Televizyon
07 Ağu 2012 10:22 Son Güncelleme: 23 Kas 2018 14:00

TELEVİZYONDA ZOR SORU İŞİNDEN ETTİ!

Bütçe krizinin vurduğu en büyük ekonomilerden olan İspanya'da hükümetin politikalarını eleştiren gazeteciler işlerinden oluyor.

Avrupa Birliği’ni sarsan bütçe krizinin vurduğu en büyük ekonomilerden olan İspanya’da hükümetin politikalarını eleştiren gazeteciler işlerinden oluyor. 21 Aralık 2011’deki seçim zaferiyle, halkın ekonomik sıkıntılardan sorumlu tuttuğu Sosyalistlerden iktidarı devralan sağcı Başbakan Mariano Rajoy, kamuoyunun ağır bütçe kesintilerine tepkisinin önünü almak için medyaya baskı uygulamakla suçlandı.

İngiltere’de yayımlanan sol görüşlü The Guardian gazetesinin haberine göre, devlet televizyonu ve radyosu RTVE’de Rajoy hükümetinin bütçe kesintilerini öngören politikaları sıkça eleştiren gazeteciler işini kaybediyor. Muhaliflerce sağcı Halk Partisi’nin (PP) ‘hiçbir eleştiriyi hoşgörmeyeceğine’ işaret eden işten çıkarmalar İspanya’nın en ünlü gazetecilerinden  Ana Pastor’un programına  geçtiğimiz haftasonu son verilmesiyle doruğa çıktı.

TVE kanalının sabahları yayınlanan popüler haber programı ‘Los Desayunos’ un sunucusu ve politikacıları köşeye sıkıştırmasıyla ünlenen Pastor, gönderilmesinin siyasi olduğunu savunarak “Benden bir gazeteci olarak kurtulmak istediler” dedi.

‘Akşam kuşağına geçersin’
Kanal yönetimi ise Pastor’un akşam kuşağına geçmeyi reddetmesini ayrılığın sebebi olarak sunarken Pastor  “Somut hiçbir şey önerilmedi. Beni kovmak istediklerini söylemediler. Ocak ayına kadar bekleyip durumu görmemi tavsiye ettiler. Ama ben de devletin parasını alıp bir şey yapmadan oturacak biri değilim” dedi.

Kanalın içerisinden bir kaynak  ‘hükümet tartışmaya alerjik’ vurgusu yaparken radyo kurumu RTVE’nin haber müdürü Fran Lorente’nin ‘siyasi açıdan önyargılı’ olması nedeniyle kovulması hükümetin muhalif düşünceleri bastırma niyetine yönelik şüpheleri arttırıyor.

Devlet kanalında kadrolaşma
Llorenteyle birlikte  kovulan sunucu Pepa Bueno iddialara destek verirken kanal çalışanlarının yüzde 70’i Llorente’nin yerine gelen Julio Somoano’yu onaylamadı. Hükümet, atamaların meclisin üçte ikisinin onayıyla gerçekleştiği ve devlet medyasında yasayı değiştirerek kurumları iktidar partisine yakın isimlerle doldurmuştu. TVE reklam almıyor ve bütçesi tamamen devlet tarafından karşılanıyor.  Ünlü gazeteci Ana Pastor, İran lideri Mahmud Ahmedinecad ile röportaj yaparken başörtüsünün düşmesiyle gündeme gelmişti.