Gündem
06 Haz 2012 16:50 Son Güncelleme: 23 Kas 2018 13:44

TBMM'NİN CEVAPLAMADIĞI SORU TARAF'TA: MECLİS'İN PEYGAMBERİ KİM?

Akademisyen Gülfidan, yeni eğitim yasasının 9. maddesindeki 'Hz. Peygamberimiz'i Meclis'e sordu, ancak yanıt alamadı. Gülfidan konuyu köşe yazısı ile kamuoyunun dikkatine sundu.

Doğuş Üniversitesi Hukuk Fakültesi’nde araştırma görevlisi olarak çalışan Osman Serkan Gülfidan, “4+4+4” yeni eğitim yasasının “Ortaokul ve liselerde Kur’an-ı Kerim ve Hz. Peygamberimizin hayatı, seçmeli ders olarak okutulur.” maddesindeki peygamberin hangi peygamber olduğunu TBMM Başkanlığı’na sordu. TBMM talebin bilgi edinme yasası kapsamında değerlendirilmediğini belirterek sorulara yanıt vermedi. Bu kez aynı soruları TBMM Dilekçe Komisyonu’na soran Gülfidan, Komisyon’dan sorularının yanıtını beklerken, bir köşe yazısı kaleme alıp, konuyu kamuoyunun da dikkatine sundu.

İşte Gülfidan’ın Taraf gazetesinde bugün yayımlanan yazısı:

Öncelikle bir hususu not etmek lazım; harcım olmadığı gibi emelim de değil bir gazete yazısı kaleme almak. Hatta izlemeye gayret ettiğim mesleki yol çerçevesinde kendi namıma buna karşı olduğum dahi söylenebilir. Bambaşka bir hasletten bahsediyoruz nihayetinde. Ne ki, aktif bir bekleme sürecinin ardından, asıl sorumlu elleri esas yerlerinde bulamayınca -belki de hadsiz- bir mecburiyet hissiyle benimkilere düştü taşın altını doldurmaya çalışmak.

Bu mühim belirlemeyi takiben, - bir basın mensubu olmadığımdan tam olarak kestiremesem de- şu başlangıç uygun olacaktır sanırım bu yazıya; malumunuz olduğu üzere, geçtiğimiz günlerde TBMM kanun marifetiyle bir peygamberi olduğunu ilan etti.

Malumunuz değil mi? Şöyle başlamalı o halde bu yazı; Türkiye Cumhuriyeti Devleti’nin Yasama Organı bir peygamberi olduğunu ilan etti, farkında mısınız? O kişiyi hepimizin peygamberi zannediyor, haberiniz var mı?

Sanırım pek çoğumuz haberdar değilizdir bu durumdan. Peki, nasıl olur da bihaber oluruz idare edenlerin hepimizi bağlayan bu irade beyanından? TBMM’nin bir peygamberi olduğunu ilan etmesinin hiç mi haber değeri yok? Onu hepimizin peygamberi sanması bu raddede mi önemsiz?

Demek Türkiye yalnızca yeşille mavinin buluştuğu bir cennet parçası değil, demokrasi bağlamında içselleştirilmiş birtakım olumsuz özelliklerin de kucaklaşma sahası. Yoksa kolay açıklanabilir bir tarafı yok vaziyetin.

Bu noktada, vakti henüz geçmiş değilse, anılan ahvali doğuran meseleyi sarahaten ortaya koymak faydalı olabilir. 14.06.1973 tarih ve 1739 sayılı Milli Eğitim Temel Kanunu’nun 25. maddesinin ilk fıkrası, 30.03.2012 tarih ve 6287 sayılı Kanun’un 9. maddesi mucibince değişmekle aşağıdaki ilgili hali aldı:

“...Ortaokul ve liselerde, Kur’an-ı Kerim ve Hz. Peygamberimizin hayatı, isteğe bağlı seçmeli ders olarak okutulur...”

Açıkça anlaşılabileceği üzere, kanun hükmü, “Hz. Peygamberimiz” ibaresine yer vermekle Yasama Organı’nın bir peygamberi olduğunun ilanı mahiyetinde. Bunun bir ilk olduğunu kaydetmek lazım. Dahası, - meselenin önüne taşınması halinde- Anayasa Mahkemesi hükmü iptal etse dahi, 24. Dönem TBMM’nin bir peygamberi olduğunu açıklamış bulunduğu gerçeğini değiştirmek imkan dahilinde değil.

Bahsi geçen ilan, kaçınılmaz olarak, Bilgi Edinme Kanunu çerçevesinde TBMM’ye yöneltilen fakat  yanıtsız bırakılan şu sorulara sebebiyet veriyor:

Anayasasının 2. maddesinde laik olduğu belirtilen bir devletin yasama organının bir peygamberinin olması nasıl mümkün olabilmektedir? Yasama Organı’nın saygı duyduğu bu peygamberin kim olduğu kanun metninden anlaşılamamaktadır. Bu sebeple, şu sual yanıta muhtaçtır: Yasama Organı’nın peygamberi kimdir?

Ve nihayet, Yasama Organı, anılan kişinin herkesin/hepimizin peygamberi olduğu sonucuna nasıl varmıştır?

Cümleten şok içerisinde olmamız lazım. Yasama Organı açıkça “benim bir peygamberim var” diyor ve kimliğini açıklamadığı bu kişiyi hepimizin peygamberi sandığını beyan ediyor. İstisnasız herkesin şoka girmesi lazım evvela. En radikal islamcıların da, en azılı ateistlerin de. Kolay mı, bir peygamberi varmış TBMM’nin. Önce topyekûn şaşırmalı. Sonra herkes rücu edebilir aslına. Bunca şey oluyorken hiçbir şey olmuyormuş gibi yaşamak “otobüsü kaçırmış bir millet”e özgü olmalı. Toplumsal duyarsızlığımızla birlikte “kamunun bekçi köpeği” de sağ olsun.

Hülasa “Hz. Peygamberimiz” diyen bir kanun hükmümüz var artık. Nur topu gibi. Demek herkesin bir peygamberi olmalı, demek herkesin peygamberi aynı olmalı. Hepimize bir peygamber atayan bu düzenleme, siyasi iktidarın mevcut ve müstakbel dindar gençliğe armağanı olsa gerek. Evvelkilerle mukayese etmek gerekirse:

1-Diyanet İşleri Başkanlığı’nın genel idarenin içinde yer alması: “Kurum’un salt bir dinin belli bir yorumundan taraf olanlara hizmet vermesi bir uygulama sorunudur” şeklinde açıklanmaya çalışılabilir. Olmaz ya, bir nebze işte;

Anayasa hükmü ile zorunlu din dersi: “hükümde din kültürü ve ahlak bilgisi dersinden söz ediliyor, sorun tamamen uygulamada” biçiminde olağan gösterilmeye girişilebilir. Olmaz ya, bir nebze işte;

Yükseköğretim Kanunu’nda yapılan ve 1989 yılında AYM’nin isabetli iptaline (E. 1989/1, K. 1989/12, 07.03.1989) maruz kalan değişiklik; “Yükseköğretim kurumlarında... Dinî inanç sebebiyle boyun ve saçların örtü veya türbanla kapatılması serbesttir”: “belli bir din kastedilmiyor, kılık kıyafet hürriyetinin bir yönüyle din ve vicdan hürriyetine vurgu yapılıyor sadece” diyerek normalleştirilmeye gayret edilebilir. Olmaz ya, bir nebze işte.

Anlaşılan o ki, mevcut siyasi iktidar tüm nebzeleri, gözü, iz’anı ortadan kaldırmak istemiş. Haklı da sayılır. Yıkmak için vurdun mu öyle nebzeyle falan olmaz. Köküne vuracaksın.

Bu durumda “TBMM’nin bir peygamberinin olması nasıl mümkün olabilir?” ve “söz konusu kişi hangi gerekçelerle hepimizin peygamberi addediliyor?” soruları oldukça yersiz olmalı totaliter eğilimleri iyice belirginleşen siyasi iktidarın nazarında. Şekli -ya da “ileri” mi demeli?- demokrasilerde azınlığın hiçbir önemi olmadığına göre, “peygamberiniz kim?” sorusunu daha da anlamsız buluyor olmalı yasama organının çoğunluğu. Öyle ya, nasıl anlaşılmaz hazreti peygamberimizin kim olduğu! Kaale almaya ne hacet. Sümme haşa.

Meselenin bu kısmını böylelikle “anladık” diyelim. Peki, basın mevzubahis ilana neden itibar etmiyor? “Kamunun bekçi köpeği”nin bu konudaki suskunluğu nasıl izah edilebilir? Kimse sevinmeyecek mi bu ilana örneğin veya kimse garipsemeyecek mi bunu? Kimselerin bu konuda söyleyecek sözü yok mu?

Vahim.

İşte bu yasama organı, bir peygamberi olduğunu ilan eden 24. dönem TBMM soyunuyor anayasa yapımına. Toplum sözleşmesiymiş, uzlaşma aranacakmış güya.

İşte bu yasama organı çoğunluğunun idaresinde kamusal siyasi tartışma sahasından çekiliyor/çekiniyor basın. Haber alma hakkımızın aracıymış, sayesinde siyasi gündemi izleyip tartışmalara iştirak edecekmişiz sözde.“Yeni” ve “sivil” olacak diyorlar ya anayasa. Çok kafa yormanın alemi yok anlaşılan. Eldeki veriler ışığında oldukça “ileri” olacağı muhakkak zira.


’35.5′ İl Mi Olacak? Sahillere ‘Dolgu’ Kolaylığı
Akıllı Şehir Projessi İçin Tüm İşlemler Tamam Kentsel Dönüşüm İçin Özel Sektörün Önü Açılmalı
Yeni İstanbul Projesi’nde İlk Adım 2013’te Çevreyi Güzelleştiren Ofis Projeleri
En Temiz Büyükşehir İstanbul Üsküdar-Ümraniye-Çekmeköy-Sancaktepe Metrosu
Konutder: 350 Bin Konut İnşa Edilmeli! Her Yıl 42 Milyar Lira Finanse Edilecek’
Büyük Kırmızı Ev Kredisi Cazip Fırsatlar Sunuyor! Ruhsatı Alınmış Gayrimenkuller Alıcısına Kar Ettiriyor
Havalar Isınmadan Klima Satışları Patladı! Dome Residence’ta 1315 Tl Taksitle!
1000 Tl Peşinat Beğenmezsen İade! Ankara’da Karma Proje Devrimi
Emlak Konut Selimpaşa’da Sıfır Faizle! Banliyö Hayatını Yaşamak İsteyenlere!
Çevreyi Güzelleştiren Ofis Projeleri Toki Turkuaz Polsan’da 650 Tl Taksitle!
Fiyaka Kırıkkale’de 39 Bin Tl’ye Daire Şansı Toki Ve Venezüella Anlaşma Aşamasında!
Taşyapı İmzasıyla Hayat Bulacak! Antalya’daki 2b Arazileri İçin 9 Bin Başvuru Yapıldı
Toki 147 Milyon Liraya Avm Sattı İstanbul’un Finans Merkezi Olabilmesi İçin Yasa Çıktı
İstanbul’da 2b İçin 10 Bin Başvuru Kentsel Dönüşüme Vergi Ayarı
Yabancının Türkiye’ye İlgisi Arttı, Bankalar 2b’den Pay Alma Telaşında
İşte Yeni İstanbul Atlantis City’de 285 Bin Lira’ya 3+1
Glow 3 Çekmeköy’de 223 Bin Lira! Crown Tower’da Son 40 Daire, 40 Ay 0 Faiz
Dumankaya Lobi Çarşı’da 119 Bin Liraya! Next Level’da 3.3 Milyon Tl’ye Penthouse!
Bahçe’n Eryaman’da 60 Ay 0.97 Faiz Newista Life 30 Aya 0 Faiz Uyguluyor
Riskli Evler İfşa Edilecek Aris Park Residence’da 999 Tl Taksitle!
Cami Yaptırana Vergi İndirimi Japonya’dan Örnek Alınacak
Toki’den Proton Hızlandırıcı Tesisi Türk Şirketler Azerbaycan’ın Yeni Yüzünü İnşaa Ediyor
İnşaat Süreci İnternetten Canlı İzlenebilecek Japonya’dan Örnek Alınacak
Marmara Evleri 3’de 1.2 Milyon Tl’ye Dükkan! Tapu Dairesine Gitmeden Ödemenizin Yapın !
Antep’te Kentsel Dönüşüm Çalışmaları 2 B Öncesi Rekor Satış