Medya
02 Tem 2019 11:26 Son Güncelleme: 02 Tem 2019 16:59

Tarkan'dan alkışlanacak Mehmetçik Vakfı kararı!

Milliyet yazarı Ali Eyüboğlu, telif haklarıyla ilgili megastar Tarkan'ın yapmış olduğu uygulamayı köşesinden duyurdu.

Telif hakları sadece Türkiye değil dünya çapında da birçok soruna neden olan konular arasında yer alıyor. Gazeteci Ali Eyüboğlu Milliyet'teki köşe yazısında bu konuyla ilgili sorunları ele aldı. Yapımcı Erdoğan Sevinç ile konuşan Eyüboğlu şu sözlere yer verdi,

''Birçok dizide yürütücü yapımcı olarak görev yapan Erdoğan Sevinç, bu konuda sorun yaşamadığı tek sanatçının Tarkan olduğunu söyledi. Sevinç, Keşke herkes Tarkan gibi yapsa. Hangi eserini hangi senaryoda kullanmak istediğini sahibi olduğu Hitt Müzik’e bildiriyorsun. Onay verdiklerinde Mehmetçik Vakfı’na Tarkan adına 5-10 bin TL bağışlıyorsun, iş bitiyor'' dedi.

İşte Ali Eyüboğlu'nun bugünkü yazısından ilgili bölüm:

Telif haklarının layıkıyla uygulandığı ülkelerde bir dizi veya filmin eser sahipleri belli: Senaryoyu yazan, yöneten ve müziklerini yapan.
Bizdeki uygulaması ise şöyle: ‘Eser sahipleri’ işe başlarken haklarını yapımcıya, onlar da yayıncı kuruluşa devreder.
Yaptıkları sözleşmeler nedeniyle bu konuda senarist ve yönetmenlerle pek bir sorun yaşamayan yapımcılar, çektikleri dizi ve filmlerde eski bir şarkı kullanmaya kalktığında bile izin konusunda ciddi sorunlarla karşılaşır.
Çünkü bu konuda ne yasalarla belirlenmiş bir standart var, ne de söz yazarı, besteci ve yorumcuların üye olduğu meslek kuruluşlarının yayınladığı tarife. Her yapımcı, kullanmak istediği eski şarkı için söz yazarı, besteci ve gerektiğinde yorumcusundan ayrı ayrı izin almak zorunda. Hal böyle olunca eser sahipleri veya varisleri, kendilerince tarife uyguluyor yapımcılara... Eski bir şarkısının dizinin bir sahnesinde kullanılması için 5 bin TL telif isteyen de var, 15-20 bin TL talep eden de...
Birçok dizide yürütücü yapımcı olarak görev yapan Erdoğan Sevinç, bu konuda sorun yaşamadığı tek sanatçının Tarkan olduğunu söyledi. Sevinç, “Keşke herkes Tarkan gibi yapsa. Hangi eserini hangi senaryoda kullanmak istediğini sahibi olduğu Hitt Müzik’e bildiriyorsun. Onay verdiklerinde Mehmetçik Vakfı’na Tarkan adına 5-10 bin TL bağışlıyorsun, iş bitiyor” dedi.