Kültür Sanat
19 Ara 2019 13:36 Son Güncelleme: 19 Ara 2019 13:49

Telif yasası senaristleri ayaklandırdı! İmza kampanyası başladı!

Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından 5846 sayılı kanunda yapılması planlanan değişikliğin telifle ilgili bölümü tartışma yarattı.

Aralarında oyuncu, yapımcı, senarist, yönetmen, animatör, müzisyen ve diyalog yazarı bulunan meslek sahipleri, değiştirilmesi planlanan yasanın telif haklarıyla ilgili kısmının, eser sahiplerinin haklarını korumaya yönelik yeniden ele alınması için imza kampanyası başlattı.

Eser sahiplerinin haklarını korumaya yönelik yapılan ilk satış sözleşmelerinin; ticari ilk gösterimden sonra yapılan; yayın (tekrar gösterim), erişime sunma (internet, vs.), yeniden iletim (uydu, kablo, vs. şirketleri) ve umuma açık mahallerdeki (otel, uçak, otobüs, kafe, sinema vs.) gösterimleri de kapsadığını belirten imza sahipleri, bu gösterimlerden doğan haklarını istiyor.

Eserin ilk gösteriminden sonra yapılan tekrarlarından doğan telif haklarının meslek birlikleri tarafından takip ve tahsil edilerek taraflarına ödenmesini isteyen eden eser sahipleri, bu haklarının kanunla tescil edilmesini talep ediyor.

Yeşilçam döneminde üretilmiş ve birçok mecrada yoğun gösterimlerine rağmen telif alamamış 1995 yılı öncesi eser sahipleri ve oyuncuları da yeni yasadan yararlanmayı bekliyor.

Daha önceden üretilmiş eserlerin de telif kapsamına alınmasını isteyen meslek birlikleri, yasanın Resmi Gazetede yayınlanmasından önce önlem alınması gerektiğini belirtiyor.

SenaristBir'den yapılan açıklamada; Bakanlık tarafından 5846 sayılı yasada yapılacak düzenlemede, telifin 1 veya 3 yıl devre dışı bırakılmaya çalışılmasının eser sahibine karşı haksızlık olduğuna dikkat çekiyor.

Bakanlık tarafından yasada yapılan olumlu değişiklikleri desteklediklerini belirten SenaristBir, sözleşmeye imza atılsa bile feragat edilemeyecek haklar konusunda eser sahibinin haklarını korumaya yönelik adımlar atılmasını da memnuniyetle karşıladıklarını belirtiyor.

Eser ve bağlantılı hak sahipleri aleyhine yapılması düşünülen değişikliğe karşı çıkan imza sahipleri, telif anlayışında Avrupa Birliği standartlarının uygulanması gerektiğini belirtiyor.