Gündem
20 Ağu 2020 16:27 Son Güncelleme: 20 Ağu 2020 16:32

Tartışma yaratan isim İBB'den istifa etti!

İstanbul Büyükşehir Belediyesi Kültür Sanat Platformu Danışma Kurulu'na atanması eleştirilen akademisyen Hasan Bülent Kahraman, görevinden istifa etti.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin kültürel faaliyetlerine yön verecek olan Kültür Sanat Platformu Danışma Kurulu üyeleri dün açıklandı. Kenan Kocatürk, Rumeysa Kiger, Özlem Ece, Yekta Kopan, Levent Erden, Mert Fırat, Harun Tekin ve Saffet Emre Tonguç gibi isimlerin yer aldığı kurulda, daha önce Sabah gazetesinde “İstanbul’u muhafazakarlar kurtaracak” başlıklı bir yazı yazan, Beyoğlu’nun Ak Partili eski Belediye Başkanı Ahmet Misbah Demircan hakkında, “Beyoğlu’nu iki kuruşa içki içen lümpenlerden temizliyor” şeklinde yorumlar yapan  Hasan Bülent Kahraman’ın da yer alması tartışmalara neden oldu. İBB Kültür Sanat Platformu Danışma Kurulu’na atanması eleştirilen akademisyen Hasan Bülent Kahraman, görevinden istifa etti.

OdaTV’nin haberine göre, Kahraman’ın Kültür Daire Başkanlığı ile irtibata geçerek, görevinden istifa ettiği öğrenildi.

Hasan Bülent Kahraman,  2012 yılında Sabah gazetesinde yazdığı “İstanbul’u Muhafazakarlık Kurtaracak” başlıklı yazısında, Beyoğlu’na bazı kesimlerin girmesini istemediğini belirterek, “Nitekim, daha önce ‘muhafazakarlık kurtaracak İstanbul’u’ demiştim bu köşede yazdığım yazılarda. İşte o muhafazakarlık kendisini göstermiştir, bendenizin kehaneti doğrulanmıştır; zaman alacak olsa da ‘kurtarma faaliyetleri’ başlamıştır. Dileyenlere bir örnek olarak Beyoğlu Belediyesi’ni göstereyim. Onu da yazmıştım daha önce. Safiyane bir biçimde, ‘içkiyi yasaklıyorlar’ falan denirken, Beyoğlu Belediyesi, çok akıllıca, çok zarif bir çalımla, Beyoğlu’nu dolduran, 25 kuruşa bira içen lumpen kitleyi oradan sürüp çıkarıyor; bölgeyi mutenalaştırıyor. Artık kim diyemez, Beyoğlu’nun kurtuluşu asıl şimdi başladı diye? Elbette bazı ‘kiç’ kazalar olacaktır, nahoş görüntüler çıkabilecektir ama her şeyin yerli yerinde kalacağı bir dönem doğuyor. Bundan sonrası İstanbul…” ifadelerini kullanmıştı.

HASAN BÜLENT KAHRAMAN KİMDİR?

1 Eylül 1957’de Kars’da doğan Hasan Bülent Kahraman, Kars’ta başladığı ilköğrenimini Ankara’da tamamladı. Ankara Koleji’nin orta ve lise bölümlerini bitirdi. Gazi Üniversitesi İnşaat Mühendisliği bölümünden mezun olduktan sonra Hacettepe Üniversitesi Ekonomi dalında yüksek lisans, Bilkent Üniversitesi Siyaset Bilimi dalında doktora yapan Kahraman, Hacettepe, ODTÜ, Bilkent Üniversitesi, Sabancı Üniversitesi, Princeton Üniversitesinde’nde öğretim üyesi olarak çalıştı. Kahraman, 1977 yılından itibaren bağımsız yazar, sanat eleştirmeni, küratör ve kültür eleştirmeni olarak çalışmalarını sürdürmekte.

Hasan Bülent Kahraman, 1992 ve 1996 yılları arasında Kültür Bakanlığı Başdanışmanı, 1992 ve 1993 yılları arasında Kültür Bakanlığı Yayınlar Dairesi Başkanı olarak görev yaptı. Uzun yıllar Radikal Gazetesi’nde yazdı. 1992-2005 yılları arasında Eczacıbaşı İstanbul Kültür Sanat Vakfı Danışma Kurulu İstanbul Bienali Danışma Kurulu üyeliği de bulundu. 2010’dan bu yana Contemporary Istanbul Genel Koordinatörü ve İcra Kurulu, Akbank Sanat Danışma Kurulu ve Sakıp Sabancı Müzesi İcra Kurlu Üyesi.

TÜSES, SODEV, Tarih Vakfı, Yazarlar Sendikası, Edebiyatçılar Derneği ve Middle East Studies Association of North America üyesi olan Kahraman, günümüzde Işık Üniversitesi Rektör Yardımcısı ve Mimarlık ve Tasarım Fakültesi Dekanıdır. 2015 yılında Brüksel’de gerçekleştirilen Europalia Festivalinin Sanat Direktörlüğünü yapmıştır.