Televizyon
21 Tem 2010 19:34 Son Güncelleme: 23 Kas 2018 11:29

TELESİYEJ'DEN ATV'NİN YENİ DİZİSİ ''YAHŞİ CAZİBE''YE SERT ELEŞTİRİ!

Atv'nin iddialı yaz dizilerinden Yahşi Cazibe'ye Taraf'ın televizyon eleştirmeni Telesiyej'den düşük not!

Taraf yazarı Telesiyej atv’nin yeni dizisi "Yahşi Cazibe"nin komiklik yapılarak izleyicinin gözüne giremeyeceğini iddia etti..

"... Peker Açıkalın (dizideki ultra yaratıcılıkla adı Peker Pekmez), bir koltuktan diğerine zıplıyor, dört dönüyor bir küçük burjuva salon salomanjesinde, bir gürültü, bir kıyamet, abart da abart ki, abarttığına değsin durumları.. size hiç oldu mu bilmem, atmosferi yırtıp çıkma arzusu belirdi mi hiç içinizde? Hah işte tam öyle bir his musallat oluyor ruhuma; Bauhaus’un klimaları çalışmayan serasında –termometreler 55 dereceyi gösterirken- bahçe masası arayışı içindeyken de olmuştu bu bana; aşina bir his yani.. ama dayanılır mı?

Yok, dayanılmaz! Ama ben dayandım. Atv’nin yeni komedi şaheseri Yahşi Cazibe’yi delice merak ettiğinizi bildiğim için katlandım.

Fikrimi söylemeden önce –seyretmeyeniniz vardır diye- Yahşi Cazibe’nin Atv’nin web sitesindeki tanıtım yazısından bir demet alıntı sunmak isterim size –bu da epey fikir verecektir zaten-. Dizinin hikâyesi şöyle: ’Azeri asıllı olan Cazibe Abbasova, Türkiye’de çalışma izni almak için kâğıt üzerinde bir Türk vatandaşı ile evlenmeye karar verir. Bu tarz işlere el altından aracılık eden Gül Hanım vasıtası ile bir süredir ekonomik sıkıntı yaşayan Kemal’e ulaşır. (..) İthalat şirketinde çalışan, zor günler yaşayan ve yüklü bir para alacağı için bu nikâhı kabul eden Kemal, Cazibe’yi ilk kez nikâh salonunda görür. Ama kişilikleri farklı olduğu için daha ilk dakikada kavga etmeye başlarlar. Kemal ‘Ben bununla evlenmem’ deyip çekip gidecekken bu işe aracı olan kişi, Kemal’i kolundan tutup ikna eder. Cazibe nikâh kıyıldıktan sonra oturma iznini alır almaz Kemal’den boşanacak, sonra herkes kendi hayatına dönecektir.’

Bu arada karşı komşunun, Türkiye’deki yabancıların evliliklerinin düzmece olup olmadığını sorgulayan, kişiliği arızalı bir memur olduğuna, sonraki bölümlerde dizinin devamını sağlayacak çelişkileri onun çıkaracağının daha ilk dakikadan anlaşıldığı hususuna filan hiç girmeyeyim.

Yahşi Cazibe, komiklik yapmakla komedi olacağına inanan dizilerden. Ve bizde çok yaygındır bu inanış. Birkaç hoplama zıplama, ağız burun yamultma, kıvrılma bükülme, eh birkaç da espri çakma.. ezcümle komiklik yapmak.. komedi bu mudur peki?

Komedi, hayatın gerçekliğinin tersine çevrilerek, beklenmedik, tuhaf ve sürprizli durumların ortaya konması ve karakterlerin de buna inanarak durumu ve kendi konumlarını savunmalarıdır.

Bu dizideki ana çatışma, buna bağlı olan tali çatışmalar ve yeni bölümlerin nasıl gelişeceği daha şimdiden belli. Seyirci, yeni bölümlerin senaryosunu ana hatlarıyla yazabilir neredeyse.

Bana göre Yahşi Cazibe’de sıradan bir komiklik sergileniyor sadece; derinliksiz, eleştirisiz, tartımsız, oldukça müsameremsi. Modernize edilmeye çalışılmış ama becerilememiş bir Kavuklu-Pişekâr durumu da var ayrıca Yahşi Cazibe’de; pantolon uymazsa gömlek alırsınız misali.

Dizinin hikâyesinin inandırıcılığı sorunsalına –yani Kemal gibi birinin para yüzünden bir Azeri bakıcıyla sahte evlilik yapması hususuna filan- hiç girmeyelim derim ben, içinden çıkamayız çünkü.

Kısaca, Yahşi Cazibe de, pek yahşi bir sonuç alamayacak gibi görünen dizilerden.

Yine de yolu açık olsun demek düşer bize."