Medya
25 Ara 2013 16:41 Son Güncelleme: 23 Kas 2018 15:50

Televizyonculukta, rüşvet çarkı çok yaygındır

TV kanallarının yöneticileri ile müteahhit yapımcılar arasındaki rüşvet çarkı nasıl işliyor? Keskin Kalem'in yazı dizisi sürüyor...

Dünkü yazımda şu an televizyonculuğumuzun basit formülünü yazmıştım. Düzeysiz Reyting Denekleri + Müteahhit Yapımcılar + Köle Elemenlar = Kalitesiz TV Yapımları... Bu sistemin can damarı da yine dünkü yazımda belirttiğim gibi TV Kanallarının yöneticileri ile müteahhit yapımcıları arasındaki rüşvet çarkıdır. Ve maalesef bu rüşvet çarkı çok yaygındır. Tabi ki bu rüşvet çarkı içine girmemiş dürüst TV yöneticileri de vardır, var olmasına ancak bunlar azınlıktadır.

KİM BU MEDYA MAYMUNLARI?

Medya Maymunları (MM), televizyonculuğumuzun vaz geçilmez unsurlarındandır. Kalitesiz ve ucuz TV yapımlarının izlenmesi için müteahhit yapımcıların elinin altında bulunan kişilerdir bunlar. Bu ad onlara ekranlara çıktıklarında izlenme adına her türlü soytarılığı yaptıkları için verilmiştir. Ekranlara 'uzman'(!) olarak çıkarlar ancak her konuda ve yapımcıların istedikleri doğrultuda konuştukları için uzman diye adlandırılmaları gerçek uzmanlara hakarettir.

TELEVİZYONCULUKTA KARA PARA TRAFİĞİ

'Reyting Garantili' bu sözde uzmanlar işi ticarete dökmüşlerdir. Her ekrana çıkışlarında azımsanamayacak para alırlar. Hem de bu paralar, yayın sonunda elden zarf içinde verildiği için nettir. Aktısı, koktusu ve vergisi yoktur. Yani ekranlara çıkıp müteahhit yapımcılarının istedikleri doğrultuda maymunluklarını yaptıktan sonra paralarını alırlar... Paralarını 'el'den aldıkları için bu kazançları için vergi de vermezler.
Bir de MM adayları vardır ki onlar da, ileri de aranan bir MM olabilmek için para verip ekranlara çıkarlar.  Onlar adına bu işleri takip eden sözde menajerleri MM adaylarının ekrana çıkma 'bedeli'ni yine 'el'den verirler. Bu paralar da vergisizdir.  Sonuç olarak iş tamamen ticarete -üstelik vergisiz kara ticarete- dökülmüştür.

NE YAPMALI?

1. Öncelikle reyting ölçüm sisteminin (TNS) deneklerinin seviyesi acilen yükseltilmelidir. Ve sistem sıkı bir şekilde denetlenmelidir.
2. TV Kanalları yöneticilerini Yapımcılar da elemanlarını kaliteli ve dürüst iletişimcilerden seçmelidir.
3. Müteahhit yapımcılar ve şirketleri Maliye ve SGK tarafından denetlenmeli. Çürük elmalar ayıklanmalıdır.
4.  Ekranlar MM'lere kapatılmalı, gerçek uzmanlara açılmalıdır.

Olur mu?

Çok zor ama imkansız değil!

KESKİN KALEM