Gündem
07 Mar 2011 13:42 Son Güncelleme: 23 Kas 2018 12:06

TEK KİŞİLİK HÜCREYİ KENDİLERİ TALEP ETMİŞ!

Adalet Bakanı Sadullah Ergin, Mustafa Balbay ve Tuncay Özkan'ın tek kişilik hücreye konulmayı kendilerinin talep ettiğini ileri sürdü.

Adalet Bakanı Sadullah Ergin, İkinci Ergenekon davasının tutuklu sanıkları gazeteci Tuncay Özkan ile Mustafa Balbay'ın 'tecrit' edildikleri yönündeki iddiaları da yalanladı. Ergin,"Tek başlarına kalmak kendi istekleriydi" dedi. Balbay ve Özkan'ın milletvekili adaylıklarının ise teorik olarak mümkün olduğunu açıkladı.

Ergenekon soruşturması kapsamında gazeteci Nedim Şener ve Ahmet Şık'ın tutuklanması ardından yapılan eleştirilere ise Bakan Ergin,"Yasalarda tutukluluk şartları belli, tahliye kararını verecek olanlar da hakimlerdir" dedi.

Adalet Bakanı Ergin, Adalet Sarayı'nın açılışı için gittiği Hatay'da NTV'nin canlı yayınına katılarak gündeme ilişkin soruları yanıtladı.

NEDİM ŞENER'E SORULAR SORULAR...

Ergenekon soruşturması kapsamında tutuklanan gazeteci Nedim Şener'e sorguda sorulan soruların keyfi olduğu yönünde bugün gazetelerde yayımlanan haberleri de değerlendiren Ergin, "Soruların gerisi nerede?" diye sordu.

"Bu tarz yaklaşımları doğru bulmuyorum. Muhtemelen avukatlar sorulan sorulardan bir kaçını kamuoyuna yansıttı. Belki magazin boyutuna taşınan sorular var ve bunlar medyaya yansıtıldı. Ancak 50 soru sorulduğu söylenmesine karşın 4-5 tane soru var haberlerde. Suç niteliği taşıyan sorular var mı yok mu bilmiyoruz. Gerisi nerede?Bu insanlar suçludur diyemem. Herkes suçu kanıtlanıncaya kadar masumdur. Savcılarında bu konuda hassas davrandıklarını umuyorum."

BALBAY VE ÖZKAN'A TECRİT

İkinci Ergenekon davasının tutuklu sanıklarından gazeteci Mustafa Balbay ve Tuncay Özkan'ın Silivri Cezaevi'nde ayrı odalara konulması ve tek başlarına kalmalarının 'tecrit' olarak nitelendirilmesini de eleştiren Ergin, konuyla ilgili bilgi kirliliği olduğunu söyledi.

Tuncay Özkan ve Mustafa Balbay'ın 'tek başlarına kalmak' için bakanlığa dilekçe gönderdikleri açıklayan Ergin,"İkisi de yanlarında başka kimseyi istemedikleri için yalnız kalıyorlar" dedi. Özkan ve Balbay'ın ayrı suçdan yargılandıkları için ayrı odalarda kalmalarının mecbur olduğunu da söyleyen Ergin, daha önce birlikte kalmalarının nedeninin cezaevinin fiziki kapasitesinin yetersizliğinden kaynaklandığını açıkladı.

ŞAHSA YÖNELİK DEĞİL

Balbay ve Özkan'la birlikte 412 tutuklu ve hükümlünün nakledildiğini de açıklayan Ergin, Balbay ve Özkan'ın yaşam koşullarının kötülüğüne ilişkin yaptıkları başvuru sonrası cezaevinde denetim yaptıklarını ve koşullarda aykırı birşey görmediklerini söyledi.

MİLLETVEKİLİ OLABİLİRLER

Tuncay Özkan ve Mustafa Balbay'ın yargılama sona erinceye kadar suçsuz olduklarının da altını çizen Ergin, "İkisinin de bağımsız ya da bir partiden milletvekili adayı olmalarının hiçbir engeli yoktur. Pratikte nasıl bir sonuç doğurur bilemem ancak teorik olarak adaylıkları mümkün" dedi.

DİNK'İ ÖLDÜRENİ, DANIŞTAY'A SALDIRANI DA MI SALALIM?

Tutukluluk sürelerinin uzaması ve keyfi kararlar verildiği yönündeki eleştirilere de yanıt veren Ergin, "Önemli olan tutukluluklara ilişkin verilen kararların gerekçeleridir. Şimdi tutukluluk süreleri uzuyor diye, Hrant Dink'i vuran kişi 3-4 yıldır tutuklu. Süre uzadı diye salılım mı? Danıştay'ı basıp hakimleri öldüren kişiyi salalım mı? Burada suçun niteliği farklıdır. Her davayı kendi içinde değerlendirmek gerekir" dedi.

BASIN YASASI BAŞBAKANLIK'TA

Bakan Ergin, bir süredir üzerinde çalışılan Basın Yasası'nın da hazırlanarak Başbakanlık'a gönderildiğini açıkladı. Bakan Ergin'in verdiği bilgilere göre, yeni düzenlemede, basın yoluyla işlenen suçlarla ilgili ceza arttırımı kaldırılıyor. Yasa dışı dinlemelerde cezalar ağırlaştırılıyor ve soruşturma-kovuşturmayla ilgili kamu yararına yönelik haberler suç olmaktan çıkarılıyor.