Gündem
28 Tem 2013 16:24 Son Güncelleme: 23 Kas 2018 15:18

TEK SORU HAKKINIZ OLSA ÖCALAN'A NE SORARDINIZ?

Akşam Gazetesi, ünlü gazetecilerle görüştü, Öcalan'a ne sormak istediklerini sordu..

Çözüm süreci görüşmeleri kapsamında 8. kez Öcalan'ı ziyaret eden BDP heyeti, İmralı'dan ilginç bir taleple döndü. Abdullah Öcalan, basın buluşması düzenlemek istiyordu! Biz de, birkaç gazetecinin İmralı'ya, bir basın buluşmasına gittiğini hayal ettik. Onları aradık ve dedik ki; "Tek bir soru sorma hakkınız olsa, Öcalan'a ne sorardınız?" İşte o sorular ve nedenleri...

BDP'YE Mİ, AK PARTİ'YE Mİ OY VERİRSİNİZ?
Mehmet Barlas/Köşe yazarı
Ben aslında sizin için başka bir soru hazırlamıştım ama şunu sormaya karar verdim. Açık ve net: "Seçimde BDP'ye mi oy verirsiniz, AK Parti'ye mi?" Bu kadarını söylemem yeterli...

TEK SORUM VAR: DEĞDİ Mİ?
Nihal Bengisu Karaca/Köşe yazarı
Çözüm sürecinin akıbeti bakımından önemli bulduğum, yeterince aydınlanamamış bir konu var; demokratik açılım dediğimiz süreci bitiren Silvan saldırısı sizin emrinizle mi, size rağmen mi yapıldı?
Öte yandan tüm bu mücadelenin ahlaki tarafında duran bir soru var ki kayda geçirilmeli: Siz kendinizi onurlu bir hak mücadelesinin silahlı neferi gibi görebiliyor olabilirsiniz. Kürtler bu sürecin sonunda bazı haklar elde etmiş de olabilir ama bedeli insan hayatı oldu. Sizin yüzünüzden acı çektiğini düşünenler sadece Türkler değil, size hakkını helal etmeyen Kürtler de var nitekim. Sorum şu olurdu: "Değdi mi?"

NİYE BU KADAR ŞİKÂYETÇİSİNİZ?
Ergun Babahan/Köşe yazarı
Elbette en merak edilen soru; nasıl bir Türkiye hayal ettiğiyle ilgili... Ancak benim kişisel başka bir sorum daha var; "Bu kadar büyük bir halkın temsilcisi neden sürekli sağlık durumundan şikâyetçi olur?" Bunu soruyorum çünkü Mandela'yı düşünüyorum mesela... Yıllarca sağlık sorunları yaşadı; taş kırarak hayatına devam etti; kötü koşullarda hapishanelerde yattı; ama bir kez bile bu durumdan bahsetmedi. Çünkü bunu halkına saygısızlık olarak görürdü.

EN ÇOK NEYİ ÖZLEDİNİZ?
Koray Çalışkan/Köşe yazarı-Akademisyen

"Gelecekte özgürlüğünüze kavuştuğunuzda yapacağınız ilk şey ne olacak? En çok neyi özlediniz?" En çok bunu merak ediyorum çünkü... Türkiye'nin siyasetine yön veren en önemli siyasi liderlerden Öcalan'ın insani yönünü çok az tanıyoruz. 'Neyi özlediğini' bilmek, onun insani tarafını tanımamızı da kolaylaştırır. 

MİT'LE İLİŞKİNİZ VAR MI?
Nazlı Ilıcak/Köşe yazarı
"Silahla mücadeleyi bıraktığınızı söylediniz. Eğer işler yolunda gitmezse, süreç tamamlanmazsa bu sözünüzü tutabilir misiniz?" Duymak istediğim cevap elbette, "Evet". "Bundan sonra asla silaha başvurmayacağız. Mücadelemiz, kitle gösterileriyle ve parlamentoda devam edecek" cevabı beni çok mutlu eder, rahatlatır. Ama daha çok merak ettiğim kişisel bir sorum daha var: "MİT'le ilişkiniz olduğu söylenirdi. Gerçekten gençlik yıllarınızda devletle ilişkiniz var mıydı?" Bu soruyla ilgili bir tahminim yok.

KÜRDİSTAN'IN BAŞKANI OLUR MUSUNUZ?
Perihan Mağden/Yazar
Akla karayı seçmenin anlamı yok. Herkesin merak ettiği aynı: "Kürdistan'ın başkanı olmak gibi bir hayaliniz var mı?"

İLK HEDEF NE OLURDU?
Serdar Turgut/Köşe yazarı
Ben de gelecek planlarını merak ediyorum. Sorum şu: "Diyelim ki dışarı çıktınız, bir parti kurdunuz. Bir de üstüne iktidar oldunuz. Türkiye'yle ilgili ilk hedefiniz ne olur?" Bu soruya vereceği cevap sayesinde böylece onun 'yönetmekle ilgili' fikirlerini de sonunda öğrenmiş olurduk. 

KÜRT ERGENEKON'U VAR MI?
Abdurrahman Dilipak/Yazar
Benim sorularım biraz uzun ve birbiriyle bağlantılı: "Devletle işbirliği içinde başladığınız süreç sonunda nasıl devletle karşı karşıya geldiniz? Kürt Ergenekon'u diye bir şey var mı ve eğer varsa bu yapının Türk Ergenekon'u, derin devleti ile ilişkisi nedir? Aynı ülkenin çocuklarının kanları ve gözyaşları üzerine kurgulanan bu çatışmanın sona erdirilmesi için şimdi ne yapmak istiyorsunuz? Şimdi barıştan, helalleşmeden yana olduğunuza göre 'Terörü bitireni bitirirler' diye düşünenlere ne diyeceksiniz?" Sükût edecek ya da geçiştirecektir... Bu soruya karşı aklından geçenler herhalde, "Uluslararası sistemin bölgeyle ilgili kendi içlerinde uzlaşı sağlanamayınca örgüt bu boşlukta herkesle özel ilişkiler gerçekleştirerek varlığını sürdürmüş ve yoluna devam etmiştir" şeklinde olacaktır.

'MAKET'İ GÖREBİLİR MİYİZ?
Can Ataklı / Köşe yazarı
Öcalan'a sorum açık: "Biz bir inşaata başladık ama maketi görmedik. Sürece gerçekten ikna olmak için o maketi bize gösterir misiniz?"

SİLAHTAN VAZGEÇTİNİZ Mİ?
Kadri Gürsel/ Köşe Yazarı
"Silahı gündeminizden ve lügatinizden tamamen çıkardığınızı söyleyebilir misiniz?" diye sorardım. Umduğum cevap da "Evet, Hükümet sözünde durmayıp gereken adımları atmasa bile bunun cevabı silaha dönüş olmayacak" olurdu.  

HİÇ KENDİNİZLE ÇELİŞTİNİZ Mİ?
Pakize Suda/Yazar-Televizyoncu

Tek soru hakkım olsa derdim ki; "Genç yaşta idealleriniz uğruna bir yola çıktınız. Üzerinden çok zaman geçti. İlk yola çıktığınız gibi kaldı mı düşünceleriniz; zamanla değişime uğramadı mı hiç? İnsanların idealleri değişmez ama hayata bakışı değişebiliyor. Hiç içinizde fırtınalar koptuğu, kendinizle çeliştiğiniz ters düştüğünüz olmadı mı?"