Gündem
20 Ara 2012 16:33 Son Güncelleme: 23 Kas 2018 14:31

TELEVİZYONLAR İÇİN TARİHİ TAKVİM BELİRLENDİ!

RTÜK Başkanı Prof. Dr. Davut Dursun, Türkiye'nin her tarafında Mart sayısal yayına geçileceğini söyledi.

Radyo ve Televizyon Üst Kurulu (RTÜK) Başkanı Prof. Dr. Davut Dursun, Türkiye'nin her tarafında Mart 2015'te analog yayının biteceğini ve sayısal yayına geçileceğini söyledi. ...

Dursun, RTÜK tarafından Wow Airport Hotel'de düzenlenen ''Karasal Sayısal Yayına Geçiş ve Uygulama Takvimi'' bilgilendirme toplantısında gazetecilerin sorularını yanıtlarken, kasım ayında yayın esas ve usullerine yönelik yayımladıkları yönetmelikte, karasal yayın yapan kuruluşların karasal alanda lisans alabilme şartlarını belirlediklerini hatırlattı.
   
Türkiye'de 1994'ten bu yana özel yayın kuruluşlarının yayın yaptığını ancak karasal ortamda yayın yapan kuruluşların hiçbirinin lisansı bulunmadığını kaydeden Dursun, şu bilgileri verdi:
   
 ''1994 yılında 3984 sayılı yasa, yasanın çıktığı tarihte fiilen yayında olan kuruluşlara, yani herhangi bir yerden izin ve tahsis almadan, herhangi bir lisansa sahip olmadan frekans tahsis ihalesine kadar yayınlarını sürdürme hakkı vermişti. Frekans ihalesinin de 6 ay içinde yapılmasını öngörmüştü. Fakat ondan bu yana 18 sene geçti. Herkes bulunduğu yerde fiilen yayınlarını sürdürdü ama bunların hiçbirisinin lisansı yok. Fakat karasalın dışında uydudan yayın yapanların, uydu yayın lisansları var, kablodan yayın yapanların kablo yayın lisansları var, IP'den yayın yapanların da IPTV lisansları var. Karasalda lisans yok. Şimdi bizim yapmak istediğimiz şey; karasaldaki bu lisanssız kaosu bitirmek ve kuruluşlara lisanslarını vermektir.''
     
Dursun, karasal lisansı verirken, artık analog teknolojide yayın için lisans vermediklerini, sayısal yayın lisansı verdiklerini belirterek, ''Bir taraftan karasalda lisanssız dönem bitmiş, herkes lisansa sahip olmuş olacak. İkincisi, bu lisanslarla sayısal yayıncılığa geçmiş olacağız'' diye konuştu.
   
2 yıllık geçiş süreci
  
RTÜK Başkanı Dursun, ilan ettikleri kapasitenin hepsi ihale edilir ve satılırsa, 33 ulusal, her bölgede 4 bölgesel, her ilde de 7 yerel yayın kuruluşu olacağını dile getirerek, yerelde özellikle her yerde 7 kanalın satılacağını düşünmediğini söyledi.
     
İhaleden sonra analog yayın yapan kanalların bir kısmının devam edeceğini, bir kısmının analog yayınlarını bitireceğini bildiren Dursun, ''Çünkü onları sayısal için kullanacağız. Dolayısıyla bütün yayın kuruluşlarının ihaleden sonra 2015'e kadar, yani paralel yayın sırasında, hepsinin hem analog hem sayısal yayını sürdürmeleri mümkün değil'' dedi.
     
Davut Dursun, 2 yıllık geçiş süreci olacağını vurgulayarak, ''Türkiye'nin her tarafında Mart 2015'te analog bitmiş ve sayısala geçmiş olacağız. Bu planımız ve takvimimizde bir aksama olmazsa'' diye konuştu.
     
İhaleye ilişkin ilanda, ihaleye girme ve sayısal karasal lisans alabilme şartlarının belirlendiğini ifade eden Dursun, en önemli kriterleri ''yayın amacıyla kurulmuş bir yayın şirketi olması'', ''televizyon veya radyo olarak en az bir senelik yayın tecrübesi olması'' ve ''diğer idari mali şartları yerine getirmiş olması'' şeklinde sıraladı.
     
RTÜK Başkanı Davut Dursun, sayısal yayına geçişte 2015'in son tarih olduğunu ve başka alternatif bulunmadığını söyledi.