcısı Babacan, Devlet Bakanı Bağış ve CHP Genel Başkan Yardımcısı Okay, ödülleri takdimlerinin ardından kendilerini izleyen foto muhabirlerinin fotoğraflarını çektiler.

Kuzey Irak'ta Kızılay görevlilerinin bulunduğu araca açılan ateşle hayatını kaybeden Kızılay kameramanı Mustafa Pekcan adına özel ödülü, Pekcan'ın oğlu Can Pekcan verildi.

Törenin ardından, ödül alan foto muhabirleri ve ödülleri verenler, hatıra fotoğrafı çektirdi.

Fotoğrafları ödüle layık görülen foto muhabirleri ve ödül aldığı kategoriler şöyle:

-''Yılın Haber Fotoğrafı''

1.''İstanbul'2009'' - İbrahim Usta (Associated Press)

2.''Her Şey Hayatta Kalmak İçin'' - Emrah Yaşar (Anadolu Ajansı)

3.''Bilge Köyünde Acı'' - İlhami Yıldırım (Sabah Gazetesi)

''Yılın Serbest Fotoğrafı''

1.-''Ana Yüreği'' - Hakan Şahin (Anadolu Ajansı)

2.''Yalnız Adam'' - Onur Çoban (Zaman Gazetesi)

3.''Türkiye Pist Şampiyonası'' - Ali Atmaca (Anadolu Ajansı)

''Yılın Spor Fotoğrafı''

1.''Maratoncunun Son Metrelerdeki Trajedisi'' - Aziz Uzun (Anadolu Ajansı)

2.''Eskrim'' - Kerim Ökten (EPA)

3.''Motokros Dünya Şampiyonası'' - Mehmet Ali Poyraz (Zaman Gazetesi)

''Yılın Çevre Fotoğrafı''

1.''Çevreye Saygı'' - Arif Akdoğan (Habertürk Gazetesi)

2.''İstanbul'da Sel'' - Yalçın Bel (Sabah Gazetesi)

3.''Yangına asker müdahalesi'' - Ali Atmaca (Anadolu Ajansı)

''Türkiye'nin Yüzü''

1.''Süleymaniye Camii'' - İbrahim Usta (Associated Press)

2.''Dört Mevsim Bir Arada'' - Ali İhsan Öztürk (Anadolu Ajansı)

3.''Köylü kızı'' - Ozan Güzelce (Milliyet)

''Rafet Hüner Özel Ödülü''

-''Bostancı'da çatışma'' - Mustafa Kirazlı (Zaman Gazetesi)

-''Mustafa Pekcan Özel Ödülü''

-''Güvercin ve F-16'' - Nail Kadirhan (Anadolu Ajansı)

-''Vakıfbank Özel Ödülü''

-''İstanbul'' - Sedat Suna (Habertürk Gazetesi)

-''Yılın Haber Fotoğrafı Mansiyon''

-''Vicdansız Baba'' - Yücel Velioğlu (Anadolu Ajansı)

-''Yılın Serbest Fotoğrafı Mansiyon''

-''Şemdinli'de Beyzbol'' - Mühenna Kahveci (Zaman Gazetesi)

-''Yılın Spor Fotoğrafı Mansiyon''

-''Suda Çırpınış'' - Selman Eştürker (Zaman)

-''Foto Röportaj Mansiyon''

-''Bilge Köyü Katliamı'' - Sedat Suna (Habertürk Gazetesi)

ETİKETLER
#TFMD