Gündem
03 Haz 2011 11:36 Son Güncelleme: 23 Kas 2018 12:25

TEDAVİ İLE İLGİLİ SON GELİŞME! İBRAHİM TATLISES'İ KİM YÜRÜTECEK?

İstanbul'da tedavi altına alındıktan sonra Tatlıses'i yürütecek isim belli oldu. Peki Tatlıses'i kim ve nasıl yürütecek?

Prof.Tunç Alp Kalyon,İbrahim Tatlısesİ, Maltepe’deki Fizik Tedavi Merkezi’nde çok ilginç bir yöntemle sağlığına kavuştumak için kolları sıvadı. Pek bilinmeyen yöntemleri uygulayacak olan bilim adamı  1999′da Türk Silahlı Kuvvetleri Rehabilitasyon Merkezinin kuruluşunda aktif rol aldı. Güneydoğu’da yaralanan gazileri, yeniden sağlığına kavuşturan uygulamaları hayata geçirdi.

İşte o yöntemler:


SİHİRLİ YÖNTEM:ROBOTİK SİSTEM


Washington’daki Ulusal Rehabilitasyon Hastanesinde ve Japonya’da konusunda özel eğitim alan Prof. Kalyon, iki farklı yöntem kullanıyor. Birincisi robotik adlı, özel bir cihaz.  Prof. Tunç Alp Kalyon, hastaları yürüten bu sistemi şöyle anlatıyor: ”Robotik yürüme sistemini, yürüme yeteneğini kısmen ya da tamamen kaybetmiş olan hastalara yeniden bu yeteneği kazandırabilmek için kullanıyoruz.Teknoloji ürünü bir sitem. Birinci bölümde hasta askılarla yukarıya kaldırılıyor, böylece vücut ağırlığı eksiltiliyor. İkinci bölümünde ise hastanın her iki diz ve kalça eklemlerine robot kısımlar monte ediliyor.Hastaların sistem yardımıyla da olsa yürüdüğünü görmesi ve hissetmesi motivasyonlarını da olumlu etkiliyor.
Normal yürümede beyne giden uyarılar, robotik yürümede de benzer şekilde gitmiş oluyor ve böylece beyindeki hareket merkezi fizyolojik şekle en uygun şekilde uyarılmış oluyor İnmede vücudun bir yarısında felç oluyor, diğer yarısı sağlam oluyor. Bunlar tabi daha çabuk ilerleme sağlıyorlar. Lokomat hastaların, hem bedensel hem de moral takviyesi açısından rehabilitasyonuna önemli bir katkı sağlıyor.


“SU İÇİNDE YÜRÜYÜŞ BANDI

 Prof. Kalyon, ikinci yönteminde ise suyun sihirli gücünü kullanıyor. Koşu bandı benzeri bir aleti, havuz içinde kurup hastasını yürütmeye çalışıyor. Şöyle anlatıyor Alp Hoca: “Su içi treadmill tedavisine   “ Akuatik Rehabilitasyon “  diyoruz. Suyun fiziksel özelliklerini kullanarak   tedavi havuzu   içinde yapılan egzersidir.  Treadmill  terimi “koşu bandı “  anlamına gelir.”2000-2007  yılları arasında yüzlerce Güneydoğu gazisini hayata bağlayan ve yürütmeyi başaran eski GATA Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Anabilim Dalı Başkanıemekli Tabip Albay Prof. Tunç Alp Kalyon, şimd İbrahim Tatlıses’e bu mucizeyi yaşatmak istiyor.

www.haberhakki.com


İŞTE BÖYLE YÜRÜTÜLECEK