Politika
02 Haz 2017 18:02 Son Güncelleme: 20 Kas 2018 00:31

TBMM Çevre Komisyonu Başkanı Pektaş:

- "Türkiye uluslararası anlaşmalarda mesuliyetinin gereğini her zaman yerine getiren bir ülke olmuştur"- "Yaşanabilir bir Türkiye ve dünyanın anahtarı, sürdürülebilir çevredir"

TBMM (AA) - TBMM Çevre Komisyonu Başkanı Cihan Pektaş, Türkiye'nin uluslararası anlaşmalarda sorumluluğunun gereğini her zaman yerine getirdiğini belirterek, "Yaşanabilir bir Türkiye ve dünyanın anahtarı, sürdürülebilir çevredir." ifadesini kullandı.

Pektaş, yaptığı yazılı açıklamada, BM'nin, 1972 yılında 5 Haziran'ın "Dünya Çevre Günü" olmasını kararlaştırdığını belirtti.

O tarihten bu yana çevre meselelerine kamuoyunun dikkatini çekmek ve farkındalığı artırmak için Dünya Çevre Günü'nün çeşitli etkinliklerle kutlandığını kaydeden Pektaş, çevre kirliliğinin, son dönemlerde küresel bir problem haline geldiğine dikkati çekti.

Türkiye'de de sanayileşme ve artan şehirleşmeyle çevre problemlerinin hissedilmeye başlandığını bildiren Pektaş, bir süre sonra da bu çevre sorunlarının insan sağlığını tehdit eden bir boyuta ulaştığına dikkati çekti.

Türkiye'nin, çevre konusuna doğrudan anayasasında yer veren birkaç ülkeden biri olduğunu vurgulayan Pektaş, "Son 14 yılda yapılan hizmetlerde çevre hassasiyetinin daha çok gözetildiğini, uluslararası anlamda çalışmaların sıklaştığını söylemek mümkündür." değerlendirmesinde bulundu.

Pektaş, şöyle devam etti:

"Son 14 yılda çevre koruma alanında çok büyük yatırımlar yapılmıştır. Sürdürülebilir kalkınma hedeflerimize ulaşmak, tabiat varlıklarımızı korumak, planlı şehirleşme çalışmalarına hız vermek, ağaçlandırma seferberlikleriyle orman varlığımızı artırmak ve çevre kirliliğinin önüne geçmek maksadıyla çok önemli çevre projeleri hayata geçirilmektedir. Türkiye uluslararası anlaşmalarda mesuliyetinin gereğini her zaman yerine getiren bir ülke olmuştur. AB'ye tam üyelik sürecinde ilk açılan fasıllardan birisi olan çevre faslıdır."

Türkiye'nin, iklim değişikliğiyle mücadele konusunda ciddi çalışmalara imza attığını ve uluslararası toplantılarda etkin faaliyetler yürüttüğünü bildiren Pektaş, ülkenin, küresel bir problem olan iklim değişikliğiyle mücadele konusunda önemli adım atarak, 17 Şubat 2009'da Kyoto Protokolü'ne taraf olduğunu hatırlattı.

Dünyanın, iklim değişikliğiyle mücadelede yeni bir döneme girmek üzere olduğunu ifade eden Pektaş, Türkiye'nin, 2020 yılından sonra dünyanın iklim değişikliğiyle mücadelesinde yeni yol haritasını belirleyecek Paris Antlaşması'na 22 Nisan 2016'da imza attığını da belirtti.

Pektaş, "Bugüne kadar olduğu gibi bundan sonraki çalışmalarda da çevresel hassasiyetler gözetilerek hizmete devam edileceğine inancımız tam. Yaşanabilir bir Türkiye ve dünyanın anahtarı, sürdürülebilir çevredir." ifadelerini kullandı.