Gündem
11 Tem 2014 17:20 Son Güncelleme: 23 Kas 2018 16:26

Telefonla görüşürken kesinti varsa dikkat!

Android telefonunuzda son zamanlarda yaşadığınız telefon kesintilerinin nedeni, telefon arızası değil, üçüncü kişilerin araya girmesinden dolayı olabilir. Nasıl mı?

Son zamanlarda yaşadığınız telefon kesilmeleri, kötü niyetli bir şeyin habercisi olabilir. Android cihazların çoğunda bulunan bir açık, istenmeyen kişilerin telefon görüşmelerini kesebilmesine, arama yapabilmesine veya yazılı mesaj göndermesine olanak sağlayabiliyor.

Bu kusur yalnızca Android'in eski Jelly Bean (4.1-4.3) sürümleri ve KitKat (4.4)'da var. Android 4.1.1'den 4.4.2'ye kadar olan cihazlar, muhtemelen 4.4.3'de bu sorundan etkilenebiliyor. 19 Haziran'da çıkan Android 4.4.4'de bu açık yamalanmış, ama ne yazık ki Android 4.4.4 henüz çok az cihaz için var.

Merkezi Berlin'de olan firma CureSec tarafından keşfedilen açık, savunmasız Android ceplere zararlı bir uygulamanın yüklenmesiyle, kötüye kullanılabiliyor. Açık sebebiyle, uygulamayı yüklerken telefon görüşmelerine müdahale için izin istemese de, müdahale edebiliyor.

Telefonunu henüz Android 4.4.4 sürümüne güncelleyemeyenler için, CureSec bir uygulama geliştirmiş. Firmanın sitesinde bulunan uygulamayı buraya tıklayarak indirebilirsiniz. Bu uygulama, telefonunuzun açığa karşı savunmasız olup olmadığını kontrol ediyor.

Bunun yanında şimdilik cep telefonunuzu korumanın en iyi yolu, güvenmediğiniz kaynaklardan uygulama yüklememek ve ayarlarda "bilinmeyen kaynaklar" kutucuğunu seçili bırakmamak gibi görünüyor.