Gündem
26 Mayıs 2012 14:37 Son Güncelleme: 23 Kas 2018 13:42

TELEVİZYON DÜNYASI YASTA! ORHAN BORAN'I KAYBETTİK!

Türkiye'de ilk stand-up geleneğini başlatan ünlü mizah ustası ve ünlü televizyoncu Orhan Boran hayatını kaybetti.

Sanat dünyasından son aylarda art arda gelen kötü haberlere bir yenisi daha eklendi. Meral Okay, Cüneyt Türel, Baykal Kent, Erol Kardeseci, Ekrem Bora derken bir büyük usta daha yaşama veda etti. Uzun zamandır hastalıklarla mücadele eden usta radyo ve televizyoncu Orhan Boran bugün hayatını kaybetti. Boran 84 yaşındaydı.

Yaklaşık 2.5 yıldır kemik iliği hastalığıyla mücadele eden usta sunucu Orhan Boran katıldığı bir programda hastalığı hakkında şunları söylemişti:

"Benim iki hafta aralıkla taze kan almam gerekiyor. Dört gözle vampirler gibi kan alacağım günü bekliyorum. Kan bulunamadığım zaman iştahım kesiliyor, halsiz kalıyorum ve uyku düzenim bozuluyor. Kan grubum A Rh negatif. Oğlum Burak Boran beyin cerrahıdır. Başta hastalığım anlaşılamadı. Miyolofibrosil dediler. Yani kemik içindeki ilikler işe yaramaz hale gelmiş. Bir çok tetkik yapıldı. Ve sonunda anlaşıldı ki belirli periyotlarla taze kan almam gerekiyor. Bu hastalıkla 2.5 yıldır mücadele ediyorum. Hakkımda haberler çıktıktan sonra o kadar çok arandım ki anlatamam. Birden bire gönüllü patlaması yaşadık. Gönül'ü de beni de serseme çevirdi bu ilgi. Ben unutuldum gittim zannediyordum. Ağlayarak benim kanımı da alın diye yalvaran insanlarla karşılaştım. Ağrı'dan arıyorlar, Diyarbakır'dan arıyorlar. Biz kendi imkanımızla geliriz diyorlar. Şimdi 15 günde bir gidip kan alıyorum. Taşıma suyla değirmen döndürmeye çalışıyoruz. Ancak son haber olarak Ankara Kızılay Genel Müdürlüğü'nün devreye girdiğini öğrendim. Benim için her ay 4 ünite kan ayıracaklarını söylediler. Çok mutlu oldum."

ORHAN BORAN KİMDİR?

Türkiye'nin ilk stand-up oyuncusu, radyo sunucusu ve televizyon spikeri Orhan Boran, 1960'lı yıllarda gece kulüplerinde Ayaküstü Gırgırı adlı performansıyla ün kazandı.

30 Haziran 1928 doğumlu Boran'ın hayatı, Galatasaray lisesinde okuduğu günlerde tiyatro hocası Necdet Mahfi Ayral tarafından keşfedilmesiyle değişti. Erken yaşta Muhsin Ertuğrul ile tanışan Boran  İstanbul Şehir Tiyatroları'nda işe başladı ve 17 civarında oyunda rol aldı. Bir Fransız gurubuna yaptığı tercümanlık sonrası başlayan bir yıllık Paris macerası ona stand-up konusunda ilham verdi.

İstanbul Radyoevinin açılmasıyla Ekrem Reşit Rey'in asistanı yapmaya başlayan Boran, radyo günlerinde o güne kadar görülmemiş enteresan programlar yaptı. Ne var ki radyo macerası uzun sürmedi. 1950 yılında, Elmadağ'da açılan Kervansaray gece kulübünde işe başlaması radyo yönetimini kızdırınca Orhan Boran, çok sevdiği radyodan ayrılmak zorunda kaldı.

Gece klübünde çalıştığı günlerde  Paris, "Théâtre des Mathurins" tiyatrosundan edindiği tecrübelerle, yapmış olduğu anonslara, esprilerle renk katması çok beğenildi ve kısa süreli, esprili sohbetler yapması teklif edildi. Her geçen gün daha da beğenilen bu programlar, Orhan Boran'ın deyimiyle "Ayaküstü gırgır", bugünün stand-up sanatının Türkiye'de başlamasına vesile oldu.

1956 yılında gazeteciliğe atılan Boran BBC'de çalışmak üzere Londra'ya gitti. Başarılı bir muhabirlik hayatı geçiren Boran Hürriyet ve Milliyet gazeteleri için çalıştı.

Yakın dostu Şakir Eczacıbaşı'nın davetiyle tekrar Türkiye'ye dönen Orhan Boran, hazırladığı "11 soru bilgi yarışması" ve "Yuki" gibi programlarla fenomen haline geldi.. TRT'de çalışmasının yanı sıra televizyonun da yıldızlarından oldu, reklam filmlerinde oynadı. Şan Tiyatrosu'nda sahnelenen "Müzikal Kahkaha" adını verdiği oyunla şovlarına veda etti. Gazeteciliğe ağırlık verdi ve ülkenin önde gelen gazetelerinde yazarlık, kendi deyimiyle "Kalem işçiliği" yaparak hayatını sürdürdü. 1994'te Show TV'de yayınlanan Şansını Dene yarışmasında yarışmacı olarak görev aldı.

2002 yılında yakalandığı kolon kanseri sebebiyle iki defa ameliyat geçirdi. "Hayatımın son yıllarını saçlarım dökülmüş olarak geçirmek istemiyorum. Öleceksem insan gibi bu halimle öleyim. Şu dünyayı sefil halde terk etmek istemiyorum. Hayranlarım beni hep bu halimle hatırlayacak, saçları dökülmüş olarak değil!" diyerek kemoterapi tedavisini reddetti.

10 Haziran 2005'de, Beşiktaş Kültür Merkezi'nin (BKM), "Orhan Boran Show" adıyla Harbiye Cemil Topuzlu Açık Hava Tiyatrosu 'nda organize ettiği jübilede, 59 yıl emek verdiği meslek hayatına ve 25 yıl uzak kaldığı sahneye veda etmek üzere son kez sahne aldı.

Medyaradar ailesi olarak Orhan Boran’a Allah’tan rahmet ailesine başsağlığı ve sabır diliyoruz.



Nurol’dan Arena’ya 200 Metrelik Komşu Geliyor


Sevgili Yapı Fikirtepe’yi Uçuracak!

Ankara Golfkent’te 1+1 148 Bin Tl’ye

Toki’den 43 Bin Liraya Konut

Nish Adalar Panorama’da 261 Bin Tl’ye!

Atakent Elite City’de Yüzde 0,79 Faizle!

2b Başvurusunu Yapmayanın Satın Alma Hakkı Düşecek

Konut Satışları Geçen Yıla Göre % 5.51 Arttı

Türkiye’den En Çok Mülkü Kimler Aldı?

Günde 40 Kuruşa’ Dask Kampanyası

Hatay Dönüşümle Gecekondulardan Kurtulacak!

Fabrikalar Otel Oluyor

2b Başvurusunu Yapmayanın Satın Alma Hakkı Düşecek

Sat Ve Geri Kirala’ Geliyor Şirket Bilançoları Rahatlayacak

Bursa’da ‘Kentsel Dönüşüm’ Ne Zaman Başlayacak .