Gündem
14 Ara 2011 17:04 Son Güncelleme: 23 Kas 2018 13:07

TEK SEZONLUK KEŞANLI ALİ NE ZAMAN FİNAL YAPACAK?

Kanal D'nin iddialı yapımı Keşanlı Ali Destanı ne zaman finalini yapmayı planlıyor?

Geçen hafta Kanal D'de başlayan Keşanlı Ali Destanı dizisi sadece bir sezon için tasarlanmış. Yani bu yaz finali yapılacak.

Ekranlardaki edebiyat uyarlamalarına bir yenisi katıldı. Haldun Taner’in unutulmaz eseri “Keşanlı Ali Destanı”...

Aslında “Keşanlı” müzikli bir tiyatro oyunu. Zamanında Engin Cezzar, Gülriz Sururi tarafından sahnede canlandırılmış ve Türk tiyatrosunun unutulmazları arasına girmiş bir eser. Haldun Taner’in ince ve güçlü mizahı, tutarlı bir toplumsal eleştiriyle bütünleşince ortaya çıkan oyunu izlemenin tadına doyum olmuyor.

Son zamanlarda, edebiyat uyarlamaları sık sık ekranlara geliyor. Senaryo sağlam olunca, ekran başındaki izleyiciyi de avucunun içine almak zor olmuyor. Örnek verelim: Reşat Nuri’nin “Yaprak Dökümü”, Halit Ziya’nın “Aşk-ı Memnu”su, Vedat Türkali’nin “Fatmagül’ün Suçu Ne?” adlı eseri... Hepsi birer başyapıt. Konular çok fazla hayatın içinden, dolayısıyla reytingler de tavanda...

İşin sakıncalı tarafı da bu, zaten. Konu, seyirciyi sarınca, uyarlanan kitap bitiyor ama dizi bir türlü bitmiyor. Hem dizinin yapımcısı, hem de yayınlayan kanal, bu altın yumurtlayan tavuktan vazgeçmek istemiyor. Böyle olunca her şey sakız gibi uzuyor, kabak tadı vermeye başlıyor.

Seyirci, hep bir “son”a ulaşmayı beklediği için diziyi de bırakamıyor ama içten içe de söylenmeyi sürdürüyor. Bir kitaptan, 80- 90 dakikalık 100 bölüm, yani 9 000 dakikalık, yani 150 saatlik bir film yapmanın olabilirliğini, varın siz düşünün.

Aynı şey “Keşanlı Ali Destanı”nın başına da gelecek mi diye düşünürken, içimizi rahatlatan bir haber geldi: Dizi, sadece bir sezon için tasarlanmış. Yani bu yaz finali yapılacakmış. Dizinin yönetmeni de, usta bir isim Çağan Irmak olunca, bir sezonu eğrilip bükülmeden çıkarır diye düşünüyoruz.

Şimdi, asıl zurnanın zırt dediği yere gelelim. “Keşanlı Ali Destanı”, ilk yayınlandığı gün tüm seyircide 7.3 reytingle “Yetenek Sizsiniz” ve “İffet”in ardından 3. oldu. AB grubu izleyicide ise reytingi 8.5’a çıktı ve “İffet”in ardından 2. sıraya yerleşti.

Başlangıç için “mükemmel” bir sonuç. Umarız bu başarı, yapımcının fikrini değiştirmesine neden olmaz.

Zap Dedik / Yeniçağ